İslam dünyasını kızdıran kadın

ABD'de İslam profesörü Amina Wadud'un kıldırdığı Cuma namazı ve okuduğu hutbe tartışma yarattı. Wadud'a her kesimden tepki yağarken, olayın yankıları sürüyor. İşte tartışılan hutbe;

İslam dünyasını kızdıran kadın
İslam dünyasını kızdıran kadın
GİRİŞ 20.03.2005 12:02 GÜNCELLEME 20.03.2005 12:02
Dünyada cuma namazı kıldıran ilk kadın olan ABD'nin Virginia eyaleti İslam Çalışmaları bölümü öğretim görevlisi Amina Wadud büyük tepki topladı. Manhattan St. John Katedrali'ndeki Synod House'da yaklaşık 100 kadın ve erkeklerden oluşan cemaate namaz kıldıran Wadud'u, din adamları da eleştirdi.

Bu yapılan kesinlikle kabul edilebilir değil!
* Virginia İslam Merkezi Başkanı Melik Han: 'Müslüman erkeklerin katıldığı bir namaz törenini kadının yönetmesini yadırganacaktır. Doktor Wadud'a karşı hiçbir kızgınlığım, kinim yok. Ancak bu yaptığını kabul edilebilir bulmuyorum. İslami kurallar, bunun yapılamayacağını açıkça ortaya koyuyor. Hz. Muhammed'in hiçbir vaazında kadınların namaz kılmasına izin verilmiyor.'

Wadud'un hareketi 'karşı cihat' niteliği taşıyor
* UCLA Üniversitesi İslam hukuku uzmanı, Profesör Halid Ebu El Fadl: 'Kur'an namazı kimin yönetmesi gerektiği ile ilgili hiçbir şey söylemiyor. Hz. Muhammed yalnızca 'Namazı en bilgili kişi yönetir' diyor. Bence Wadud'un hareketi bir karşı-cihad niteliği taşıyor. Kesinlikle bir günah işlemiyor. Aksine peygamberin gerçek öğretilerini savunuyor. Peygamberimiz kadınları liderlikten uzak tutmuyordu. Eşlerinin bağımsızlığı bile bunun tam tersine işaret ediyor.'

Kadın imamlar, sadece kadınlara namaz kıldırabilir
* Prof. Dr. Saim Yeprem (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi): Kadınların erkeklere namaz kıldırması için 'caizdir ya da değildir' diyecek belge yok. İşte bu noktada tarihteki geleneksel uygulamaları incelemek gerekiyor. Geleneklerde ise böyle bir durum söz konusu değil. Ancak kadın imamların kadınlara namaz kıldırması çok eski tarihlere dayanıyor. Yani kadın imamların kadınlara namaz kıldırması caiz.
Amina Wadud
İşte hutbede okuduğu 10 maddelik 'reçete'
Amina Wadud'un okuduğu hutbe cemaat içindeki bazı kişilerin bile 'rahatsız' olmasına yol açan sözler içerdiği için büyük tartışma yarattı. Wadud, Allah'ın cinsiyeti olmayacağını savunarak hutbesinde Allah kelimesi yerine, İngilizce'de kadın, erkek ve cansız objeler için var olan zamirleri (he, she, it) kullandı. Hutbesinde İslamiyet'e sonradan yerleştirilen ve erkekleri kadınlardan üstün kılan tüm 'hurafelerin' silinmesi çağrısında bulunan Wadud, erkeklerle eşitlik için 10 maddelik reçetesini de hutbede okudu:

1. Kadınların camilere kolay şekilde girip çıkma hakkı vardır.

2. Kadınlar da erkekler gibi camiye ön kapıdan girmelidir.

3. Kadınlar ibadetlerini imamın bulunduğu yerden farklı yerde gerçekleştirmek zorunda bırakılmamalıdır.

4. Camilerde kadınlarla erkekler arasına perde gerilmesi gibi uygulamalara son verilmelidir.

5. Kadınların cemaate hitap edebilme hakkı vardır.

6. Kadınların cami yönetimlerinde yer alma ve imam olma hakkı vardır.

7. Cuma namazı dahil tüm ibadetlerde kadınlar da yer alabilmelidir.

8. Eğitici İslami konferanslarda veya camilerdeki toplantılarda erkekler ve kadınlar yan yana oturabilmelidir.

9. Erkekler ve kadınlar bu tür organizasyonlarda birbirlerine selam vermekten kaçınmamalıdır.

10. Kadınlara saygı gösterilmesi, kadının İslam'dan doğan bir hakkıdır.

Hareketin 3 temel ilkesi
'Adalet, cinsel eşitlik ve çoğulculuk'
Amina Wadud, Afrika asıllı Amerikalılardan. 'Kuran ve Kadın' adlı kitabında kadınların, İslama sonradan insanlar tarafından yerleştirilen kurallarla erkeklerle eşit olan haklarını kaybettiklerini savundu. Virginia Commonwealth Üniversitesi İslâmi İlimler Kürsüsü profesörü olan kadın imam İslam'da geniş çaplı reform çağrısı yapıyor. 'İslami Uyanış Hareketi' üyelerinin büyük çoğunluğunu sonradan İslâm'ı seçmiş olan Amerikalılar oluşturuyor. Hareketin arkasında kendilerine 'İlerici Müslümanlar' diyen başka bir örgütün olduğu sanılıyor. ABD'ye Hindistan, İran, Mısır, Pakistan, G. Afrika, Malezya gibi ülkelerden gelen üçüncü kuşak Müslümanlar tarafından başlatıldı. Özellikle öğrenciler, kadınlar ve eşcinseller arasında taraftar bulan ve internet üzerinden yayılan topluluğun üniversitelerde birçok temsilcisi var. Hareketin 3 temel ilkesinin 'adalet, cinsel eşitlik ve çoğulculuk' olduğu belirtiliyor.

'1400 yıllık İslam tarihi burada değişti'
Namaz ile birlikte düzenlenen basın toplantısında ise hareketin üyeleri '1400 yıllık İslam tarihi bugün burada değişti' ifadesini kullandılar. Namaz sırasında başı açık şekilde ezan okuyan Wall Street Journal gazetesi eski muhabiri Asra Nomani de ayrı bir tartışma başlattı. Nomani, daha önce de küçük oğluyla gittiği Haccı eleştirel bir şekilde anlatan 'Mekke'de Tek Başına' adlı kitabı yazmış ve ABD'de en çok satanlar listesine girmişti. (Vatan)
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
S&P, Fed'in ilk faiz indirimini aralıkta bekliyor
Türkiye'ye karşı ne yapacaklarını şaşırdılar: Erivan ve Atina’ya silah tedariği!