Papa İtalyanları da çok kızdırdı

Katolik dünyasının dini lideri Papa 16. Benedikt’in İslam ve Peygamber Hz. Muhammed'e yönelik sözlerine İtalyan politikacılar farklı tepkiler verdi.

Papa İtalyanları da çok kızdırdı
Papa İtalyanları da çok kızdırdı
GİRİŞ 17.09.2006 13:20 GÜNCELLEME 17.09.2006 13:20

Eda BERKBAYRAK'ın haberi

Bazıları Papa’ya destek çıkarken bazıları da objektif yorumlarda bulundu.

Başbakan Romano Prodi, Çin gezisi sırasında bu konudaki bir soruya şöyle yanıt verdi:

“Hiç bir polemik olamaz. Papa gerçekte ne düşündüğünü halihazırda açıkladı. Dinlerarası diyalog ve her inanca saygı temeldir. Din, şiddeti doğrulamaz. Tüm dinler karşılıklı diyalog, birlikte yaşama ve dünya barışı sözü vermeli.'

Ancak Prodi’nin olayın kapanması taraftarı olduğunu yansıtan bu sözlerine karşılık, koalisyon ortağı Kominist Parti’nin sözcüsü konumundaki İl Manifesto Gazetesi’nde, “Vatikan yine Ortaçağ’a döndü' başlığıyla yayınlanan haberde Papa 16.Benedikt eleştiri bombardımanına tutuldu.
'PAPA SÖYLEDİKLERİNİN NEREYE GİDECEĞİNİ KAVRAYAMADI'

Haberde, ikinci başlık olarak, “26 yıllık Papa 2. John Paul bir anda buhar oldu' cümlesine yer verdi.

Haberde, Papa 2. John Paul’un İslam alemiyle bir köprü kurduğu belirtilerek, “Ancak Papa 16. Benedikt bir konuşma yaptı. Bunu bir teoloji profesörü gibi yaptı. Papa olduğunu ve söylediklerinin nereye gideceğini kavrayamadı. Şimdi İslam dünyası özür bekliyor. Bu, Papa’yı zor durumda bırakıyor. Çünkü bu Papa’nın yanılmazlık dogmasına ters düşüyor. Ve yıllardır kullanılmayan bu dogmanın kilise tarafından yeniden öne sürülme riski var. Bu da dinlerarası duvarların geri dönmesi demek' yorumu yapıldı.


/_newsimages/2169712.jpgHaberde kullanılan ve Papa’yı ağlar gibi gösteren fotoğraf üzerine ise büyük puntolarla “O’nun hatası' yazılması dikkat çekti.

VATİKAN: PAPA TANRI ADINA KONUŞUR

Vatikan Adalet Bakanı Kardinal Julian Herranz ise La Rebubblica Gazetesi’ne açıklamada bulunarak, “Papa’nın sözleri tamamıyla anlaşılmadı veya tamamıyla yanlış anlaşıldı. İnsanlar tarafından çok sert yorumlar yapıldı. Papa her zaman kutsal ruhlar tarafından yönlendirilir. Papa direkt Tanrı adına konuşur. O basitçe iyiye yönelmek isteyen insanları diyaloğa ve karşılıklı saygıya davet etti' dedi.

Kardinal Herranz, Papa’nın Türkiye’yi ziyaretinin riskli olup olmayacağı yönündeki soruya şu karşılığı verdi:

'Kardinal Herranz, “Ziyareti yorumlamak benim işim değil. Riskle ilgili ise bu her zaman var. Çünkü etrafta şok fazla aşırılık yanlısı var. Ama bu durmak için bir neden değil. Sadece Türklere değil, olayı hakaret kabul eden herkese Papa’nın tüm konuşmasını okumalarını ve medeniyet prensiplerinin yer aldığı Uluslararası İnsan Hakları Bildirgesi’ni düşünmelerini istiyorum ki eminim Türk milleti gibi Avrupa’ya girmek isteyen bir millet bunu biliyordur.'


İLGİLİ HABERLER:


İLGİLİ HABERLER:


SOMALİ'DE BİR RAHİME ÖLDÜRÜLDÜ


PAPA'YA BİR ÖZÜR ÇAĞRISI DA İSPANYA'DAN


PAPA YİNE ÖZÜR DİLEMEDİ: ÜZGÜNÜM


İTALYAN BAKAN: PAPA BİZZAT ÖZÜR DİLEMELİ


BARDAKOĞLU'NDAN PAPA'YA DERS


ALMAN BAKAN PAPA AĞZIYLA KONUŞTU


PAPA'YA BİR TEPKİ DE GÜL'DEN


PAPA'NIN GÖRMEZDEN GELDİĞİ GERÇEK


BAŞBAKAN'DAN PAPA'YA SERT TEPKİ

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sakarya Gaz Sahası'yla 1,8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı karşılanabilecek
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması