İnternetten kıble nasıl öğrenilir?

İnternet devi Google'ın sunduğu maps.google.com'un alt yapısı kullanılarak, kıble tayinini mümkün kılan bir site geliştirildi. Bazı camilerin kıblelerinde sapmalar var.

İnternetten kıble nasıl öğrenilir?
İnternetten kıble nasıl öğrenilir?
GİRİŞ 16.03.2008 10:59 GÜNCELLEME 16.03.2008 10:59
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Mükremin Albayrak'ın haberi


Sanal âlemi kullanarak dünyanın her yerinden kıbleyi kolayca tayin etmek mümkün. Bunun için qiblalocator.com adresli siteye girmek yeterli. Yapılması gereken tek şey, kıble çubuğunu imleçle sürükleyerek ülke, şehir veya sokağa kadar getirmek. İmlecin bulunduğu yer sizin enlem ve boylam değerlerinizi gösteriyor. Bu bilgiler, sitede kıble yönü bölümünün altında yer alıyor. Söz konusu pencerenin hemen altında ise 'kıble derecesi' ve uzaklığı görülüyor.

Bu bölüm de kıblenin tespit edilmesinde ikinci seçenek olarak sunuluyor. Caminin bulunduğu yer ve Kâbe'ye birer nokta konulduğunda hem aradaki mesafe hem de kıble açısı ortaya çıkıyor. Söz konusu hizmet sayesinde özellikle yolculuklarda yaşanan ve namazın farzlarından biri olan kıble tespiti sorununun da önüne geçilmiş oluyor.




Sitedeki değerlere göre, İstanbul'un tarihî camileri Süleymaniye, Sultanahmet, Beyazıt, Edirne Selimiye camilerinde çok küçük açı farkıyla Kıble tespiti doğru yapılmış. Ankara Kocatepe, Adana Sabancı gibi yeni camilerde ise kıble tespitinde yüzde 100 isabet kaydedilmiş.

Ankara Hacıbayram Camii'nin kıblesi güneydoğuya olması gerekirken biraz daha güneye kayarak 27 derecelik sapma ile Mekke yerine Mısır'ın başkenti Kahire'ye yönelmiş. Yine son dönemlerde mahalle aralarına yapılan camilerden bazılarında da büyük sapmalar bulunuyor. Kâbe'nin bulunduğu noktadan 45 derece sağa veya sola sapmaların kıbleden sapma olmayacağına dikkat çeken Diyanet, sapma derecesinin daha fazla olması durumunda 'kıbleye yönelme' şartının yerine getirilmemiş olacağının altını çiziyor.

YORUMLAR 12
  • fırat onat 16 yıl önce Şikayet Et
    sorun değil..!!!. Arkadaşlar öncelikle insanların ibadetlerinin düzgün olması elbette önemli fakat santimlik ölcülerle sorun olacağına inanmıyorum. çünkü doğununda batınında Rabbi ALLAHTIR...
    Cevapla
  • handan eren 16 yıl önce Şikayet Et
    sakın inanmayın. bunu bir uzmana sormak lazım.bir de medinedeki peygamberimizin camisine bakın lütfen orada da sapma var bu konuda bilim adamları bir açıklama yapmalı.bence sıradan pusulalar bile yetmez kesin kıble tayini yıldızları da kullanarak yapılan hesaplamalarla yapılmalı bu işin doğrusunu denizciler de bilir.
    Cevapla
  • demokrat 16 yıl önce Şikayet Et
    kıble tam tersi gösterirse doğrudur kardeşim :)). iki uzaklık var bir önce sizin doğrultunuzdaki uzaklık, diğeri de tersi yöndeki uzaklık hangisi yakın ise kıble o dığrultuda hizalanır camiye sizin ter dediğiniz dünyayı iğer doğrultudan çevreleyerek kıbleye gelmesidir :)) diğer bir konuda yönlerin değişmesi arkadaşlar hani bu dolmabahçeyi biliriz hepimiz hemen dibimizdeki örnek o dolmabahçe sarayı bile yılda 2 cm kayıyor e ee orda ne kıbel kalır ne yön o yüzden hiç bir bina hiçbir zaman tam kıbleyi gös-te-re-mez! her yer kayıyor yahu !
    Cevapla
  • Kemal KESKİN 16 yıl önce Şikayet Et
    Kıblesi yanlış camiler. Bende 3 ay önce bakmıştım etrafımdaki camilere 2 tane caminin kıblesinin yanlış olduğunu fark ettim. İmamlara durumu tanıdıklarımla haber verdim.Evet biraz yamukluk var ama yapacak birşey yok dediler. Cami temelinden döndürülemez ama halı çizgileri düzeltilebilir. Bütün cemaat o camilere göre namaz kılıyor. Konuyu diyanete e-mail ile bildirdim, daha bir sonuç çıkmadı. Bahsi geçen camiler Kocaeli Gölcük Hisareyn merkez cami ve altındaki camidir.
    Cevapla
  • mehmet Gündoğdu 16 yıl önce Şikayet Et
    Hata payı yüksek....... Evet bende geçen haftalarda okumuştum.Belki bu şekilde kıble yi bulmak mümkün ama dünyanın şeklinden dolayı sapmalar oluyor sanırım. o yüzden hata payı yüksek.. mesela istanbul\'da sultabAhmet, Süleymaniye camii gibi camilerde kıble yanlış görünüyor.. ben bunun mümkün olacağını sanmıyorum. yani bu camiler büyük mimarlar tarafından yapılmış hata payı en az olanlar. bunlarda bile hata varsa programda bi gariplik var demektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi!
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden madenlerini sömüren ABD'li dev Apple'a karşı hamle