İslam Tarihi Müzesi'ne dijital rehber

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin ziyaretçileri, artık rehber olmaksızın ilgi duydukları eser hakkında kulaklık sistemi ile bilgilere anında dijital olarak ulaşabilecek

İslam Tarihi Müzesi'ne dijital rehber
İslam Tarihi Müzesi'ne dijital rehber
GİRİŞ 18.03.2010 10:18 GÜNCELLEME 18.03.2010 10:18

Gül Çelikkol'un haberi

15 asırlık İslam uygarlığının matematik, astronomi, fizik, kimya, coğrafya ve jeoloji  gibi alanlarındaki buluşlarına ait örnek modellerinin sergilendiği ‘İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nde, dijital rehberlik sistemine geçiliyor.

İstanbul’da ilk kez bir müzede uygulanacak sistem sayesinde ziyaretçiler, rehber olmadan kulaklıklar aracılığıyla istedikleri eser hakkında sesli bilgiye ulaşabilecek. Dijital sistemin, Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Müdürü Ömer Severoğlu, “Bu sistemin birincil amacı ziyaretçiye eksiksiz bilgi vermek. Dijital sistemle ziyaretçiler sırasına göre eserleri düğmeye bastığı zaman tarihçesi ve tüm detayalarıyla  birlikte kulaklığıyla dinleyebiliyor. Böylece artık bir rehber ihtiyacı da ortadan kalktı” dedi.

Müzede ayrıca bir sinevizyon odası bulunduğunu belirten Severoğlu, bu odada İslam dünyası, İslam bilginleri ve birçok oryantaliste dair zengin görsel ve işitsel bilgilerin sunulduğunu sözlerine ekledi.

BİRUNİ’NİN TERAZİSİ, HAUQAL’İN GEMİSİ

Rasathane maketleri, İstanbul Rasathanesi’nin kurucusu Takiyüddin Efendi’nin su pompası ve saatleri, Biruni’nin icat ettiği terazi ve onun tarifiyle yapılan pusula, Arap coğrafyacısı İbni Hauqal’ın gemisi, Halife Meymun’un ünlü küresi, Sufi’nin ünlü gökküresi sergideki en dikkat çekici eserlerden bazıları.

Yeni eserler gün ışığına çıkacak

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ile ilgili yeni projelerin gündemde olduğunu belirten Ömer Severoğlu, önümüzdeki aylarda İslam dünyasına ilişkin 100 tarihi eserin gün yüzüne çıkacağı müjdesini verdi. Severoğlu “Tıp ve astronomi alanındaki bu eserler 8. ve 16. yüzyıl dönemlerine ait” dedi. Severoğlu, “İslam tarihinin altın çağını iyi anlatmamız gerekiyor. Özellikle gençliğimize bir kimlik kazandırmak, geçmişiyle barıştırmak ve geçmişiyle güven duydurmak için bu çok önemli” diye konuştu.

(Star)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor