Alman Bakan Papa ağzıyla konuştu

Almanya Federal İçişleri Bakanı Schaeuble, Papa'nın, İslam ve Peygaber Hz. Muhammed'e yönelik sözlerini savundu bir de Müslümanlara tavsiyede bulundu.

Alman Bakan Papa ağzıyla konuştu
Alman Bakan Papa ağzıyla konuştu
GİRİŞ 17.09.2006 14:38 GÜNCELLEME 17.09.2006 14:38

Almanya Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Papa 16. Benediktus'un, Almanya ziyareti sırasında İslamiyet'ten çok Hristiyanlığı eleştirdiğini ve bunu diğer dinlerin temsilcilerinin de yapması gerektiğini söyledi. Schaeuble, "Der Spiegel" dergisine verdiği demeçte, Papa'nın sözleriyle ilgili olarak yorum yapmak istemediğini, ancak bir insanın, konuşması sırasında kendisi inanmasa bile yüzyıllarca eski bir metinden alıntı yapabileceğini ifade etti. Schaeuble, "Papa ziyareti sırasında İslamiyet'ten çok Hristiyanlığı eleştirdi. Birçok vesileyle Batı dünyasının insanlar için eski cazibesini yitirdiğini söyledi. Diğer dinlerin temsilcileri de başkalarını eleştirmek yerine arada bir kendilerini eleştirseler iyi olur" dedi.


Almanya'da yaşayan Müslüman temsilcilerle yapılacak zirveye büyük olasılıkla radikal dincilerin de katılacağının belirtilmesi üzerine de Schaeuble, başlangıçtan itibaren hiç kimseyi dışlamak istemediklerini, ancak katılımcıların anayasa kurallarına bağlılık göstermeye hazır olmaları gerektiğini ifade etti. Zirvede sadece güzel konuşma yapmayacaklarını, ülkedeki sorunlara da dikkat çekeceklerini kaydeden Schaeuble, Almanya'da yaşayan büyük bir Müslüman cemaat bulunduğunu, ancak bu cemaat ile hemen hemen hiçbir ilişkiye sahip olmadıklarını söyledi.


Devlet ile Müslüman cemaatlar arasındaki ilişkiyi daha sağlam bir temele oturtmak istediklerini belirten Schaeuble, aksi takdirde terörizme karşı mücadelede başarılı olamayacaklarını, olası saldırıları önlemek için daha fazla bilgiye ve daha iyi bir uyuma ihtiyaçları olduğunu kaydetti. Müslüman cemaatleri bir "erken uyarı sistemi" gibi gördüğü şeklinde yorum yapılması üzerine de Schaeuble, "Neden olmasın? Bu sadece devlet organlarına bırakılmamalı. Her şeyi devlete bırakırsanız gelecekte diktatörlüğe benzeyen bir ülkede yaşadığınıza şaşırmamanız gerekir. Bu nedenle potansiyel olarak tehlike yaratabilecek kişilere yakın olanlar bilgi vermeli" şeklinde görüş belirtti. "Almanya'da yapılan bir camiyi daha çok din özgürlüğü mü, yoksa uyumu engelleyen bir unsur olarak mı gördüğü" şeklindeki soruya karşılık da Schaeuble şunları söyledi:


"Birçok kentte son yıllarda ağırlıklı olarak Türklerin yaşadığı bölgelerde namaz kılmaları ihtiyacı doğduğu için camiler yapıldı. Din özgürlüğü, herkesin dua edebileceği yerler yapmasını da içerir. Bu konuda aklıma eski Cumhurbaşkanı Johannes Rau'nun bir sözü geliyor. Türkiye'de Hristiyanların da kiliseler kurma konusunda zorlukları olmasa Türklerin Almanya'da cami inşa etmelerini desteklemenin kendisi için daha kolay olacağını söylemişti." İmamların da Almanya'da eğitilmelerini ve camilerde verilen vaazların Almanca olmasını da istediğini kaydeden Schaeuble, bunun için bir muhataba ihtiyaçları olduğunu, zirvenin amaçlarından birinin de bu olduğunu söyledi.


İLGİLİ HABERLER:


SOMALİ'DE BİR RAHİME ÖLDÜRÜLDÜ


PAPA'YA BİR ÖZÜR ÇAĞRISI DA İSPANYA'DAN


PAPA YİNE ÖZÜR DİLEMEDİ: ÜZGÜNÜM


İTALYAN BAKAN: PAPA BİZZAT ÖZÜR DİLEMELİ


BARDAKOĞLU'NDAN PAPA'YA DERS


PAPA İTALYANLARI DA ÇOK KIZDIRDI


PAPA'YA BİR TEPKİ DE GÜL'DEN


PAPA'NIN GÖRMEZDEN GELDİĞİ GERÇEK


BAŞBAKAN'DAN PAPA'YA SERT TEPKİ

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza
Sakarya Gaz Sahası'yla 1,8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanabilecek