Tanısı geç konan hastalık!

Romatizmal hastalık deyince 200 türü olan bir hastalık gurubu akla geliyor. Romatoid Artrit(RA) Ankilozan Spondilit(AS) bunlardan 2 türü ve yaklaşık ülkemizde 700 bin civarında RA ile AS li hasta bulunuyor.Her iki hastalıkta da teşhis 5-8 yıl gecikmeli ol

Tanısı geç konan hastalık!
Tanısı geç konan hastalık!
GİRİŞ 05.03.2008 07:39 GÜNCELLEME 05.03.2008 07:39

Her iki hastalıkta ağrılı , yaşam kalitesini bozan ve erken tedavi edilmediğinde eklemlerde şekil bozukluğu ile sakatlık yapıyor. Her iki hastalıkta da teşhis 5-8 yıl gecikmeli olarak konulabiliyor .


NEDENİ?


Bunun nedenini Marmara Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilimdalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Şule KurhanYavuz, ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilimdalı Romatoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Özbek, sağlık sistemi ,hastanın doğru doktora gitmemesi, hastalığı kendilerine yakıştırmaması, hekimlerin kendi branşı dışındaki hastalıklara bakmak isteyişi olarak açıklıyor.


“Hasta ve hekiml RA ve AS yi tedavisi edilemez olarak sanıyor. Ancak tedavi edilebilen hastalıklar bunlar. 700 bin hasta var ve tedavi için kullanılan ilaç yılda en fazla 100 bin satıyor” diyen Özbek toplumda hem hastalara hemde doktorlara bu hastalıkların tedavi edilebildiği mesajının verilmesi gerektiğini söyledi.


Özbek, şöyle devam etti


“Ankilozan Spondilit(AS)omurgayı tutan, ağrılı, şekil bozukluğu ve aktivite kısıtlaması sonucu sakatlığa neden olan bir iltihabi romatizmal bir hastalıktır.Sıklıkla 20-40 yaş aralığında görülüyor. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre 2-3 kat daha fazla dır. Belirtileri 3 aydan uzun süren bel/sırt ağrıları, sabah tutukluğudur.”


'KULLANIM ŞEKLİNİ DOKTORDAN ÖĞRENSİN!'


Prof. Dr. Şule KurhanYavuz da eczacılara da bu konuda görevler düştüğünü belirterek ' Bazen doktor reçeteyi yazarken kullanım şeklini yazmayı unutabiliyor. Eczacı hemen bunu tarif etmek yerine hastaya doktoruna gidip kullanımı ondan öğrenmesi gerektiğini söylemelidir” dedi.


Romatizmal ilaçların bazılarının yan etkilerinden ötürü hasta tarafından kullanılmak istenmediğini yada sadece ağrısı olduğunda kullanıldığını da açıklayan Yavuz, şöyle devam etti.


“ Bu hastalıklar ömür boyu tedaviyi gerektirir. İlacı bir başlayıp bir bıkarmak yani doktorun söylediği şekilde hareket etmemekle meydana gelecek her atakta, vücutta izler kalır. İlaçların mide kanması veya karaciğer bozukluğu gibi yan etkileri prespoktüslerde yazılıyor. Bunların okuyan doktora sormayı bile düşünmeden ilacı bırakıyor.


Zaten doktor ilaçlar konusunda hastayı bilgilendiriyor. Hasta zararsız diye bitkisel ilaçlara yöneliyor. Ama unutmamak gerekir ki ALOE Vera yüzünden karaciğer bozukluğu görülenler oldu. Kaldıki ilaçların tüm yan etkileri yapılan araştırmalarla ortaya konuluyor ama bitkisel ilaçların, yararlarını veya yan etkileri gösteren bilimsel bir araştırma yok.


RA NEDİR?


RA Simetrik eklem tutulumu ile karakterize, sakatlığa neden olabilen, hayat kalitesini azaltan, beklenen yaşam süresini kısaltan, ağrılı, kronik iltihaplı ve genellikle 45-65 yaş aralığında görülen romatizmal hastalıktır.


Eklemlerde ilerleyici yıkıma yol açan bu hastalıkta yapısal hasar en geç 2 yıl içinde belirgin hale geldiğinden RA tanısının gecikilmeden konulabilmesi için hastalığa ait bilinirliğin artması ve ilgili uzman hekime erkenden başvurulması gerekiyor.”

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beştepe'de gece saatlerinde sürpriz zirve! Erdoğan 2 ismi çağırdı: Kritik kararlar çıkacak
Erdoğan'dan tarihi açıklamalar: Milletin sınıfta bıraktığını biz de baş tacı edemeyiz!