Perinçek: Esed, Mustafa Kemal soyundan gelen biri

Esed'e verdiği desteği hiçbir zaman açıklamaktan çekinmeyen Doğu Perinçek, Esed'in, Mustafa Kemal soyundan gelen biri olduğunu söyledi.

Perinçek: Esed, Mustafa Kemal soyundan gelen biri
Perinçek: Esed, Mustafa Kemal soyundan gelen biri
GİRİŞ 25.03.2015 06:40 GÜNCELLEME 25.03.2015 12:28
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Hürriyet Gazetesi'nden Ahmet Hakan'a konuştu. İşte röportajdan çok çarpıcı bölümler: 

Esed, Mustafa Kemal soyundan gelen biri

Kısa süre önce Suriye'ye gittiniz, Esed'la görüştünüz. Esed sonuçta halkını katletmiş, binlerce insanın ölümüne yol açmış biri... Nasıl görüştünüz, nasıl elini sıkabildiniz?

DOĞU PERİNÇEK: Bizim gözümüzde Esed, emperyalizme karşı mazlum milletlerin direnişinde cephedeki liderdir. Emperyalizmin saldırıları karşısında kaçmadı, dik durdu, ülkesine bağlı kaldı ve halk onu başında tuttu.

Kendi halkını öldürmedi mi?

DOĞU PERİNÇEK: Her kurtuluş savaşı, bir içs avaştır. Mustafa Kemal'e bakalım. Kurtuluş Savaşı'nın başında Akyazı, Düzce, Biga, Konya, Yozgat isyanlarını bastırmadı mı? Neydi o isyanlar? İngiliz liralarıyla örgütlenen şer kuvvetler. Mustafa Kemal onları bastırdı ve ezdi.

Ama bizim Suriye'de gördüğümüz şöyle bir şey: Arap Baharı'nın etkisiyle Suriye halkı sokaklara çıkıp protesto gösterileri yapmaya başladı. Bu sivil gösteriler, Esad tarafından kanlı bir şekilde bastırıldı. Silahsız, sivil eylemciler öldürüldü.

DOĞU PERİNÇEK: Humus gibi yerlerde Müslüman Kardeşler'in o tür kalkışmaları oldu. E şimdi PKK kalkışma yapsa...

Ama bir dakika... Silahsızdı o insanlar. İlk protesto hareketi sivil ve silahsızdı.

DOĞU PERİNÇEK: Kalkışmanın Suriye'de bir haklılığı yok. Onu bastırmak oradaki rejimin görev ve sorumluluğu... Ama kanlı mı oldu, hukuk ne kadar uygulandı, bunları bilmiyoruz. Doğru bilgiler üzerinden değerlendirme yapmalıyız ve bu konuda bize verilen bilgilerle sınırlıyız. Ama şunu çok iyi biliyoruz: Beşar Esad Suriye'nin bütünlüğünü, bağımsızlığını, hoşgörüsünü ve laikliğini temsil ediyor. O bakımdan sıktığımız el, sıcak bir eldi.

O DÖNEM MUSTAFA KEMAL'E 'KATİL' DİYORDU

Kanlı bir el değil miydi yani?

DOĞU PERİNÇEK: Kanlı bir el değildi. Sıcak bir eldi. Bir dost eli. Beşar Esed, Mustafa Kemal soyundan gelen bir adam. Mustafa Kemal 1920'lerde ne yaptıysa, Beşar Esed bugün onu yapıyor. O dönem Mustafa Kemal'e "katil" diyorlardı.

Siz ısrarla şu kronolojiyi ihmal ediyorsunuz: Önce demokratik taleplerle sokağa çıktı insanlar... Ardından Esed'ın bu gösterilere kanlı biçimde müdahalesi geldi. İçsavaş ve dışarıdan müdahale, bu katliamın ardından geldi. Kronoloji böyle.

DOĞU PERİNÇEK: Acaba öyle mi? Müslüman Kardeşler, biz ona münafık kardeşler diyoruz, Ortadoğu'da örgütlüler. Bunların Türkiye'de de uzantıları var. Bunların iki özelliği var: Antiemperyalist İslam'ı temsil etmiyorlar ve mezhepçiler. Bu insanların kalkışmalarını bastırmak bir rejimin hakkı. Ama o bastırma sırasında sizin dediğiniz şeyler olmuşsa, bunlar gerçekleşmişse tabii eleştirilir. Buna da bir şey demiyoruz.

Esed için antiemperyalist diyorsunuz ama sonuçta başta ABD olmak üzere Batılı güçler "Esed'lı çözüm" falan demeye başladılar. Buna ne diyorsunuz?

DOĞU PERİNÇEK: ABD ve Batı yenildi. Bu noktaya geldiler. Neden? Çünkü o eli bükemediler. Şimdi bükemedikleri eli öpmek zorunda kaldılar.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 45
  • devirsan 8 yıl önce Şikayet Et
    git esedin yanında kal
    Cevapla
  • ozgur 9 yıl önce Şikayet Et
    Heee bizde uzaydan geliyoz
    Cevapla
  • ALİ 9 yıl önce Şikayet Et
    esed SOYSUZDUR
    Cevapla
  • Hakan Can 9 yıl önce Şikayet Et
    Esedçiler; Kılıçtaroğlu. Haydr Baş, Doğu Perinçek Niçin esedçiler sizce? hepsi de diktatörlükten yanalar da ondan olabilir mi?
    Cevapla
  • arif kara 9 yıl önce Şikayet Et
    mantıklı, olabilir, yönetim şekilleride benziyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!