Paletli ambulanslar teslim edildi

Başbakan Erdoğan, son dönemde yaşanan dönüşümün, değişimin en önemli halkasını sağlığın oluşturduğunu söyledi. Erdoğan, paletli ambulansları teslim etti

Paletli ambulanslar teslim edildi
Paletli ambulanslar teslim edildi
GİRİŞ 05.03.2008 17:21 GÜNCELLEME 05.03.2008 17:21

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde yaşanan dönüşümün, değişimin en önemli halkasını sağlığın oluşturduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, Bilkent Otel'de düzenlenen "Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Açılış ve Ambulans Dağıtım Töreni"ne katıldı.

Erdoğan, tören öncesinde Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Ankara Valisi Kemal Önal ile birlikte otelin bahçesinde kurulan seyyar hastanede incelemelerde bulundu.

Başbakan Erdoğan, seyyar hastanenin özellikleri konusunda Bakan Akdağ ve yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan daha sonra, illere dağıtımı yapılacak ve bir kısmı kar koşullarına uygun dizayn edilen ambulansları inceledi.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, büyük bir heyecanla yol aldıklarını, yılda kişi başına düşen milli gelirde 2 bin 500 dolardan, 7 bin dolara ulaşıldığını, 181 milyar dolar olan milli gelirin, 5 yılda 308 milyar dolar ilave ile 481 milyar dolara ulaşıldığını anlattı.

Başbakan Erdoğan, bütün bu adımların yanında, küçülme rekorları kıran Türkiye'nin, artık bu dönemi geride bırakarak, üst üste 23 çeyrek büyüme başarısı gösterdiğini söyledi.

Bugün ancak ileri yaş grubunun hatırlayabildiği tek haneli enflasyon rakamlarına ulaşıldığını kaydeden Başbakan Erdoğan, "nereden nereye geldiğimizi unutmamalıyız. Unutmamalıyız ki bulunduğumuz noktada gerçekçi hedefler belirleyelim" diye konuştu.

Yapılanların, Türkiye'nin nereden nereye geldiğini gösterdiğini belirten Başbakan Erdoğan, devletin temel hizmetlerinde yaşanan değişimin, bütün vatandaşların günlük hayatlarında görmesini istediklerini dile getirdi.

Mahalli idarelerden, adalet sistemine kadar her konuda gerek alt yapının geliştirilmesinde, gerek hizmet sunumunda çok önemli ilerlemeler sağladıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Başımızı iki elimizin arasına alıp düşünelim. Gerçekten şurada 5-10 yıl önce sağlıkta neredeydik, ama bugün neredeyiz. Bunlar samimi olarak düşünülürse, nereden nereye geldiğimizi görmek mümkün. Biz yola çıkarken, Türkiye'yi 4 ana sütun üzerinde yükselteceğimizi söyledi. İlk sıraya eğitimi, sonra da sağlığı koyduk, ardından emniyet var, adalet var.

Son dönemde yaşanan dönüşümün, değişimin en önemli halkasını sağlık oluşturuyor. 5-6 yıl öncesine kadar hemen her vatandaşımız için sağlık hizmeti alabilmek ciddi bir sorundu. Farklı sosyal güvenlik statüsündeki insanlar farklı sağlık kurumlarından hizmet alıyor, yaşanan şikayetler, imkansızlıklar ve çarpık uygulamalar insanımızı bunaltıyor.

Bakıyorsunuz, birçok kuruluşun sağlık kurumu var. Sağlıklı bir hizmet vermeye gelince sağlıklı bir hizmet yok. Sağlıklı bir hizmet alacaksan ya rüşvet vereceksin ya da bir dayılar bulacaksın. Bunlar olmayınca sağlıklı bir hizmeti almak mümkün değildi. Çünkü damdan düştük, bunları hep yaşadık gördük. Ama bu devran artık gerilerde kaldı. Çözüm değil sorun üreten, derman değil dert üreten bu sistem yılardır sürüp gittiği halde, kimse çıkıpta düzeltmemişti, düzeltememişti. Biz, bu dağınıklığa son verdik.

Sağlıkta tek taban, tek çatı dönemini başlattık., Daha düne kadar sadece 150 hastaneden hizmet almaya çalışan 30 milyondan fazla SSK'lıya, kamuya ait tüm sağlık sistemlerinden, sağlık tesislerinden faydalanma imkanı getirdik."

-SOSYAL DEVLET-

İlaç alabilmek için sabahın köründe yola düşen hastaların, artık ilaçlarını serbest hastanelerden rahatça temin edebilir hale geldiğini belirten Başbakan Erdoğan, bunları kendisinin de yaşadığını söyledi.

Bizzat SSK hastanesinin eczanesine giderek, ilaç sırası bekleyen hastalarla konuştuğunu anlatan Başbakan Erdoğan, bu sorunların çözümü için attıkları adımları anlattı.

Sağlık alanındaki sorunları örneklerle ifade eden Erdoğan, hastaların reçetedeki 5 ilaçtan 2 ya da üçünü alabildiğini, bulunmayan ilacın serbest eczanelerden alınabilmesi için de bir ödeneğin bulunmadığını dile getirdi. Artık bu sorunların aşıldığını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Sosyal devlet böyle olur mu? Hani Anayasamızda, Türkiye Cumhuriyet Devleti, demokratik laik, sosyal bir hukuk devleti diyorduk. Eğer sosyal bir hukuk devletiysek, biz, vatandaşımızın bu ihtiyacını gidermemiz lazım" dedi.

-"KAN REVAN İÇİNDE"-

Erdoğan, bunu düzeltmek için hastaneleri tek koordinasyon altına aldıklarını,artık vatandaşların, bu sistemden yararlanabildiğini belirterek, yıllar önce geçirdiği trafik kazasında başından geçen bir anısını da anlattı.

Trafik kazasından sonra kendilerini Düzce'den Bolu'ya götürecek bir ambulans bulamadıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, "kan revan içinde 3 arkadaşının eline serumu verildiğini, battaniyelerin üzerinde hastaneye gönderildiklerini" anlattı.

Bolu'da getirildiklerinde ise hastanede sosyal güvencelerinin olup olmadığının sorulduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Kan revan içindeyiz; bir al, müdahale et de ondan sonra ne soracaksan sor. Benim orada, mesela kaburgalarım kırılmış. Sonra bizim SSK'lı olduğumuzu öğrenince, bizi SSK hastanesine gönderdiler. Bu arada tabii kan zayiatı devam ediyor... Böyle bir yaklaşım tarzı olur mu? İşte biz insan odaklı bir sistemi sağlıkta oturttuk. Şimdi hiçbir hastane, kapısından, benim vatandaşımı döndürme hakkına sahip değildir. Alacak, ilk müdahalesini yapacak, ondan sonra gereği neyse ona müracaat edecek. Bunu başaracağız.

Eksiklerimiz yok mudur? Muhakkak vardır. Her şey dört dörtlük müdür? Hayır değil, Bunları da gidermek için sürekli çalışıyoruz. İnşallah daha idealini yakalayacağız. Daha başarılı bir hizmet anlayışını da yakalayacağız.

Yoksul, yeşil kartlı vatandaşlarımız tıpkı devlet memurları gibi, kamu sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. İlaçlarını istedikleri hastaneden alabiliyor. Ama bundan dolayı biz eleştiri alıyoruz. Niye? (Sadaka dağıtıyorsunuz) diyorlar. Kardeşim, tamam da sadaka dağıtılanları bizim iktidarımız döneminde mi bu ülkede gördük? Bunların sayısı çok daha fazlaydı. Şimdi bu sayı azalıyor. Böyle bir ülkeyi biz teslim aldık. Bunun sayısını azaltmaya ve yakında da bu kartları tamamen kaldırma yoluna da gidiyoruz.

Hastanelerde ücretini ödeyemeyen vatandaşlarımızın rehin alındığı günleri hatırlayın. Böyle bir insanlık dışı uygulama bu dönemde bitmiştir. Varsa bizi haberdar edin. Olduğu anda biz, oranın tüm yetkililerini, kesinlikle orada barındırmaz, meslekten ihracına varıncaya kadar her türlü adımı atarız."

-AŞILAMA-

Aşılama konusunda da çok ciddi bir noktaya ulaşıldığını belirten Başbakan Erdoğan, bu konuda ayrılan kaynağı 10 kat artırdıklarını anlattı.

Aşılamada dünya standardına ulaştıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, bulaşıcı hastalıklarla mücadele de çok ciddi noktaya ulaşıldığını dile getirdi.

Düzce'de başlayan Aile hekimliği uygulamasını da 20 ilde, 13 milyon kişiyi bu proje kapsamına alarak sürdürdüklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, aile hekimliği uygulamasını 81 ile yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.


SAĞLIK BAKANI AKDAĞ


 Sağlık Bakanı Recep Akdağ, trafikte ambulanslara yol verilmesi uyarısında bulunarak, "Bir trafik kuralı olan bu görev, 'bir ibadet aşkı' ile yerine getirilmelidir" dedi.

Sağlık Bakanlığınca alınan kara ve deniz ambulanslarının hizmete girmesi ve 81 ilde kurulan 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezlerinin dijital sistem alt yapılarının açılışları için Bilkent Otel'de tören düzenlendi.

Törende konuşan Bakan Akdağ, sağlıkta Dönüşüm Programı'nın merkeze insanı koyan bir program olduğunu söyledi. Attıkları her adımda ve yaptıkları her yenilikte insanın mutluluğunu ön planda tuttuklarını ifade eden Akdağ, "Vatandaşımızın daha adil ve hakkaniyetli sağlık hizmeti alması için 5 yıl içinde önemli hizmetler yaptık" dedi.

İnsan hayatının tesadüflere bırakılamayacağını vurgulayan Akdağ, inme ve kalp krizi gibi sağlık sorunlarında artışın yaşandığı bir çağda, yerinde ve hızlı müdahalenin önemine işaret etti.

Akdağ, acil vakalara zamanında müdahalenin ölümleri yüzde 25 azalttığını, sakatlıkları ise büyük oranda engellediğini ifade ederek, son 5 yıl içinde acil hizmetlerle ilgili önemli gelişmeleri hayata geçirdiklerini söyledi. 112 Acil Sağlık hizmetlerinin günün her saatinde yararlanılabilecek bir yapıya kavuştuğunu anlatan Akdağ, bu hizmetlerle ilgili gerekli organizasyonları yaptıklarını, böylelikle vakalara ulaşma sürelerinin kısaldığını belirtti.

Bakan Akdağ, 2003 yılında, ambulansların otoyollardan ve boğaz köprülerinden ücretsiz geçişlerinin sağlanarak bu araçların durma ve bekleme yapmalarının önlendiğini ifade ederek, ayrıca Bütçe Kanunu'nda yapılan değişiklikle de ambulansların kaskolarının yapılmasının sağlandığını söyledi.

-382 KARA AMBULANSI-

Sağlık Bakanlığınca bugün alımı yapılan 382 kara ambulansının içinde 204 adet 4x2, 142 adet 4x4, 30 adet kar panelli ambulans ve 30 adet hasta kabinli kar aracı bulunuyor. 4 deniz ambulansını da hizmete sokan Bakanlık, 81 ilde kurulan 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezlerini dijital sisteme kavuşturdu.

Bu sistemle bütün görüşmeler kayıt altına alınabilecek, arayan telefon numaralı görülerek gereksiz çağrılar engellenebilecek, dijital harita üzerinden yapılacak adres tespiti ile ambulanslar yönlendirilecek. Komuta merkezince alınan bilgiler, uydu aracılığıyla ambulanstaki sisteme aktarılacak. Hastanelerin uzman personel, ekipman ve yoğun bakım boş yatak takibi yapılabilecek ve bu işlemlerle ilgili istatistiki bilgiler alınabilecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ayasofya ve Kariye için hayal kırıklığı diyen Miçotakis’e Selanik’i hatırlatalım mı?
Dünyanın en hızlı savaş uçakları açıklandı! KAAN kaçıncı sırada?