Mahkeme başörtüsü kararını verdi

Anayasa Mahkemesi, başörtüsünün üniversitede serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu. Mahkeme şekil denetimiyle yetinmedi.

Mahkeme başörtüsü kararını verdi
Mahkeme başörtüsü kararını verdi
GİRİŞ 05.06.2008 17:25 GÜNCELLEME 05.06.2008 17:25
Bu Habere 461 Yorum Yapılmış

Anayasa mahkemesi, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.

Anayasa Mahkemesi, CHP ve DSP milletvekillerinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin "iptali veya yok hükmünde kabul edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması" istemiyle açtığı davanın sonucunu yazılı açıklamayla duyurdu.

Açıklamada, şöyle denildi:

"9 Şubat 2008 günlü 5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Kanun'un 1. ve 2. maddeleri, Anayasa'nın 2, 4. ve 148. maddeleri gözetilerek iptal edilmiştir. Ayrıca yürürlüğü de durdurulmuştur."

YAPILAN DÜZENLEME

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği değişiklikle Anayasa'nın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi eklenmişti. Bu değişiklikle madde, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" haline gelmişti.

Anayasa'nın, "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42. maddesine ise "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" şeklinde yeni bir fıkra eklenmişti.


Anayasa Mahkemesi kararı 2'ye karşı 9 oyla kabul edildi.


 



























  • Kılıç gerekçeye dikkat çekti VİDEO
    Anyasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, iptal kararının ardından ilk kez gazetecilerin önüne çıktı. Başkan Kılıç, alınan kararla ilgili gazetecilerin sorularına cevap verdi.

  • Yazıcıoğlu: Meclis'e yetki darbesi
    BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, Anayasa Mahkemesinin başörtüsü düzenlemesinin iptaliyle ilgili kararı ile yasamanın yetkilerine müdahale edilmekle suçladı.

  • Karara EVET ve HAYIR diyen üyeler
    Anayasa Mahkemesi'nin, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini 2'ye karşı 9 üyenin oyuyla iptal ettiği öğrenildi.

  • AK Parti'nin karara tepkisi sert oldu
    Mahkemenin iptal kararının ardından AK Parti cephesinden ilk tepki geldi. Hükümet adına ilk tepki Çiçek'ten geldi, sonrasında Bozdağ ve Kutlu sert açıklamalar yaptı.

  • Bahçeli: Yara daha da derinleşti
    MHP lideri Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesinin iptaliyle ilgili kararının toplumda cepheleşme sürecini hızlandıracağını savundu.

  • DTP'li Özçelik kararı sakıncalı buldu
    DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Anayasa Mahkemesi’nin türbanla ilgili aldığı kararı “demokrasi açısından son derece sakıncalı ve üzücü bir karar” sözleriyle değerlendirdi.

  • Partiler İPTAL kararı için neler dedi
    Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesini iptal kararıyla partilerden de karara tepkiler geliyor.. İşte, Yazıcıoğlu, Mumcu, Soylu, Sezer ve Yılmaz'dan ilk yorumlar:

  • Ajanslara göre 'AK Parti darbe yedi'
    Anayasa mahkemesinin türban kararını iptal etmesi dünyada da yankı buldu. Ajanslar gelişmeyi flaş olarak geçti. Reuters'ın karara yorumu ise ilginçti:

  • Cumhurbaşkanı Gül'ün ilk yorumu
    Anayasa Mahkemesi, TBMM'de rekor oyla kabul edilen üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren düzenlemeyi reddederken Gül'den konuya ilişikin ilk açıklama geldi.

  • Özbudun: Kapatma davasına emsal
    Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili kararını Ergun Özbudun kapatma davasına emsal olarak görürken Ersin Kalaycıoğlu ise kararı krizlere neden olarak gösterdi.
  • YORUMLAR 461
    • damaroperasyonu 15 yıl önce Şikayet Et
      Bu Kararı MHP Almıştır, MHP nin oyuna gelmeyin!!!. Anayasa Mahkemesinin 8 üyesini atayan A.N.SEZER atamıştır. Diğer oy veren 9. üyeyi de S.DEMİREL atamıştır. A.N.SEZER\'i de Milliyetçi Hareket Partisi atamıştır. Bu kararı alan ve milletin başına bela eden MHP dir. Dikkat edin MHP liler bu kararın ardından AKP ye oy verenleri suçlayp, yapılan zulüm üzerinden RANT sağlamaya çalışacaklardır. MHP=CHP diye reklam vermişlerdi. Eğer bir ceza vermek istiyorsanız, Oyunuza Sahip Çıkın, Darbecilerden ve Sistemn değişmesnden yana olmayanlardan Sandıkta Hesap sorun
      Cevapla
    • mehmet tan 15 yıl önce Şikayet Et
      Darbe günlükleri. 367 kararınıda bu kararıda anayasa mahkemesi tek başına almadı. Askerlerden, cuntacılardan destek almadan böyle bir riske giremezler. Darbecilerin yargılanamadığı bu ülkede bu kararlar uzun yıllar alınmaya devam edecektir. Ta ki ANS\'in üyeleri değişene kadar. Bunlar Akp\'yi de kapatırlar. Ama malesef, yerine koyacakları şey despotluktan başkası değil.
      Cevapla
    • Arif ŞİLFELER 15 yıl önce Şikayet Et
      Mahzuni Şerif\'e... Yahu sen kendi içinde bile çelişen bir adamken nasıl çıkıp yorum yazma cüretinde bulunuyorsun utanmaz arlanmaz adam?Hem Allah\'a karşı geliyorsun hem de sonra olmasını istediğin rezaletin sonuna İNŞAALLAH diyorsun.Bu ne yaman çelişki böyle be...
      Cevapla
    • ümit ersoy 15 yıl önce Şikayet Et
      BU ZULÜM YANINIZA KALMAYACAK. Kafirler istemesede Allah dinini tamamlayacaktır. Ümitsiz olmayın. Davanıza sıkıca sarılın..
      Cevapla
    • ilhan celik 15 yıl önce Şikayet Et
      bu ülkede oligarşi varrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr demokrasi son nefesini verdi artıık. bu ülkede kimse cumhuriyetten demeokrasiden seçimden bahsetmesin seçim sandığı tam anayasa mahkemesinin içindedir onların verdiği oylar ülkeyi yönlendirmektedir. 9 - 2 türkiye tarihinde kara lekeler halinde devam ediyor. akp davasında da 9 - 2 çıkacak. demokrasi ölmüştür artık yazıklar olsun
      Cevapla
    Daha fazla yorum görüntüle
    DİĞER HABERLER
    Hamas'tan son dakika ateşkes açıklaması: Biz ateşkesi kabul ettik
    AK Parti'den CHP'ye geçen belediyede içki skandalı! İlk icraat, sosyal tesislere alkol