Yılda kaç paket sigara içiyoruz?

'Her yıl sigaradan 150 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Devlet kanser için 50 milyar dolar harcıyor. Ülkede her gün 2 Boeing 737 düşüyor. Paket başı 3 dolar vergi konulmalı.'

Yılda kaç paket sigara içiyoruz?
Yılda kaç paket sigara içiyoruz?
GİRİŞ 09.05.2008 09:40 GÜNCELLEME 09.05.2008 09:40
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Sigaranın 100 bin kişiyi kanser yaptığını belirten Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, tedavi yatırımları için sigara içenlere özel vergi konulmasını istedi


ABD'de yapılan araştırmalarda sigara içenlerin devlete paket başına 3-5 dolar sağlık yatırımı maliyeti çıkardığının ortaya konulduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, sigara içenlerden en az 3 dolar olarak bu sağlık yatırımının tahsil edilmesi gerektiğini söyledi. Tuncer, 'Sigara içenlerin işgücü kaybı, sağlık masrafları gibi oldukça yüksek bir maliyete neden olduğu gerçeğini gözardı edemeyiz. Ulusal Kanser Kontrol Programı Çalıştayı'nda da sigara vergilerinin olabildiğince yüksek tutulması kararına varmıştık. Keyfi olarak alınan bu zehirin sonuçlarını hastanelerde karşılarken, sigara içmeyenlerin hakkı da gaspediliyor” dedi.


50 MİLYAR DOLAR ZARAR

Türkiye'de bir yılda 5 milyar 263 milyon 946 bin paket sigara tüketildiğini belirten Tuncer, bu tüketimin yaklaşık 40 milyon dolarlık ek yatırım yükü getirdiğini söyledi. 'Her paket sigaranın 3-5 dolar ek sağlık yatırımı yaptığını düşünün. Artı, 100 bin kansere yol açıyor. Her kanser için de 100 bin dolar ithal ilaç alındığını varsayın. Türkiye'nin sigaradan dolayı 50 milyar dolar zararı var. Ülke olarak sigara satışından ise 6,5 milyar dolar kazanıyoruz. Kazandığımız verginin 10 mislini sigaraya harcıyoruz” dedi.

19 Mayıs'ta yürürülüğe girecek yasanın sevindirici olduğunu kaydeden Tuncer, 'Kanunlar ne derse desin önemli olan insanların buna uyması. Ülke olarak bir çağdaşlık sınavı veriyoruz. Burada sözkonusu olan uygar ülke olmak istiyor muyuz, istemiyor muyuz?' diye konuştu. Türk-Sağlık Sen Genel başkanı Önder kahveci ise sigara tiryakilerine ek vergi teklifine destek verdiklerini söyledi.



Sigara içen vekile de amirinden ceza

Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişlik Yapılması Hakkında Kanun'un uygulanmasına ilişkin Yönetmelik'te, 19 Mayıs'tan itibaren uygulanmasına başlanacak sigara içme yasağının, Mecliste hangi usul ve esaslarla uygulanacağına yer veriliyor. Yönetmeliğe göre, Meclis'in kapalı alanlarında sigara içen milletvekillerine, TBMM idare amirleri, memurlara ise görevlendirilecek yöneticiler tarafından ceza kesilecek.









Dumansız hayata 10 gün kaldı

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un bazı hükümlerinin 19 Mayısta yürürlüğe girmesiyle kapalı alanlarda sigara içilemeyecek.



  • Taksiler dahil olmak üzere, kara, demir, deniz ve hava yolu araçlarında sigara içmek yasak.



  • Okul, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere okulların kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında tütün tüketilemeyecek.



  • Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirler arası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde sigara içilmesi için özel alanlar oluşturulabilecek. n Otellerde müşterilerin isteğine göre odalar tahsis edilecek.



  • Açık havadaki her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak. Ancak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.n Lokanta kahvehane ve kafeterya gibi yerler için yasaklar ise 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girecek.



  • Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanalara 20 YTL ceza verilecek.
  • YORUMLAR 11
    • Fahri ÖZKALAN 15 yıl önce Şikayet Et
      CEZA VE YASAKLARLA OLMAZ.... Sayın Yetkilimizin açıklamaları güzel ama sigarayı bıraktırmak yasaklarla ve cezalarla olmaz. Bunun yerine daha çok eğitim ve Hastanelerde sigara bırakma üniteleri gibi hizmetler sunulmalıdır.
      Cevapla
    • ahmet ahmet 15 yıl önce Şikayet Et
      kesin cozumu devlet istemiyorki. cok pahalı.benim cebimde hiç 500 ytl durmadıki.nereden bulacagım o parayı.ama 3 ytl yi bakkal bile idare ediyor.ama doktorların odemesi peşin.hangisini yaparsınız.3 ytl daha ekonomik.tiryaki zaten beyin sigarasız hormon salgılayamadığı için nikotin istiyor.bazı tekniklerle beyin yonlendiriliyor.sigara kullanmadan da hormonun salgılanması sağlanıyor ama bu tedavinin birde bedeli var.devlet kolaylık sağlasın bakın sıgara satışları nasıl duşuşe geçer.tiryakiyi içiyor diye taşlayacagınıza yardımcı olunmalı
      Cevapla
    • ahmet ahmet 15 yıl önce Şikayet Et
      kein cozumu devlet istemiyorki. devletin derdi sigarayı içilmemesini sağlamak değilki.para toplamak.sigara kullananlar hastadır.bende hastayım.sigarayı 5 değil 50 ytlde yapsalar haftada içer yine içerim.milletini dusunen devlet ceza keseceğine tedavi eder ne para cezası nede izmarit cezası bu hastalığı engelleyemez.sigara içenlerden zaten tonla vergi alıyorlar.bu cezalar caydırıcı değil kayıtdısını azdırıcı olur.devlet şirket yonetiminden vazgeçsin tedavi olanakları sunsun.baska turlu herkes sigarayı bırakamaz.tedavi için 500ile 1000 ytl
      Cevapla
    • osman hökemen 15 yıl önce Şikayet Et
      OBJEKTİF OLUN. EDİTÖR\'ÜN NOTU: Uyarınız ilgililere iletilmiştir. selamlar...
      Cevapla
    • Norveçten Bir Türk 15 yıl önce Şikayet Et
      Ahh sıgara ahhh. Ya bu sıgara cnaımıza okuyor hem saglıga hemd ebu ekonomık kırzde kseye zararlı gunde 2 paket ıcen adam ortalama 6 ytl gunde sıgaraya verıyor bu parayla evgecındıren var gunluk Pekı nasıl kurtulucaz bundan dusunuyorum dusunuyorum ısın ıcınden cıkamıyorum olmuyor el alıskanlıgı dudak tıryakırlıgı nıkotın bagımlılıgı beyın olayları falan lanet bırsey bır ara su buharlı sahte sıgara cıktı oda yasaklandı neyapıcaz bılmyıorumkı cok yol denıyoruz bırakmak ıcın olmuyor bu zıkkımdan bır kurtulabılse
      Cevapla
    Daha fazla yorum görüntüle
    DİĞER HABERLER
    Fatih Altaylı’dan 1 Mayıs'taki provokasyona tepki çeken yorum!
    Özgür Özel'e, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinde Namık Tan eşlik edecek