İşte Türkiye'nin ilk cam kubbeli camisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memleketinde adından söz ettirecek bir proje hayat bulacak.

İşte Türkiye'nin ilk cam kubbeli camisi
İşte Türkiye'nin ilk cam kubbeli camisi
GİRİŞ 10.02.2015 00:30 GÜNCELLEME 10.02.2015 13:18
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Ömer Süt'ün haberi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de binlerce yıl yaşayacak bir proje gerçekleşiyor. Denize ‘sıfır’ olarak yapılacak proje toplamda 200 dönüm üzerine inşa edilecek. Projeyi değerli kılan en önemli olgu ise cami ve caminin inşaası esnasında kullanılacak teknikler. 

CAMİNİN KUBBESİ 'CAM'DAN OLACAK 

Minarelerin ahşap olarak yapılacak caminin kubbesi ise camdan olacak. Bu özelliğiyle Türkiye'nin ilk cam kubbeli camisi olacak. Cami inşaatında ve tezyinatında birçok ilk de gerçekleştirilmiş olacak. Camide taş, ahşap ve camın mükemmel uyumu yapıya abidevi bir özellik kazandıracak. Geçmiş ile modernizmin buluşacağı projede uzun ömürlü doğa malzemeleri ve ileri teknoloji teknikleri kullanılacak. 100 yıl sonra, ilk defa tamamen kesme masif taş, ahşap ve camdan oluşan bir cami ve etrafındaki külliye inşa edilecek. 

PROJE İÇİN RİZELİLERİN GÖRÜŞÜ ALINDI

Rize Kültür Sanat Vakfı tarafından yürütülen Mavişehir projesi için Rize Belediyesi çok yoğun ve titiz bir çalışma içerisine girerek şehirde yaşayan yönetici, akademisyen ve yöre insanının görüşlerini alarak proje için ön hazırlık yaptı. 

RİZELİLER İÇİN YENİ YAŞAM ALANI OLACAK

Projede yapılması planlananlar ise heyecanlandırıyor. Camiden medreseye, kültür merkezinden konferans salonuna, kütüphaneden müzeye, çeşmeden taş köprülere, çocuk oyun salonundan ışık oyunlarının olduğu havuza kadar birçok yapıyı içinde barındıracak projenin 3500 metrekarelik alanına ise sadece cami inşa edilecek. Projede yer alan sergi salonu, kütüphane, yöresel halk oyunu alanı, kadın kültür merkezi, aşevi, çayhane, Yöre yemeklerinin olduğu lokantalar ile birlikte 63 dükkandan oluşan çarşı bir yaşam alanını hatırlatıyor. 

YÜZYILLAR SONRA DA AYAKTA KALABİLECEK PROJE

Rize’nin tarih, kültür, sanat ve mimari birikimi göz önünde bulundurularak inşa edilecek proje hem varlığı hem de felsefesiyle yüzyıllar sonra da ayakta kalacak ve adından söz ettireceğe benziyor. 

omer.sut@haber7.com

haber7

YORUMLAR 62
  • Harika 9 yıl önce Şikayet Et
    Müthiş muhteşem bir camii. Allah yapandan yaptırandan İslama hizmet edenlerden razı olsun. Öyle camii yapalım olsun bitsin bir şey değil. çok düşünülmüş özen gösterilmiş belli ki. bravooo
    Cevapla
  • misafir 9 yıl önce Şikayet Et
    yalancı Müslüman din tacirleri ortalıkta cirit atıyor...camilerin gerçek inanmış halis cemaati yok denecek seviyede! ayetler evlerin duvarlarında süs oldu...siz devasa camiler yaparak avunun bakalım...
    Cevapla
  • dücane cündioğluna urfadan selamlar... 9 yıl önce Şikayet Et
    lütfen isimli arkadaş çok haklı... urfa'da da eski 11 nisan stadyumu yerinde ucube birşey görmek istemiyoruz. böyle güzel çalışmaları urfada da görmek urfa halkını çok memnun edecektir... urfada yapılacak çalışmalar için dücane abiden görüş alınmalı bence... çünkü urfa evrensel ve kadim bir kenttir. yazık etmeyelim güzelim memleketimi... göbekli tepe dünya tarihini değiştirdi ama urfayı henüz değiştiremedi... gelecek nesillerin emanetine sahip çıkalım...
    Cevapla
  • 200 yıllık aradan sonra meydandayız 9 yıl önce Şikayet Et
    bu dava bizim davamız,Allah razı olduğu bir toplum şekline dönüştürür inşallah bizi,fark edildiyse yeni yapılan büyük camilerin hepsi külliye şeklinde,bazı yapıların zoruna gittiği için çamur atmaya başladılar hemen,ben inşaat mühendisiyim,denize sıfır depremde yıkılır diyenlere sesleniyorum,bilmeden konuşmayın,yeni tamamı deniz ustune yapılan havaalanı nasipse 1aya acılacak,trabzonda deniz üzerine stadyum inşa ediliyor,bütün deprem kayma,çökme vs rıskler hesaplanarak yapılıyor bu işler.Allahın izniyle hiç bişey olmaz,Bakarsanız hollanda deniz üzerine yapılar yapa yapa %30 büyümüş durumda,lütfen cahiller konuşmasın,konuşurlarsa dikkate almayın.Selam ve dua ile..
    Cevapla
  • camii 9 yıl önce Şikayet Et
    bazı zihniyet var onlar kendileri hizmet yapamaz,başkalarının yaptığını da hazmedemez,29 ekim cumhuriyet bayramı gunu istanbul marmaray açılışı yapılırken bu eseri içine sindiremeyen chp liler kadıkoy rıhtımda ki mitinglerınde köprü yapmakla,oto yol yapmakla,marmaray yapmakla cumhuriyet kutlanmaz ,acaba diyordum donsuz oynatmakla,bıra dağıtmakla mı kutlanırdı camilerın boş olduğunu soyleyenler acaba cuma gunleri hiç cumaya gidiyormu cuma namazlarında hangi camii boş oluyor ,boş olsa bile yurume mesafesinden uzak olan yerlere de camii yapılır ,bir mahalleye camii yaparsan o mahallenın gençleri camii ye gider meyhane yaparsan meyhaneye gider ,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cem Garipoğlu'nun otopsi görüntülerinde parmaklarındaki morlukların nedeni belli oldu!
Kamuda tasarruf tedbirleri! İşte ilk etapta gündeme gelenler...