Çin doğurmayanlara para verecek

Hızlı nüfus artışının sıkıntılarını yaşayan Çin, yen bir doğum kontrol metodu olarak maddi teşvik yöntemine başlıyor.

Çin doğurmayanlara para verecek
Çin doğurmayanlara para verecek
GİRİŞ 17.10.2006 09:35 GÜNCELLEME 17.10.2006 09:35

Dünyanın en kalabalık ülkesi ünvanın elinde bulunduran 1 milyar 300 milyon nüfuslu Çin'de, yaklaşık otuz yıldır uygulanan her aileye bir çocuk kuralına şimdi de maddi teşvik desteği geliyor. BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre son otuz yıldır hükümet nüfusu kontrol edebilmek için her aileye bir çocuk kuralını genel olarak sıkı bir şekilde uyguluyor, kurala uymayanları para cezalarına çarptırıyordu. Ancak, şehirlerde sıkı şekilde uygulanan bu kural, son bir kaç yıldır özellikle kırsal bölgelerde çiğneniyordu.


Hükümetin de tarlada çalıştıracak işçi sıkıntısı çekilen bölgelerde göz yumduğu bu durum, Çin'de doğum oranı tekrar yükselmeye başlayınca yeni önlemleri de beraberinde getirdi. Buna göre yeni politikalar çerçevesinde, tek çocuk kuralına uyan köylülere maddi teşvik verilecek. Çin'de nüfus kontrol politikalarını eleştirenler çevreler ise kuralların nüfus içinde kadın - erkek dengesini bozduğunu savunuyor.


Bunun sebebi özellikle kırsal kesimde geleneksel olarak erkek çocukların, ailenin adını sürdüreceği ve yaşlılıkta anne-babaya bakacağı düşünülerek daha değerli olması. Bu yüzden kız bebekler sık sık ölüme terk ediliyor.
Hükümetin açıkladığı yeni kurallar da kız ve erkek çocukları arasındaki geleneksel ayrımı sürdürüyor ve iki kız çocuk bir erkek çocuğa eşit sayılıyor.


Yasaya göre, kırsal kesimde yaşayıp tek erkek çocuğu veya iki kız çocuğu olan ailelere, anne-baba 60 yaşını geçtiklerinde yılda 75 dolara denk bir maaş bağlanacak.


Bu, Çinli bir köylünün ortalama yıllık gelirinin neredeyse beşte biri anlamına geliyor. Böylece tek erkek, ya da iki kız çocuğun yaşlanan anne babaya bakma yükünün hafifletilmesi amaçlanıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ahmet Türk'ün belediye başkanlığı düşecek mi?
Kripto düzenlemesi TBMM Başkanlığı'na sunuldu! Gri listeden çıkış için son adım