Muhalefetten Arınç'ın sözlerine tepki

TBMM Genel Kurulunda, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinde Hükümet adına konuşanBaşbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın sözlerine muhalefet partileri tepki gösterdi.

Muhalefetten Arınç'ın sözlerine tepki
Muhalefetten Arınç'ın sözlerine tepki
GİRİŞ 22.12.2011 00:21 GÜNCELLEME 22.12.2011 00:21
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Arınç'ın ardından sataşma gerekçesi ile söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Sayın Başbakan 'Kürt kimliğini tanıyorum' diyerek bu toplumun içinde yeni bir siyasi kimlik oluşturdu'' dedi.

Şandır, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu milletin oyları ile iktidar olmuş bir başbakan, başbakan olmuş siyasi kimliğin kalkıp Türk milleti dışında bir başka kimliği tanıyorum demesi gaflet ötesi bir davranıştır. Bülent Arınç çok deneyimli bir insan. Devlet milletsiz olmaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, milletinin adı Türk milletidir. Anayasanın hükmü budur. Bu hükmün dışında hiçbir siyasi kimlik olamaz. Bir aydın, bir düşünür bir yazar bunu söyleyebilir. Ama Türk milletinin seçtiği Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakanı, bir siyasi kimlik olarak eğer ki bu milletin içinde Türk milleti dışında bir başka kimlik tanıyorum derse, yeni bir siyasi kimlik oluşturur. Bunun adı bölücülüktür. Söylediğimiz bu, yoksa hiç kimsenin soyu ile ilgili değiliz. Kendinin özelidir, saygıdeğerdir. Her birimizin bir soyu vardır, bir boyu vardır, bir mezhebi vardır. O bize ait. Siz bunu kolektif hak haline getirirseniz, bu milleti de bölersiniz, bu ülkeyi de parçalarsınız.''

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da sataşma gerekçesi ile söz aldı. Buldan, ''Sayın Arınç'ın ilk başta yaptığı konuşmayı alkışlayarak izledik. Kürt kimliğinden, Kürtlerden, Kürtlerin haklarından kimliğinden bahsetti ve kendisini alkışladık'' diye konuştu.

Buldan, ''Geçmişle hesaplaşmak devletler için tarihsel bir zorunluluktur, Sayın Arınç, adalet ve hakikatleri araştırma komisyonunu burada ısrarla gündeme getiriyoruz ama siz her seferinde bizim araştırma önergelerimizi reddediyorsunuz. Ölüm ve şiddetin hiçbir şeklini onaylamadığımızı ifade etmek istiyoruz. Yeni bir gün olsun diyorsanız;bütün cinayetleri açığa çıkarın, tutukluları serbest bırakın. Milletvekillerini, belediye başkanlarını, avukatları, gazetecileri, siyasetçileri, hepsini serbest bırakın biz de sizi alkışlayalım'' ifadelerini kullandı.

-''Eğer anlattıklarınız da fıkralarınız gibiyse...''-

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de bütçe üzerinde aleyhte söz alarak, ''Fransız parlamentosunun yasayla tarih yazmasını'' kınadığını belirttikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın fıkra anlattığını ifade ederek, ''Neresini düzelteyim. Bin sene önce yaptınız demiş. O zaman 2 bin sene önce olması lazım. Yeniçeri dediniz, onun bir Hristiyan olması lazım. Bin sene önce Yeniçeri yoktu. Bin sene önce değil iki ben sen önceydi. Fıkra baştan sona yanlış. Eğer anlattıklarınız da fıkralarınız gibiyse...'' diye konuştu.

İnce, parlamentodaki 10. bütçe görüşmelerine katıldığını hatırlararak, geçmiş bütçelerde önceki hükümetlerle hesaplaştığını, bu bütçenin görüşmelerin ilk bir haftasında Cumhuriyet dönemi ile hesaplaşıldığını ileri sürdü. İnce, şöyle konuştu:

''275 kilogramlık mermiyi tek başına kaldırarak yer çekimi kanununa karşı geldiği için Seyit Onbaşıyı yargılayın. İki, Çanakkale'de deniz trafiğini aksattığı için Nusret Mayın gemisine ceza kesin. Üç, siz çocuğun üzerindeki yorganı alarak mühimmatın üstünü örttüğü için çocuğun ölümüne sebebiyet verdiği için Ayşe Bacıyı Özel Yetkili Mahkemelerde yargılarsınız. Yunan ordusu hilafet ordusudur diye fetva veren Şeyhülislamın fetvasına karşı gelen Rıfat Börekçi'yi dinsiz ilan edersiniz. Ulusumuza 'korkma' diyen Mehmet Akif'i protestocu öğrencilere kötü örnek oluyor diye suçlarsınız. Zafer kazanarak Türk milletinin makus talihini değiştiren İsmet Paşanın rütbelerini sökerseniz hiç şaşırmam. Ama buna karşın Vahdettin'e anıt mezar, Ebusuud efendiye anma törenleri, Atatürk'e tutuklama emri çıkaran Elazığ Valisi Ali Galip Bey'in torunlarını da vali yaparsanız hiç şaşırmam.''

İnce, ''hayal iken gerçek olan manzaralar'' anlatacağını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdü:

''Bir hayaldi gerçek oldu, çeyrek altının çeyreği oldu. İki, hayaldi gerçek oldu, rüşvet ile helal gıda sertifikası satılıyor. Enflasyon arttı, memura müjde diye başlık atıyor gazeteler. Sendikal haklardan yararlanmak için referandumda evet demek gerekiyor. Daha dün Türkiye'de Allah karakola düşürmesin denirken Allah mahkemeye düşürmesin deniyor. Eskiden ağır ol molla desinler denirdi, şimdi AKP'den ol melle desinler deniliyor. İleri demokrasi her muhalif gruptan bir terör örgütü yaratıyor. Yurttaşlarımızın tümü AKP faşizmini iliklerine kadar hissediyor. Şifreli sınavı yapanlar değil de onu protesto edenleri yargılayan kim. Siz değil misiniz? Sehven bilgi yükleyen polisler zaman aşımından yararlanırken, sehven bilgi ile teğmen hala yargılanıyor. Uçuyor denilen ekonomi, gelir adaletsizliğinde uçurumun kenarında değil mi? Venezuela'dan sonra dünyanın en kırılgan ikinci ekonomisi Türkiye değil mi? Okullarımızın tabelalarını parayı verenler tarafından değiştirilmiyor mu? İcra dairelerindeki dosya sayısı 9 milyon 400 bin artmadı mı? İzmir'de Somalili bebek Muhammed'e icra gelmedi mi? Nevşehir'in Kozaklı ilçesinin Akpınar köyünün suları iki yıldır akmıyor mu? Milas'ta savcılığa çağrılması gereken kişi müftülüğe çağrılmadı mı?''

-''Kıyı kenar''-

AK Parkti'ye yakın olanların kıyı-kenar çizgilerinden ranta ulaştığını iddia eden İnce, Türkiye'de sistemin değişmediğini, sistemden geçinenlerin sistemi değiştiremeyeceklerini ifade etti. İnce, ''Sistem değişmedi ama sistemin sahibi değişti. Türkiye'nin özeti şudur: Siz devlet malına bonkör, vatandaşın sorununa bakarkör, Cumhuriyet değerlerine nankör, Türkiye'ye diktatör oldunuz. Atatürk'e 'Bu adam' diyen, Abdullah Öcalan'ın 'paşa' olmasını öneren Mümtazer Türköne'yi Atatürk Kültür Dil Tarih Kurumu'na atamış Sayın Cumhurbaşkanı. İşte tam bekçi. Atatürk'e 'bu adam' diyebilen onu destekleyen tam yerine atamış, bu kadar olur'' diye konuştu.

-Canik'linin cevabı-

İnce'nin sataştığını ifade ederek söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, dünyada faşizmin çok örneği bulunduğunu belirterek, ''Türkiye'de de var. Türkiye'de rengarenk, çeşit çeşit, boy boy... CHP'nin tarihine bakacaksınız. Oralara baktığınız zaman diktatörlüğü de faşizmi de görürsünüz. Bakın bugüne kadar hiçbir dönemde Türkiye Cumhuriyeti hiç demokratik olmadı. Sayın başbakana yapılan eleştiriler hangi dönemde bir başbakana yapıldı. Bir yolsuzluk iddianız varsa, somut belgelerle ortaya koyarsınız. Hepsi normal vatandaş. Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaksınız. Yargı değişti. Arkadaşlarınız 'yargı arka bahçeniz, yargıya güvenmiyoruz' falan diyor. Sizin eski alışkanlıklarınızı değiştirmeniz lazım. Eskiden arka bahçe olarak gördüğünüz yargı yok. Türkiye'de 11 bin hakim savcı tarafından seçilen yargı bağımsız. 11 bin hakimin savcının seçtiği yargıyı da yönlendirmeniz mümkün değil'' diye konuştu.

-Bakan Günay'ın sözleri-

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP Grup Başkanvekili İnce'nin iddialarına yanıt vermek için yerinden söz alarak, ''Bir yönetmelik değişikliği, bir kıyı kenar değişikliği ile bazılarına kayırma yapıldığı imasında bulundu. 4 yılı aşkın süredir bakanım. Benim bilgim, imzam altında herhangi bir kişinin hakkını başkasına yedirmişsem, kamunun hakkını başkasına yedirmişsem, bunu kanıtladıkları takdirde üzerime düşen sorumluluğu yerine getiririm. Gelişi güzel, afaki iddiaları ortaya sürenler bu iddialarını ispatlamazlarsa, çok ağır bir şey söylemek istemiyorum, bunların hukuktaki adı müfteridir. Milletimiz bugün görüşmeleri izliyor. Sayın Arınç'ın mukni ve sakin konuşmasından sonra gelişi güzel, sloganımsı iddiaların dile getirilmesi yanlışlıktır. Kimsenin hakkını kimseye yedirmeme konusunda sonsuz dikkatimiz vardır'' açıklamasında bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • fahrettin bekiroğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    AYRILIK(Hamdi bey). Sen Kürtsün,Sen ÇERKEZ,sEN LAZSIN dersek mi birleştirici oluruz.Ülke içinde bir gurubun Kürt milliyetciliğini okşarsak mı birleştirici oluruz.Zaten Kürtler güney doğunun asıl sahibi Türkler burda işgalci diyen bir PKK tERÖR ÖRGÜTÜ 30 YILDIR BU DEVLETLE harp ederken sen kalkıp siz zaten bizden değilsiniz dersek mi Birleştirici oluruz.Tayyip dedi doğru,Arınç söyledi doğru fanatikliğinden kurtulun.Söylenen sözleri matık süzgecinden geçirin.Bu sözleri Hasip Kaplan,Ahmet Türk,Murat Karayılanda söylüyor.AKP böyle yakışıksız ve sivri lafları Arınca söyletiyor.
    Cevapla
  • yaşar Gürakan 12 yıl önce Şikayet Et
    BAĞIMSIZLIĞINIDA TANIYACAKMISINIZ. Madem öyle Kürtlerin bağımsızlığınıda tanıyacakmısınıoz suikast mağduru ! sayın Arınç?
    Cevapla
  • hamdi şimşek 12 yıl önce Şikayet Et
    tanımıyorum dendi de ne oldu?. Bu zamana kadar diğer iktidarlar tanımadı kürt kimliğini de ne oldu? Sorunlar çözüldü de herkes kimliğinden memnun mu yaşıyordu? Söylesenize ben Türk değilim diyen birisine (ki bu kötü bir şey değildir.) sen Türk'sün dayatması yaparsanız zamanla Türk'lerde n nefret etmeye başlar. Bizi bölen asıl mevzu kapsayıcı Osmanlı zihniyetinden gafletin en doruk noktası olan tek milletciliğe geçiştir.
    Cevapla
  • hakanasil 12 yıl önce Şikayet Et
    off maaremm beyaa. Akketten güzel konulşursun maareem. şahane bee. aç bi büyük seni de KOY teybe dinle be maarem. lakin bazen cozutuyonn beaa. yani etme böyle maaremm. DUURRU kaynaklardan beslen beaaa maaremm im incem.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dünya Bankası’ndan Kanal İstanbul açıklaması: Yer almıyor
İstanbul'da ekmeğe zam: Gramajı da düşürüldü