Papa bir Bizanslı gibi saçmaladı

Papa Bizans İmparatoru Manuel gibi konuştu ve 'Bana Hz. Muhammed’in ne yenilik getirdiğini gösterin. Sadece şeytani ve insanlık dışı şeyler bulursunuz' diyecek kadar zırvaladı

Papa bir Bizanslı gibi saçmaladı
Papa bir Bizanslı gibi saçmaladı
GİRİŞ 14.09.2006 07:05 GÜNCELLEME 14.09.2006 07:05

Papa 16’ncı Benedikt, anavatanı Almanya’da sürdürdüğü ziyaret kapsamında Bavyera eyaletinin Regensburg kentinde üniversite öğrencileriyle biraraya geldi.


Burada yaptığı konuşmada, İslam’la şiddeti bağdaştıran açıklamalar yapan Papa, “cihadın mantık dışı” olduğunu belirterek, “Şiddet, ne Tanrı’nın ne de doğanın ruhuna uygundur” dedi.


Papa, inanç ve mantık üzerine olan 32 dakikalık konuşmasında, Bizans İmparatoru Manuel Paleologos ile Hıristiyanlık ve İslam eğitimi almış bir Farsi'nin sohbetinden alıntı yaptı.


Papa 16. Benediktus, Manuel'in bu sohbette Hz. Muhammed'i eleştirdiği şu sözleri aktardı: 'İmparator, cihad konusu hakkında konuşmaya gelir. Ve şöyle der, alıntı yapıyorum: 'Bana Muhammed'in yeni diye getirdiği nedir, sadece onu gösterin. Burada sadece şer ve insanlıkdışı şeyler bulursunuz. Tıpkı kendi inancını kılıçla yayma yönetiminde olduğu gibi".
Papa daha sonra “Müslümanlar’ın kutsal savaş söyleminin mantıkla bağdaşmadığını” bir kez daha vurguladı.


ALINTI OLDUĞUNU VURGULADI


Papa, bu sözleri aktarırken iki kez 'Alıntı yapıyorum' deme zorunluluğu hissetti. 16. Benediktus, 'kaba' bulduğunu belirttiği bu cümleleri ne açıkça onayladı ne de açıkça reddetti. Papa, 'İmparator sözlerinin devamında, inancı şiddetle yaymanın mantıksızlığını detaylarıyla anlatıyor. Şiddet, Tanrı'nın ve ruhun doğasıyla uyuşmaz' derken, Farsi'nin İmparator'a cevabını aktarmadı.

DİN ADAMLARINDAN TEPKİ


 New York Times gazetesinin görüş aldığı Katolik ve Müslüman din adamları, Papa’nın İslam’la ilgili sözlerinin hakaret olarak da algılanma riski bulunduğunu söyledi. İtalyan Padua Üniversitesi Din Sosyoloji Üniversitesi Profesörü Renzo Guolo ise, Papa’nın hem İslam’ın mantıktan uzak olduğu yönündeki sözlerine hem de sunduğu alıntıya tepki gösterdi. Guolo, “Belki bu Papa’nın en sert eleştirisi oldu, çünkü burada sadece aşırı dincilerden değil, İslam’ın genelinden söz ediyor. Tanrı’ya şükür bütün İslam dünyası aşırı dinci değil” dedi. Vatikan sözcüleri ise, Papa’nın İslam’ın şiddet dolu bir imaja sahip olduğunu söylemek istemediğini belirterek, gelebilecek tepkileri yumuşatmaya çalıştı.


İLGİLİ HABER


BARDAKOĞLU'NDAN PAPA'YA SERT TEPKİ

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'la Ekrem İmamoğlu arasındaki büyük fark! Seçim döneminde ortaya çıktı
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!