Bardakoğlu'ndan Papa'ya ders

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Papa'ya seslenerek 'Biz dini liderler insanlara örnek olmalıyız. İslam'a saldırmak yerine, Müslümanları eleştirebilirdi' dedi.

Bardakoğlu'ndan Papa'ya ders
Bardakoğlu'ndan Papa'ya ders
GİRİŞ 17.09.2006 11:45 GÜNCELLEME 17.09.2006 11:45

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, dini liderlerin gerektiğinde yanlışlarını kabul etmeleri gerektiğini söyledi. Bardakoğlu, "Der Spiegel" dergisinin internet sayfası "Spiegel-Online"a verdiği demeçte, Vatikan'dan yapılan açıklamadan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, "Papa, İslamiyet'e saygı duyduğunu ve Müslümanların hislerini rencide etmek istemediğini söyledi. Bu benim için medeni bir tutum. Üzüntüsünü dile getirmesi, dünyadaki barış için çalışacağının bir göstergesi. Biz dini liderler gerektiğinde yanlışlarımızı kabul etmeli ve insanlara her yerde örnek olmalıyız. Papa'nın bizim eleştirilerimizi anlamasını ve bunun üzerinde düşünmesini ümit ediyorum" dedi.


Papa 16. Benediktus'un Regensburg Üniversitesi'ndeki konuşmasının içeriği hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade eden Bardakoğlu, "Bu konuşma, Plato'dan Hegel'e kadar uzanan bir felsefeyi yansıtıyor. Bu, köklerini Helen fikir dünyasına dayandıran Alman felsefesinin bir geleneği. İslami anlayışta hiçbir zaman akıl ve özgür irade baskı altına alınmaz. Tam tersine akılcı düşünce ve kişisel özgürlük teşvik edilir. İslam tarihinde bunun kendine özgü geleneği vardır" diye konuştu.


Papa'nın, Tanrı ile İslamiyet'teki mantık anlayışı arasındaki ilişkiyi eleştirdiğini kaydeden Bardakoğlu, "Ancak benim dinimdeki akılcı düşünce geleneğinden de söz etmesi gerekiyordu. Burada bir dini lider, bir dinin teolojik ve kutsallığına yönelik tek taraflı olarak felsefi bir eleştiri getirmiştir. Bu nedenle özür dilemesini ve şunu söylemesi gerektiğini isterdim: 'Müslümanların dini hislerini rencide ettiysem özür dilerim.' Eğer bu şimdi gerçekleştiyse bundan mutluluk duyarım" dedi.


Bardakoğlu, "Papa'nın eleştirilerinde sizin için kabul edilemeyecek unsurlar nelerdir?" sorusuna karşılık da şunları söyledi:


MÜSLÜMANLARIN DAVRANIŞLARINI ELEŞTİREBİLİRDİ


"Görüşlerini desteklemek amacıyla bir alıntı yaparak peygamberimize ve kutsal kitabımıza saldırdı. Bunun yerine örneğin Müslümanların davranışlarındaki güncel sorunlara değinebilirdi. Böyle yapmayarak doğrudan İslamiyet'in teolojik temellerini eleştirdi. Biz dokunulmaz ya da hatasız olduğumuzu söylemiyoruz. Tüm Müslümanlar yanılabilirler. Ancak her dinin kutsal yanları vardır. Bu, doğuda Hinduizm ve Şintoizm'de olduğu gibi Batı'da da Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet için de geçerlidir. Şuna dikkatinizi çekmek isterim: Biz şimdiye kadar hiçbir dinin, hiçbir inancın kutsal dayanaklarını eleştirmedik. Bu insanlara saygıdan kaynaklanır. Biz Hristiyanların yaptıkları hataları konuşuyoruz. Ancak hiçbir zaman İncil ya da İsa, ki bizim de peygamberimizdir, hakkında küçümseyerek konuşmayız. Papa ise Katolik dünyası tarafından dokunulmaz ve hatasız olarak görülüyor."


Müslümanların da tepkilerini ölçülü şekilde ifade etmeyi ve akılcı düşünerek hareket etmeyi öğrenmeleri gerektiğini söyleyen Bardakoğlu, aşırı hissi duygularla ve şiddet eylemleriyle tepki gösterilmesinin yanlış olduğunu, kelimelerin şiddetin yerini alması gerektiğini ifade etti. İslam dünyasının her taraftan eleştiriye açık olması gerektiğini kaydeden Bardakoğlu, "Bunun tek taraflı olmaması gerekir. Her dinin eleştirilebilmesi lazım. Bu eleştiri bir bilim adamından gelseydi otururdum ve tartışırdım. Ancak Papa milyonlarca insan ve Tanrı adına başka bir din hakkında hüküm vermemeli" dedi.


Dinlerarası diyalogun sürdürülmesi gerektiğini belirten Bardakoğlu, kendisinin Vatikan'ı değil Papa'nın bir konuşmasını eleştirdiğini, Katolik dünyasından birçok insanla bir araya geldiğini, bunların çok değerli insanlar olduğunu belirtti. Bardakoğlu, "Papa'nın Türkiye ziyareti sırasında bu konu hakkında konuşacak mısınız?" sorusuna karşılık da "Türkiye laik bir ülkedir. Papa'nın daveti benim tarafımdan olmadı. Cumhurbaşkanı davet etti. Bir araya gelip gelmeyeceğimiz bu ziyaretin şartlarına ve imkanlarına bağlı. Konuşmaya her zaman açığım" şeklinde cevap verdi.


İLGİLİ HABERLER:


SOMALİ'DE BİR RAHİME ÖLDÜRÜLDÜ


PAPA'YA BİR ÖZÜR ÇAĞRISI DA İSPANYA'DAN


PAPA YİNE ÖZÜR DİLEMEDİ: ÜZGÜNÜM


İTALYAN BAKAN: PAPA BİZZAT ÖZÜR DİLEMELİ


PAPA İTALYANLARI DA ÇOK KIZDIRDI


ALMAN BAKAN PAPA AĞZIYLA KONUŞTU


PAPA'YA BİR TEPKİ DE GÜL'DEN


PAPA'NIN GÖRMEZDEN GELDİĞİ GERÇEK


BAŞBAKAN'DAN PAPA'YA SERT TEPKİ

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin'den açıklama! Üniversite sınavlarında yeni dönem
AK Parti yerel seçimlerde neden oy kaybetti? İşte en çok verilen cevap