DTP hakkında kapatma davası

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, DTP ile ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Yalçınkaya, DTP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

DTP hakkında kapatma davası
DTP hakkında kapatma davası
GİRİŞ 16.11.2007 11:35 GÜNCELLEME 16.11.2007 11:35
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Demokratik Toplum Partisi ile ilgili soruşturmayı tamamladı. Yalçınkaya, DTP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.Yalçınkaya bir süredir Demokratik Toplum Partisi ile ilgili belge ve bilgi topluyordu. Başsavcılık, davanın iddianamesini Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne açılan davalarda, "ceza davası" prosedürü izleniyor.


Bu aşamadan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, raportör görevlendirecek. Anayasa Mahkemesi Heyeti, raportörün ilk inceleme raporundan sonra başvuruda bir eksiklik olup olmadığına bakacak.


Herhangi bir eksiklik bulunmazsa "tensip tutanağı' hazırlanacak. Bu tutanakta kapatma davası sürecinde izlenecek yöntem belirlenecek. Bu yöntem ile birlikte iddianame ön savunmanın verilmesi için DTP'ye gönderilecek.


DTP, yasal bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak.


Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş DTP'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar.


Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç bir toplantı günü belirleyecek, üyeler belirlenen günde biraya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.


DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasa'da son yapılan değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

YORUMLAR 58
  • iker şentürk 16 yıl önce Şikayet Et
    Bu partinin kapatılması iyi olmaz. Demokkratik bir ülkede iyi bir örnek teşkil etmez ama ilede kapatılması isteniliyor kapatılsın çümki bir partinin bukadar da dayanması muzize Bu parti Kürt.halkını savunan bir parti ve Binlerce insanın oylarıyla bu meclise seçilmişler. Bunun kapatılması hayrı alemet olmaz ama yapıcak bişey yok DEMOKRASİYİ savunan bir partiyi kapatmak üzücü bir durum EYER BU KAPANIP ÇARE İSE İYİ MADEM KAPATIN demokrasiyi savunan insanların önü kesilmez benim görüşüm bir kürt OLARAK ÇOK ÜZÜCÜ VE KIRICI yazık
    Cevapla
  • mehmet selim polat 16 yıl önce Şikayet Et
    TMMM Temizlenmeli. Ne maksatla olursa olsun.seçilip seçilmemeside önemli değildir.Laik-Demokrasi de önemli değildir.hem bu anlayış kişilere göre değişir.DTP kapatılmazsa.AKP kapanır.sandığın dibinde kalır.Hainler meclisi terk etmelidirler.Halkı kandırdılar bağımsız olarak oy aldılar.Dtp ye yamandılar.Dtp lideri Apo yani(Artin Agopyan)dır.
    Cevapla
  • memetkoç 16 yıl önce Şikayet Et
    memet aslan. sayın bilet vekileri ve cumuhur başkanı ve başbakan ve milet vekileri ve siyasi parti başkanları nede olsa sizin çocuklarınız bu disko senin şu disko benim gecelerce eğleniyorlar deyilmi rahatınız iyi düşüncenizde yok ölen evlatlar sizlerin evlatı deyil deyilmi nenize gerek ahmedin oğlu ölmüş memedin oğlu ölmüş birini koydunuz içeri avrupalılar aman bişey demesin diye altınıza ediyorsunuz onuda orda günde milyarlar harcayarak besliyorsunuz nede olsa cebinizden birşeyde çuıkmıyor bu halkın kesesinde besle
    Cevapla
  • memetkoç 16 yıl önce Şikayet Et
    memet alpaslan. devletin başında bile demeki bunlarla iş birliği yapanlar varki bunları hala kayıranlar var ve bu insanlık dışı mahlukatlara o yüce mecliste tahmül ediyorla yda bizlerin rahatı bozulmasın da kim ölürse ölsün diye düşünenler var ne de olsa cenazesi gelen milet vekilerinin ve bu ülkeyi yönetmeye çalışanların evlatı deyil ne de olsa kendiler bir o ülkede bir gün bu ülkede günlerini gün ediyorlar
    Cevapla
  • memetkoç 16 yıl önce Şikayet Et
    memet alpaslan. arkadaşın biri yorunda adamlar diye söz etmiş pkklılar ve dtpliler adamıki adamdan başka neye benzeteceğimi bile şaşıyorum insan kanıyla beslenen bu canilere daha hala adam diye hitap eden ve bunları insanlarla aynı kefeye koyanların aklına şaşarım bunların her ne olrsa olsun kökü kazınmalı ve bunlar her yerde dışlanmalı saygılar tüm okuyuculara
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Filistinli kız dünyaya Türkçe seslendi: Hiçbir yere gitmedik, vatanımızı satmayacağız
Ekonomiden güzel haber! Türkiye 20 ülkelik listeden çıkıyor