Kocaeli Şehir Tiyatroları “Küheylan” ile zoru başardı

Dünyanın en zor oyunları arasında gösterilen “Küheylan” büyük bir başarı ile sahnelendi

Kocaeli Şehir Tiyatroları “Küheylan” ile zoru başardı
Kocaeli Şehir Tiyatroları “Küheylan” ile zoru başardı
GİRİŞ 22.10.2010 12:24 GÜNCELLEME 22.10.2010 12:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sezonun en iddialı oyunları arasında yer alan ‘Küheylan’ adlı oyunun ilk gösterimini gerçekleştirdi. Dünyanın belli başlı en zor oyunları arasında gösterilen oyun büyük bir başarı ile sahnelendi. Şehir Tiyatroları sanatçılarının performansı seyirci tarafından ayakta alkışlandı. Şehir Tiyatroları’nın bu önemli gecesine kent protokolünün yanı sıra İstanbul’dan da ünlü oyuncular katıldı.

PROTOKOLDEN BÜYÜK İLGİ

SDKM Büyük Sahne’de perde açan oyunu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlyas Şeker, Vali Yardımcıları Dağıstan Kılıçarslan ve Ali Sözen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Belde A.Ş Genel Müdürü Kemal Yazıcı, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nermin Tol, Karamürsel Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Başiskele Kaymakamı Selami Aydın, Derince Kaymakamı Cengiz Cantürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, Kocaeli Üniversitesi dekanlarından Prof. Dr. Yunus Kishalı ve Prof. Dr. Savaş Ayberk ile çok sayıda sanatsever izledi.

GALAYA ÜNLÜ AKINI

Oyuna İstanbul’dan da ünlü oyuncular ve tiyatro eleştirmenleri katıldı. Oyunu aynı zamanda Küheylan’ın koreografisini yapan Cihan Yöntem’in eşi ve Aşk-ı Memnu adlı dizide Adnan Bey’i canlandıran Selçuk Yöntem, ünlü oyuncu ve sunucu Cem Davran, Adanalı Dizisi’nin Komiser Yavuz’u Oktay Kaynarca, Uğur Polat, Tansu Biçer ile ünlü yönetmen Yavuz Özkan izledi. Tiyatro eleştirmenleri arasında ise Üstün Akmen, Hasan Anamur, Mustafa Demirkanlı ve Nalan Özübek yer aldı.

OYUN ÖNCESİ BİRECİK’E ANLAMLI DESTEK

Oyun öncesinde İstanbul’dan gelen ünlü konuklar Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik’i odasında ziyaret ederek destek verdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın kurumsal olarak son derece sağlam bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Selçuk Yöntem, “Böyle bir tiyatroya her zaman ve her yerde destek vermek gerekir. Biz de bugün bunun için buradayız” dedi. Oktay Kaynarca ise, “Küheylan” gibi önemli ve zor bir oyunun her yerde izlenemeyeceğine dikkat çekerek, “Nejat Birecik bu oyunu repertuara alarak tiyatro severlere son derece önemli bir armağan vermiş. Kendisini kutluyorum. Dediğim gibi bu oyun her yerde seyredilmez. Ama Kocaeli Şehir Tiyatrosu oynuyorsa seyredilir” şeklinde konuştu. Oyuncu Cem Davran, Uğur Polat ve yönetmen Yavuz Özkan da Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik’i başta “Küheylan” olmak üzere bu sezonda repertuara aldığı oyunlar nedeniyle kutladı.

SEYİRCİ AYAKTA ALKIŞLADI

Dekor, kostüm ve ışıklarıyla büyük beğeni gören oyun sanatsal açıdan izleyiciyi büyüledi. Oyun sonunda Şehir Tiyatroları oyuncularının performansı izleyici tarafından ayakta alkışlandı.

YÖNETMEN BOZDOĞAN’DAN ANLAMLI KONUŞMA

Oyunun bitiminin ardından gelenek üzere sahneye yaratıcı kadro davet edilerek, çiçek verildi. Oyunun başrol oyuncusu Ufuk Aşar daha sonra sahneye oyunun yönetmeni Yunus Emre Bozdoğan’ı davet etti. Bozdoğan sahneye oyuncular ve seyircinin alkışları arasında geldi. Heyecan duyduğu bir gece yaşadığını söyleyen Bozdoğan, Kocaeli Şehir Tiyatrosu oyuncularıyla çalışmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Tüm ekiple gece gündüz uyum içinde çalıştıklarını söyleyen Bozdoğan, “Buna her tiyatroda rastlanmaz. Burası çok özel bir tiyatro. Bu nedenle Kocaeli halkının bu tiyatroya sahip çıkması gerekiyor” dedi. Bozdoğan daha sonra Küheylan gibi önemli bir oyunu repertuara aldığı için Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik’e teşekkür ederek, kendisini sahneye davet etti.

BİRECİK TEŞEKKÜR ETTİ

Çok mutlu olduğunu söyleyen Nejat Birecik ise, Küheylan gibi zor bir oyunun başarı ile sahnelenmiş olmasından gurur duyduğunu belirtti. Genel Sanat Yönetmenlerinin görevlerinin belli olduğunu hatırlatan Birecik, “Ben bu oyun için ne yaptım, sadece iki şey. İki önemli ismi buldum. Yönetmen Yunus Emre Bozdoğan ve koreograf Cihan Yöntem Hanım. Gerisi kendiliğinden geldi” şeklinde konuştu. Hiçbir başarının iradesiz ve tesadüf olmadığını bildiren Birecik, “Büyükşehir Belediyesi yöneticilerimiz, daire başkanımız Ali Yeşildal, Genel Sekreter Yardımcımız Dr. Tahir Büyükakın, Genel Sekreterimiz Ersin Yazıcı, Başkan Vekilimiz İlyas Şeker ve tabii ki Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu hep yanımda ve destek oldular. Kendilerine müteşekkirim” dedi. Birecik konuşmasını Başkan Vekili Şeker’i sahneye davet ederek tamamladı.

ŞEKER SANATÇILARI KUTLADI

Başkan Vekili İlyas Şeker tüm sanatçıları tek tek kutlayarak konuşmasına başladı. Şehir Tiyatrolarının gurur gecelerinden birisini daha yaşadıklarını ifade eden Şeker, “Dünyanın en zor oyunları arasında gösterilen Peter Shaffer’ın “Küheylan” adlı eseri tiyatromuz tarafından büyük bir başarı ile sahnelendi. Bu başarı nedeniyle emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

DOSTLARINI SAHNEYE DAVET ETTİ

Şeker’in konuşmasının ardından Genel Sanat Yönetmeni Birecik geceye katılarak Şehir Tiyatroları’nı yalnız bırakmayan Selçuk Yöntem, Oktay Kaynarca, Cem Davran, Uğur Polat, yönetmen Yavuz Özkan ve tiyatro eleştirmeni Üstün Akmen’i sahneye davet etti. Cem Davran ve Oktay Kaynarca’nın esprileri alkışlarla karşılanırken, Genel Sanat Yönetmeni Birecik dostlarına kendilerini yalnız bırakmadıkları için teşekkür etti.Konuşmaların ardından Başkan Vekili İlyas Şeker oyuncular ve diğer konuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Oyun sonunda geceye katılan davetliler için SDKM Fuayesi’nde bir resepsiyon verildi.

OYUNUN KONUSU

“Küheylan”; karakterinin oturmaya başladığı, çok erken ve hassas bir dönemde, farklı toplumsal görüşlere sahip anne ve babasının arasında kalan ve 17 yaşına geldiğinde tutkularının esiri olması sebebiyle, 6 atın gözünü kör eden İngiliz genci Alan Strang’ın ve onu kurtarmaya çalışan doktoru Martin Dysart’ın hikayesidir. Yargıç tarafından görevlendirilen Dr. Dysart tıpkı bir dedektif gibi, çözmeye başlar sırrı. Bunu yaparken, anne ve baba arasındaki değer yargıları farklılığının, bir çocuğu yetiştirmekteki önemini sorgular ve bununla da kalmayarak toplumdaki değer yargılarının (Sosyal-Siyasal-Dini alandaki) bir insana neler yaptırabileceğini ve insanların bu baskılar sonucu çevresini ve kendi doğasını nasıl tahrip edebileceğini gösterir. Dr.Dysart için sırrı çözmek, bu çocuğu Psikanaliz yöntemiyle iyileştirmektir. Onu "Normal" hale getirmek demektir. Peki ama "Normal" dediğimiz şey nedir aslında? Bir çocuğun tutkularını yok etmek midir doğru olan? "Bir doktor tutkuyu yok edebilir ama bir tutkuyu asla yaratamaz" diye seslenen Dr.Dysart "kim kimi tedavi etmektedir? " diye sorar bizlere.

OYUNCU KADROSU

Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Yunus Emre Bozdoğan’ın yönettiği oyunda Şehir Tiyatroları’nın başarılı oyuncuları rol alıyor. Oyunda psikolog Martin Dysart’ı Ufuk Aşar, Alan Strang’ı Fatih Sevdi, Dora Strang’ı Zeliha Çetinkaya, Frank Strang’ı İbrahim Şahin oynuyor. Oyunda ayrıca Şehir Tiyatroları oyuncuları Pınar Ünsal, Emel Pala, Onursal Yıldırım, Koray Onur, Seda Güven Şahin, Ferdi Yıldız, Ahsen Gül Ever, Destan Batmaz, Bülent Baytar ve  Aytek Mete Elgün rol alıyor.

SAHNE ARKASINDA GÜÇLÜ EKİP

Koreografisi Cihan Yöntem’e ait olan oyunun dekor tasarımı Behlüldane Tor, kostüm tasarımı Funda Çebi, müzikleri Fatih Veli Ölmez, ışık tasarımı Cafer Yiğiter ve görüntüleri Serkan Aktü’ye ait. Dramaturjisi ve yönetmen yardımcılığını Sündüz Haşar’ın yaptığı oyunda ayrıca Ramazan Yumrutepe ve Veysel Çelikdemir de kum ressamları olarak görev yapıyor.

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 1
  • Bence 12 yıl önce Şikayet Et
    muhteşem. Haber 2010 tarihli fakat oyunu dün izleme şansım oldu. Oyun gerçekten sıradışı ve çok çarpıcı. Muhteşem bir oyunculuk sergilediler. Tavsiye edebileceğim bir oyun. +13 olduğunu söylemek isterim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat
İzmir'de deprem!