BDP'den bir istek daha: O kanun kaldırılsın!

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, tekke, türbe ve zaviyelerin yeniden açılmasına yönelik yasa teklifinin ardından, şimdi de Şapka Kanunun yürürlükten kaldırılmasını istedi.

BDP'den bir istek daha: O kanun kaldırılsın!
BDP'den bir istek daha: O kanun kaldırılsın!
GİRİŞ 05.04.2013 07:24 GÜNCELLEME 05.04.2013 07:24
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Yasa teklifini TBMM'ye sunan Tan, Anayasa'da ‘'Türkiye Cumhuriyetinin lâik niteliğini koruma amacını güden inkılâp kanunu'' olarak yer alan Şapka Yasasının yürürlükten kaldırılmasını istedi. Tan, 1925 tarihli yasaya göre milletvekilleri ile devlet memurlarının şapka takmasının zorunlu olduğunu ancak günümüz şartlarında buna uyulmadğını belirtti. Yasaya aykırı hareketi 6 aya kadar hapisle cezxalandıran TCK'nın 222'inci maddesinin de yürürlükten kaldırılmasını istedi.

BDP'li Tan, daha önceki kanun teklifinde de tekke ve zaviyelerin islam kültürünün unsuru olduğunu savunmuş ve Nakşibendilik, Kadirilik, Halvetilik, Cerahilik gibi tarikatların örgütlenmesini ve Alevi Bektaşilere ait ünvanların da yasak olmaktan çıkarılmasını istemişti. İnkilap Kanunları arasında yer alan bu yasa, Atatürk'ün 30 Ağustos 1925 günü Kastamonu'da yaptığı ‘'Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olmaz'' açıklamasından sonra hayata geçirilmişti.

YORUMLAR 5
  • hakan haklı 11 yıl önce Şikayet Et
    bdp ortalar mhp gol atar. aslında bdp ninde mhp den bi farkı yok bu sorun biterse bdp de bitecek gibi onlarda bu sorunun hal olmasını istemezler ama istemiş gibi davranırlar işte arada böyle mhp ye malzeme çıkaracak laflar ediyorlarki mhp de ortalığı karıştırsın ha mhp ha bdp
    Cevapla
  • CİHANGİR 11 yıl önce Şikayet Et
    Şu işe bakın. şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar aynı kefeye konmuş yazık. Şapka takınca fezaya çıktık.
    Cevapla
  • Mehmet Ali GÜMÜŞKAYA 11 yıl önce Şikayet Et
    yokki kaldırılsın.... Kendi var hükmü yok bir kanunun kaldırılması için emek harcamak bile gereksizdir. En koyu kemalistler ve lâilklerin bile uymadığı uyamadığı demode bir yasak.
    Cevapla
  • Ali Gürbüz 11 yıl önce Şikayet Et
    ne işin var pkk'da?. Altan Tan, kardeşim ne işin var Pkk'nın partisinde. ırkçılık yapmak (türk-kürt farketmez) hiç bir müslümana yakışır mı? bu durumda çok eleştiridiğiniz mhp'den ne farkınız kalıyor?
    Cevapla
  • krem shanti 11 yıl önce Şikayet Et
    elbette. !!! hemen kalksin. ne rezilliktir bu be!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İPhone fiyatları dudak uçuklattı!
Tarım Kredi Kooperatif Market'ten 4-10 Mayıs'a özel indirim! Tarım Kredi Market kataloğu