Arınç'ın sözleri Diyarbakır çok sevindirdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, şehirlerin isimlerine dair açıklaması Diyarbakır'da heyecana yol açtı.

Arınç'ın sözleri Diyarbakır çok sevindirdi
Arınç'ın sözleri Diyarbakır çok sevindirdi
GİRİŞ 16.12.2014 14:38 GÜNCELLEME 17.12.2014 08:04
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Manisa'da 8 Aralık'ta yapılan bir toplantıda yapmış olduğu konuşmada, "Geçenlerde bazı vilayetlerin isimleri değişse ne olur diye konuşuldu. Düşünün, bir karar verin. Hakkari 'Benim adım Çölemerik olsun' diyorsa, diğer taraftan Şayet , 'Bakır da neymiş, Diyarbekir olsa daha güzel olur' diyen varsa düşüneceğiz kardeşim. Zaman değerlendirme ve tatbikat devri" yönündeki sözleri, geçmişte ''Diyarbekir'' olarak anılan kentte heyecana ne sebepten oldu.

Diyarbakır Ansiklopedisi'nin yazarı ve editörü İhsan Işık, Anadolu Ajansı AA muhabirine, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın bildirmesini pozitif bulduklarını belirtti .

"Diyarbekir adında genel bir mutabakat olduğu görüşündeyim"

Sahabe orduları tarafından fethedildiğinde, şehre ilk Müslüman sivil ahalisi Beni Bekr kabilesi olduğundan Bekiroğulları diyarı manasına gelen, "Diyarbekir" adının verildiğini ifade eden Işık, Meclisin ilk dönemlerinde vilayetin vekillerinin Diyarbekir milletvekilleri olarak temsil edildiğini ve cumhuriyetin ilk 14 senesinde bu ismin kullanıldığını ifade etti .
"10 Aralık 1937'de 'Diyarbekir' ismi hiç gereği ve bilimsel dayanağı yok iken 'Diyarbakır' olarak değiştirilmiştir. Diyarbekir adında genel bir mutabakat olduğu görüşündeyim" diyen Işık, bunları dile getirdi:

"Yüzyıllardan bu yana şehrimizin en yaygın ismi Diyarbekir olmuş, İslam kültürü ve medeniyeti tarihinde Diyarbekir ismi ün kazanmıştır. Şehir merkezi ve çevresinde ikamet eden hemşehrilerimiz, şehrimizin ismini yüzyıllardan bu yana yaygın olarak Diyarbekir olarak kullanmışlardır. Diyarbekir adında genel bir mutabakat olduğu görüşündeyim."

"Dersim arka verilecekse Diyarbekir adının iadesi gerekli "

Araştırmacı yazar Mehmet Ali Abakay, vilayette tarihten bu yana en çok fazla kullanılan ismin, "Diyarbekir" olduğunu belirtti .

İlin günümüze dek 7-8 defa isminin değiştiğine işaret eden Abakay, şu şekilde açıkladı :
"Diyarbakır, 'Bakır diyarı' manasına geliyormuş. Şehrin ismi değiştirilecek iken bunun bilimsel izahını yapanlar, öylesine sebeplere dayandırmışlar ki Bekir bin Vail Aşiretinin ismini taşıyan şehri, Ergani-Maden civarında ocaklardan çıkarılan demire dayandırarak, 'bakırın diyarı' tamlamasını, "Diyarbakır" olacak şekilde sunmuşlardır."

"Dersim ismi arka verilecekse Diyarbekir adının acilen iadesi gerekli " ifadesini kullanan Abakay, bunları açıkladı :

"Bekir bin Vail, buraya gelirken şehrin Müslümanlaşması söz konusu değildi. Şehre 'Amida' ismini Batılılar vermiştir, 'Amed' ismini kullanımı nihayet zamanda artmıştır. Roma, 'Konsantinapolis' demiştir bir dönem. Baktığınızda şehre Türkler, 'Kara Amid', 'Kara Hamid', Süryaniler 'O'mid', Araplar, 'Amidi Sevda' demiştir. Her kesimin kendi dilinde isimlendirdiği şehrin ortak ismi düşünüldüğünde üzerinde uzlaşılabilecek isimdir, 'Diyarbekir'."

"Konuyu gündeme taşıdığı için teşekkür ediyoruz"
Sur Belediyesi eski Başkanı Cemal Toptancı ise ulus devlet inşa etme ismine yüzyıllık değerlerin bir anda yok sayıldığını savunarak, geleneklerde insanların mensubu oldukları soy ile değil, doğdukları yerin ismiyle anıldığını ifade etti .

Geçmişte Diyarbakır'ın birden fazla isimle anıldığını ifade eden Toptancı, isim değişikliklerinin, tarih sürecinde vilayette hüküm devam eden medeniyetlerce gerçekleştirildiğini açıkladı .

Toptancı, "Ancak hiçbir medeniyetin şimdilerde seküler ve Kürt siyasetinin dayattığı 'Amed' ismini kullandığını yazılı ve tarihi belgelerde görmüyoruz. Hz. Ömer döneminde fethe mazhar olan Diyarbakır'ın bölgesel ismi hep, Diyarbekir ve Diyar-i Bekr olarak anılmış, şehrin merkezine ise 1867 yılına kadar, 'Amid' denilmiştir" diye açıkladı .
Tek partili zamanda değiştirilen şehrin isminin tekrardan Diyarbekir olmasını niyetinde olduğunu ifade eden Toptancı, sözlerini şu şekilde tamamladı;

"Şehrimizin isminin ne Kemalist ulusalcılar gibi Diyarbakır ne de seküler Kürt siyasetinin dayatmak istediği gibi Amed olmasını istemiyor, ecdadımızdan bize intikal eden, o şiirsel isim 'Diyarbekir' olmasını arzu ediyorum . Sayın Bülent Arınç'a olayı gündeme taşıdığı için bir Diyarbekirli olarak teşekkür ediyoruz."


 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • malcolm x. (SENİNLEYİZ YAKUP KÖSE) 9 yıl önce Şikayet Et
    elaziz ismini de unutmayın eğer diyarbekir ismi iade edilirse elaziz ismi iade edilmezse ak parti yine kendinle çelişir ve bu konuda chp ve kılıçdaroğluna rakip olur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık