SGK SSK sorgulama hizmet dökümü işe giriş

SSK ve SGK bünyesinde bulunan işlemler arasında TC Kimlik NO ile hizmet dökümü sorgulama ve prim sorgulama gibi bir çok işlem bulunuyor.

SGK SSK sorgulama hizmet dökümü işe giriş
SGK SSK sorgulama hizmet dökümü işe giriş
GİRİŞ 08.04.2015 09:24 GÜNCELLEME 08.04.2015 09:24

TC Kimlik No ile SSK SGK hizmet dökümü numaranız ile internet üzerinden ulaşabildiğiniz bilgilerden birisi de SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemleri. TC İnternet üzerinden yapılabilen işlemler gün geçtikçe artıyor. TC Kimlik No ile SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi ile çalışanlara büyük kolaylık sağlanıyor. İsteyen çalışanlar internet üzerinden kolaylıkla hizmet dökümü bilgilerine ulaşabiliyor. SGK SSK bünyesinde yapılacak işlemlere dair detaylara haberimizin içerisinde ulaşabilirsiniz.

SGK SSK HİZMET DÖKÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ!

SSK EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ! 

SGK RANDEVU İÇİN TIKLAYIN

TÜM SGK SSK UYGULAMALARI İÇİN TIKLAYIN

Bu sorgulama işlemini başarıyla tamamlayabilmek için öncelikle ilgili siteye giriş yapmalısınız. Açılan sayfada öncelikle uyruğunuzu seçmelisiniz. Eğer T.C. vatandaşı iseniz sırasıyla T.C. kimlik numaranızı, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili, doğum yılınızı, nüfus cüzdanınızda bulunan cilt numaranızı ve verilen güvenlik kodunu girmeniz gerekmektedir. Eğer yabancı uyrukluysanız sizden sırasıyla T.C. kimlik numaranız, ikamet tezkere numaranız, doğum yılınız ve güvenlik kodu bilgileri istenecektir. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girdiğinize emin olduktan sonra “Bilgileri Sorgula” butonuna basarak prim sorgulama işleminizi bitirebilirsiniz.

Kurumun görevleri:

•    SSK-SGK sosyal güvenlik alanında bir gelişme olduğunda uluslararası gelişmeleri takip eder.
•    SSK-SGK sosyal güvenlik ile alakalı konularda kamu kurum ve kuruluşlarıyla irtibat kurar.
•    SGK-SSK farklı ülkelerle yapılacak olan anlaşmalar için çalışmalar yürütür.
•    SGK-SSK bireylerin sosyal güvenlik haklarına ilişkin daha iyi hizmet alabilmeleri için çalışmalar yürütür.
•    SSK-SGK hizmet verdiği kişilerin hak ve yükümlülüklerini koruyarak yerine getirilmesinde öncülük eder.
SSK-SGK Uygulamaları

SSK-SGK Sorgulama

SSK-SGK sorgulama uygulamasını kullanarak öğrenebileceğiniz bilgiler;

•    Hangi işyerinde çalıştıysanız o işyerinin işyeri numarasını,
•    Daha önceden hangi tarih aralıklarında çalıştığınızı,
•    Belge kodunuzu,
•    İşe giriş ve çıkış tarihinizi,
•    Hangi dönemlerde, hangi miktarda prim gün sayınızın yatırıldığı,
•    Aylık kazancınızın ne olduğunu,
•    Yıllık toplamlarınızın tümünü,
•    Kısaca anlatmak gerekirse SSK-SGK ile ilgili genel hizmet bilgilerinizin bütününü öğrenebilirsiniz.

SSK-SGK Gün Dökümü

SSK-SGK gün dökümü uygulaması sayesinde işe başlama tarihinizi, işten çıkış tarihinizi, ne kadar süreyle hangi işte çalıştığınız gibi bilgileri kolaylıkla öğrenebilirsiniz. SSK gün dökümüyle ayrıca emekliliğinize ne kadar gün kaldığını, öğrendiğiniz bilgileri kullanarak emekli olacağınız tarihi, alacağınız maaşı gibi birçok işlemi de gerçekleştirebilmektesiniz.

SSK-SGK Maaş Hesaplama

SSK-SGK maaşınızı hesaplamanızın en kolay ve pratik yoludur. Bu uygulamayı kullanarak kendi emekli maaşınızı kendiniz hesaplayabilirsiniz. Bu uygulama ile, önceden ortalama emekli maaşınızı hesaplayabilirsiniz ve sonrasında herhangi bir sürpriz ile karşılaşmazsınız. Ancak bu noktada bilmelisiniz ki SSK-SGK maaş hesaplama uygulamasının amacı sizleri bilgilendirmektir. Herhangi bir resmi evrak niteliği taşımamaktadır.

SSK-SGK Randevu Alma

SSK-SGK randevu alma için 3 seçenek vardır. Online SSK-SGK randevu alma sistemiyle ücretsiz olarak hangi doktordan istiyorsanız ona göre randevu alabilirsiniz. Diğer seçenek ise alo 182 numarasını arayarak randevu alabilmenizdir. Son olarakta sabah erkenden hastaneye gitmenizi tavsiye ederek randevu alabilirsiniz. İnternet üzerinden randevu alabilmek için ilgili siteye giriş yaptıktan sonra randevu ala tıklayıp yeni üye ol butonuna basmalısınız. Bu adımdan sonra sizden sırasıyla T.C kimlik numaranız, adınız, soyadınız, cinsiyetiniz, doğum yeriniz, doğum tarihiniz, babanızın adı, annenizin adı, telefon numaranız, sabit bir telefon numarası ve siteye daha sonralarda da giriş yapabilmek için kullanacağınız sizin tarafınızdan belirlenen parolanız istenecektir. Sizden istenen bilgilerin hepsini doldurmak zorunda değilsiniz. Bilgilerin yanında (*) işareti olan bilgileri doldurmanız yeterlidir. Ancak randevunuzla ilgili kalıcı bilgi istiyorsanız zorunlu olmadığı halde e-posta adresinizi vermenizi tavsiye ederiz. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girdikten sonra kaydet tuşuna bastığınızda SSK-SGK randevu alma sitesine üyeliğiniz tamamlanmış olacaktır. Bu işlemlerden sonra ihtiyaç anında sadece T.C. kimlik numaranız ve parolanızla birlikte istediğiniz şehirde istediğiniz hastanenin istediğiniz doktorundan randevu alabilirsiniz.

SGK SSK Rapor Girişi Nasıl Yapılır?

SGK SSK rapor girişi uygulaması işverenler için uygulamaya konmuştur. SGK SSK rapor girişi ile SGK'ya gitmeden online bir biçimde rapor almış çalışanınızın bilgilerini internet üzerinden girebilirsiniz. SSK rapor girişi ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli olacaktır.

SSK İşyeri No Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK SSK işyeri numaranız devlet tarafından yapılan herhangi bir kontrolde sizin için gerekli olacaktır. Şimdilik sadece İstanbul'daki işyerleri için yapılan www.ito.org.tr adresiyle işyeri sicil numaranıza ulaşabilirsiniz. Peki diğer işyerleri SGK SSK işyeri sicil numaralarını nasıl öğrenecekler. Bunu aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

SGK-SSK Rapor Parası Sorgulama

Kişiler herhangi bir hastalık anında, iş kazası anında veya meslek hastalığı sebebi ile rapor alma ihtiyacı duyabilirler. Ancak rapor aldıkları dönem içerisinde de SGK, ailesini geçindirmek zorunda olan kişileri düşünerek, yardımcı olmak amacıyla SGK-SSK rapor parası uygulamasını getirmiştir. SGK-SSK rapor parası uygulaması sayesinde kişi rapor aldığı süre içerisinde de mağdur olmayarak o sürelerdeki ücretini de alabilmektedir. 
SGK-SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemlerinden sonra yine büyük kolaylık olarak getirilen SGK-SSK rapor parası sorgulama işlemi bulunuyor. SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemi gibi bu işlemler için de önceden kurumlara giderek çeşitli evraklar doldurmak, daha sonra bu evrakları kurumlara sunmak ve ardından günlerce kurumların cevap vermesini beklemek gerekiyordu. Artık tüm bu sıkıntıları çekmeye gerek kalmadan tek bir tık ile internet üzerinden SSK hizmet dökümü alma gibi, SGK-SSK rapor parası sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyoruz. SGK-SSK rapor parası sorgulama işlemi için SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işleminde olduğu gibi e-devlet şifresine ihtiyacınız var. Yine en yakın PTT şubesine giderek e-devlet şifresine sahip olabilirsiniz.

Bu sorgulama işlemi için öncelikle yapmanız gereken verdiğimiz SGK-SSK rapor parası sorgulama linkine tıklamak olacaktır. Ardından karşınıza ‘kimliğimi şimdi doğrula’ butonu gelecektir. Bu butona tıkladıktan sonra karşınıza T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi gireceğiniz bir ekran gelecek, bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girerek ‘sisteme giriş yap’ butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. SGK-SSK rapor sorgulama işlemi sayesinde kaç gün raporlu olduğunuzu, rapor paranızın ne kadar yattığını öğrenebilirsiniz. SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemi gibi rapor parası sorgulama işlemi de kolay şekilde halledilmiş olacak. 

SSK Borç Sorgulama    

SSK hizmet dökümü alma işleminden sonra, SSK borç sorgulama işlemleri de yine aynı şekilde SGK’nın işverenler için uygulamaya koyduğu kolaylıklardan bir tanesidir. SSK borç sorgulama işlemini işverenler gerçekleştirebiliyor bunun için bilmeniz gereken

SGK’nın size vermiş olduğu barkot numarası olacaktır. Sadece barkot numarası kullanılarak sisteme giriş yapabilir ve SSK borç sorgulama işleminizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için size verdiğimiz linke tıklamanız ve ardından gerekli boşluğa gerekli bilgiyi girmeniz yeterli olacaktır. SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemi gibi borç sorgulama işlemini de kolayca halledebilirsiniz.
SGK, insanların işlemlerini kolay bir şekilde yapabilmeleri için SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemine benzer olarak internet üzerinden birtakım uygulamalar hazırladığı gibi, yaşamlarını kolaylaştırabilmek için de yasaya çeşitli maddeler de eklemiştir. Bu maddelerden bir tanesi SGK yetim aylığıdır. 

SGK Yetim Aylığı 

SGK, anne veya babasını ya da her ikisini de kaybetmiş olan çocuklar için bir güzellik yaparak yetim aylığı uygulamasını yürürlüğe koymuştur. Ancak tüm bu durumda olan kişiler SGK yetim aylığı hakkından yararlanabilecek şeklinde bir durum düşünülmemelidir. Çünkü yetim aylığı alabilmek için çeşitli şartlar bulunuyor. Şimdi sizler için SGK yetim aylığı alma şartlarını tek tek inceleyeceğiz. Öncelikle SSK yetim aylığı alma şartları kişilerin erkek veya kız olma ve bunun yanında engelli olup olmama durumuna göre değişiklik gösterecektir. 

Engelli Olmayan Erkek Çocukların SSK Yetim Aylığı Alma Şartları

Erkek çocukların SSK yetim aylığı hakkından yararlanması kız çocuklarına göre daha sınırlı alanlar içerisindedir. Hiçbir öğrenim görmeyen erkek çocuklar 18 yaşına kadar, ortaöğrenimini tamamlayan erkek çocuklar 20 yaşına kadar, üniversiteyi bitiren erkek çocuklar ise 25 yaşına kadar SSK yetim aylığı hakkından yararlanabilmektedir. 2 yıllık üniversite okuyanlar yine üniversite kategorisinde yer almaktadır. Ancak 2 yıllık üniversite okuyanlarda farklı bir durum yer alıyor, kişi 25 yaş şartını doldurmasa da üniversiteyi bitirdiği için SSK yetim aylığı hakkı bitecektir. Bununla birlikte erkek çocuk işe başladığında yaşı kaç olursa olsun SSK yetim aylığı alma hakkı son bulacaktır. Eğer kişi okuyor ve yazları çalışıyor ise, çalıştığı bu dönemde yetim aylığı yine kesilecektir. Ancak okula başladığında SGK’ya gidip öğrenci belgesini göstererek yetim aylığının tekrar bağlanmasını talep edebilir. 

Engelli Olmayan Kız Çocukların SSK Yetim Aylığı Alma Şartları 

Kız çocukların SSK yetim aylığı alma hakkı erkeklere göre daha geniş sınırlar çerçevesindedir. Kız çocuklarının yetim aylığı almasında erkeklerde olduğu gibi bir yaş sınırlaması bulunmuyor. Yani kız çocuğu işe başladığında ya da evlendiğinde SSK yetim aylığı kesilmektedir. Bunun yanında kişi yetim aylığı alabilmek için eşinden boşanıp, yine birlikte yaşamaya devam ederse ve SGK bunu tespit ederse, o güne kadar kendisine verilen SSK yetim aylığı kesilir ve ödenen miktarlar da faiziyle ceza olarak geri alınır. Vatandaşlarımız SSK yetim aylığı konusunda tüm bunları bilerek hareket etmeliler, aksi takdirde istemedikleri olaylar ile karşı karşıya kalabilirler.

Engelli Olan Kız ve Erkek Çocukların SSK Yetim Aylığı Alma Şartları

Engelli olan yetim çocuklarda ise olmayanlara göre daha farklı durumlar söz konusu olmaktadır. Ölen kişinin kız veya erkek çocuğu engelli ise, SSK engelli yetim aylığından yararlanabilmesi için gereken tek şart engel oranının %60 olmasıdır. Bu şartı sağladıktan sonra kişi kız veya erkek olsun, öğrenci olsun veya olmasın, çalışsın veya çalışmasın her durumda SSK yetim aylığını alabilmektedir. Evlendiğinde de bu durum aynen geçerli olacaktır. Yani engellilerin SSK yetim aylığı hakkından yararlanabilmeleri için gereken tek şart %60 orandır. 

SGK-SSK yetim aylığı başvurusu için kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek form veya dilekçe doldurması yeterli olacaktır. Akabinde çıkacak sonuca göre yetim aylığı bağlanmaya başlanacaktır. 

SGK-SSK Çeyiz Parası

Yetim aylığına bağlı olarak anlatılması gereken bir diğer konu ise SSK çeyiz parası olacaktır. SSK çeyiz parasından sadece kız çocukları yararlanabilmektedir ve bu parayı alabilmek için yine bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. 

SGK-SSK çeyiz parası hakkından sadece yetim kızlar yararlanabilir. Ancak kız çocuklarının sadece yetim olması SSK-SGK çeyiz parası alabilmeleri için yeterli olmamaktadır. SGK-SSK çeyiz parası hakkından yararlanabilmek için öncelikle kişilerin SSK yetim aylığı alıyor olması gerekiyor. Kişi evleneceği dönemde yetim aylığı almıyor ise, SGK-SSK çeyiz parası hakkından yararlanamamaktadır. Bu yüzden genelde SGK uzmanlarının söylediği evleneceğiniz zaman bir iki ay öncesinden çalıştığınız işten ayrılın, yetim aylığı için başvuru yapın ve bir aylık da olsa yetim aylığınızı alın o şekilde evlenin oluyor. Çünkü kişi çalıştığı zaman SSK-SGK yetim aylığı hakkından yararlanamamış oluyor, hal böyle olunca da SGK-SSK çeyiz parası hakkı da elinden alınmış oluyor. 

Kız çocukları sadece bir kez SGK-SSK çeyiz parası hakkından yararlanabiliyor. İlk evliliğinde SGK-SSK çeyiz parası alan kız çocuğu, ikinci evliliğini yaptığında bu haktan artık yararlanamıyor. Ancak ilk evliliğinde almayıp da ikinci evliliğinde SGK-SSK çeyiz parası almak isteyenlerin böyle bir hakkı mevcut. SGK-SSK çeyiz parasının miktarını söyleyecek olursak, kişinin ölen ebeveyni SSK veya BAĞ-KUR üzerinden sosyal güvenceye sahip ise, aldığı SSK yetim aylığının 24 katını, Emekli Sandığı üzerinden sosyal güvenceye sahip ise, aldığı SSK yetim aylığının 12 katını SGK-SSK çeyiz parası olarak almaya hak kazanacaktır. Ancak bu durumda kişi 2 yıllık alacağı yetim aylığını tek seferde peşin aldığı için, diğer aylık alma hakkı olan kardeş veya annesine bu para 2 yılın sonunda aktarılacaktır. Yani bu da demek oluyor ki evlendikten 2 yıl sonraya kadar diğer hak sahiplerinin maaşlarında herhangi bir artış yaşanmayacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken ve genelde insanların merak ettiği bir diğer nokta ise, kız çocuğunun SGK-SSK çeyiz parası alması, diğer aylık alan hak sahiplerinin maaşlarına etki etmeyecek, herhangi bir düşüş yaşanmayacaktır. 

SGK-SSK çeyiz parası konusunda unutulmaması gereken tek bir nokta bulunuyor, o da evlendiği dönemde SSK-SGK yetim aylığı almayan kişilerin bu haktan yararlanamıyor olmasıdır. 

SGK-SSK çeyiz parası almak için başvurular ise, evlilik cüzdanı ile yapılmaktadır. Evlendikten sonra nüfus ve evlilik cüzdanınız ile SGK ‘ya başvuru yaparak SGK-SSK çeyiz parası alabilirsiniz. 

Bir de SGK ‘nın ölüm anında kişileri mağdur etmemek amacıyla yaptığı ölüm yardımı uygulaması bulunuyor. SGK böyle durumlarda kişilerin cenaze masraflarını, nakil bedellerini ödemek amacıyla SGK ölüm yardımı yapmaya başlamıştır. Ölüm yardımı kişilerin bağlı olduğu SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı Kurumu tarafından ödenmektedir. Ölüm yardımı ölen kişinin ailesine, ölüm durumunda zorluk çekmemeleri için yapılan yardım olarak tanımlanabilir.

SGK, çalışan bayan vatandaşlarımızı da düşünmüştür. Çalışan bayanların doğum yapması durumunda işten çıkarılmaması için 8 hafta doğumdan önce, 8 hafta doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta SGK doğum izni sunmuştur. Ayrıca doğum yapan bayanların yine mağdur olmaması için SGK'ya başvuru yapmaları dahilinde günlük kazançlarının 3'te 2'si tutarında SGK doğum parası ödemesi de yapılır. 
SGK, 65 yaşını geçmiş, hiçbir SGK'dan belirli bir aylık almayan kişilerin başkalarına muhtaç olarak yaşamaması için SGK 65 yaş aylığı uygulamasını getirmiştir. SGK 65 yaş aylığı sayesinde 65 yaşını geçmiş vatandaşlarımız SGK muhtaçlık aylığı adı altında SGK 65 yaş maaşı alabilmektedirler.

SGK, annesi veya babası vefat eden vatandaşlarımızı da düşünmüştür. SGK yetim aylığı başvurusu yaparak annesi veya babası vefat eden vatandaşlarımız SGK yetim aylığı alabilirler. Ayrıca eşi vefat eden vatandaşlarımız da yine SGK'ya başvuru yaparak SGK dul aylığı alabilirler.

SGK, annesi veya babası vefat eden kız çocukları için de SGK çeyiz parası uygulamasını getirmiştir. SGK çeyiz parası uygulaması evleneceği zaman SGK yetim aylığı kesilecek olan bayan vatandaşlarımız içindir. SGK çeyiz parası toplu bir şekilde 24 aylık SGK yetim aylığının evlenirken verilmesidir. SGK çeyiz parası sayesinde kız çocukları evlenirken kimseye muhtaç olmadan istedikleri şekilde evlenebilecekler.
SGK, SGK askerlik borçlanması uygulaması ile emeklilik için büyük kolaylıklar sağlamıştır. SGK askerlik borçlanması ile erken SGK emeklisi olma imkanınız bulunmaktadır. SGK askerlik borçlanması uygulaması askerlik yapılan tüm süreyi borçlanma hakkı tanımıştır. Yani 15 ay askerlik yaptıysanız ve emekli olmanıza 15 ay varsa toplu olarak belirlenen ücreti SGK'ya ödeyerek 15 ay erken SGK emeklsii olabilirsiniz. SGK askerlik borçlanması yaparken asker olduğunuz sürenin tamamını borçlanmak zorunda değilseniz. Bir gün bile olsa SGK askerlik borçlanması yapabilirsiniz. SGK askerlik borçlanması SGK doğum borçlanması adı altında bayan vatandaşlarımız için de mevcuttur. Yine aynı şekilde iki yıl boyunca SGK doğum borçlanması yapabilirsiniz.

SGK, devlet memuru olan vatandaşlarımızın eşinin veya çocuklarının vefat etmesi durumunda kişiye SGK ölüm yardımında bulunur. SGK ölüm yardımında cenaze masrafları kişinin bağlı olduğu SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı kurumunca ödenir. SGK ölüm yardımının amacı kişiye kötü gününde bir miktarda olsa yardım etmek ve destek olmaktır. SGK'nın yaptığı SGK ölüm yardımının bir başka çeşidi de vefat eden kişinin ailesine yapılan SGK ölüm yardımıdır. SGK ölüm yardımında vefat eden kişinin cenaze masrafları ve nakil bedelleri yine bağlı olunan SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumlarınca ödenmektedir.

SGK'nın bizler mağdur olmayalım, başkalarına muhtaç olmayalım ve rahat bir emeklilik yaşamı sürelim diye yaptığı uygulamaların başlıcaları bunlardır. Şimdi size SGK'nın SSK kurumuna bağlı olan kişiler için uygulamaya koyduğu, internet üzerinden kolay bir biçimde ne gibi SGK uygulamalarına erişebileceğinizi anlatacağız.
Yazımızın başında SSK hizmet dökümü sorgulamanızı nasıl yapacağınızı anlatmıştık. Şimdi ise size SGK'nın çok bilinmeyen ama aslında hayatımızda büyük kolaylıklar sağlayacak olan SSK uygulamalarından bahsedeceğiz.

SGK SSK Gecikme Zammı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ödemediğiniz her SGK priminize gecikme faizi eklenmektedir. Eğer SSK gecikme faizinizin ne kadar olduğunu bilmiyor ve hesaplamak istiyorsanız SGK'nın biz vatandaşlara sunduğu SGK SSK gecikme zammı hesaplama uygulamasını kullanabilirsiniz. Peki bu SSK gecikme zammı hesaplama uygulamasını nasıl kullanacaksınız. Aşağıdaki linke tıklayarak SGK SSK gecikme zammı hesaplama hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

SGK SSK Rapor Girişi Nasıl Yapılır?

SGK SSK rapor girişi uygulaması işverenler için uygulamaya konmuştur. SGK SSK rapor girişi ile SGK'ya gitmeden online bir biçimde rapor almış çalışanınızın bilgilerini internet üzerinden girebilirsiniz. SSK rapor girişi ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli olacaktır.

SSK İşyeri No Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK SSK işyeri numaranız devlet tarafından yapılan herhangi bir kontrolde sizin için gerekli olacaktır. Şimdilik sadece İstanbul'daki işyerleri için yapılan www.ito.org.tr adresiyle işyeri sicil numaranıza ulaşabilirsiniz. Peki diğer işyerleri SGK SSK işyeri sicil numaralarını nasıl öğrenecekler. Bunu aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

 

 

 

 

SSK NEDİR?

SGK-SSK, Sosyal Sigortalar Kurumunun kısaltmasıdır. SGK-SSK günümüzde birçok vatandaşın yardımına koşar. SGK-SSK yani Sosyal Sigortalar Kurumu;  yardıma ihtiyacı olan, geliri düşük ailelerin başka kişilere muhtaç olmadan kendi geçimlerini sağlayabilmeleri için yardım amaçlı kurulmuş bir kurumdur. SGK-SSK sayesinde hastanelerde herhangi bir ücret ödemeden vatandaşlar muayene olabilmektedir. SGK-SSK kurumuna bağlı olmadıkları takdirde hastanede muayene ücreti, tahlil ücreti ve röntgen ücreti gibi birçok ücret ödemek zorunda kalacaklardı. Vatandaşın muayene ve hastane masrafları bağlı olduğu bu SGK-SSK kurumu tarafından devletten aldığı para ile karşılanmaktadır.

SGK-SSK kurumundan belirli bir süre sonra emekli de olabilirsiniz. Sigortalı olarak SGK-SSK kurumuna bağlılığınızda belirli şartları yerine getirdikten sonra emekli olabilirsiniz. Her çalışan vatandaşın gelecek adına hayali emekliliktir. SGK-SSK kurumuna ait emeklilik şartları tamamlaması gereken yaş, tamamlanması gereken prim ödeme gün sayısı ve tamamlanması gereken sigortalılık süresi şeklinde üç ayrı kategoride incelenmektedir. 

SGK NEDİR?

SSK-SGK, Sosyal Sigortalar Kurumunun kısaltılmış halidir. İnsanların çalışma hayatında da yaşlandıklarında da yaşam kalitesini etkileyecek olan en önemli etken sosyal güvence içinde olmaktır. Sosyal güvenlik, vatandaşların kazanmış olduğu gelirlerini göz önünde bulundurmadan toplum huzurunu bozan sosyal tehlikelerin vermiş olduğu zararlardan primli veya primsiz olarak, vatandaşın sosyal tehlikeler sonucunda kurtarılma güvencesidir. Ülkemizde sosyal güvenlik hakkı Anayasamızın 60. Maddesinde belirtilmiştir. Anayasamızın 60. Maddesi “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmüdür.
Sosyal güvenlik kavramı yani SSK-SGK, mesleki veya sosyal risk sebepleri yüzünden geliri veya kazancı azalmış olan vatandaşların başka kimselere muhtaç olmadan, geçinme ve yaşama ihtiyaçlarını sağlayan bir sistem olarak da tanımlanır.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde SSK-SGK yeniden düzenlenmiş ve eşit ve adil bir yapıya kavuşturmak amacı ile yenilikler yapılmıştır. 2006 yılında farkı vatandaşlara hitap eden SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumları tek bir çatı altında yani SSK-SGK çatısı altında toplanmıştır.

SSK-SGK kurumuna bağlı olarak da emeklilik haklarından faydalanabilirsiniz. Denildiği gibi SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumları SSK-SGK çatısı altında toplanmaktadır. Bağlı olduğunuz bu kurumlardan herhangi birisine ait çalışmalarınızı devam ettirip emeklilik şartlarını tamamladıktan sonra emeklilik hakkınızı kullanabilirsiniz. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı emeklilik şartları hepsi için farklıdır. Ortak olan sadece hepsinde de tamamlanması gereken yaş, tamamlanması gereken hizmet süresi ve tamamlanması gereken prim ödeme gün sayısı vardır. Yalnız bu şartlar her kurum için farklı belirlenmektedir. Kadınlar için ve erkekler için de farklılık göstermektedir. SSK-SGK çatısı altında toplanan tüm bu kurumlardan bağlı olduğunuz kuruma ait olan emeklilik şartlarını öğrenebilir, ne zaman emekli olacağınız konusundan tahmini bir hesaplama yapabilirsiniz.

Vatandaş SSK-SGK çatısı altında toplanan  kurumlardan bağlı olduğu kurumun üç kategoride altındaki şartları yerine getirdikten sonra emekli olabilir. Vatandaş bağlı olduğu kurumunda belirli bir süre geçirip emeklilik şartları tamamlandıktan sonra SSK-SGK vatandaşa ödediği prim miktarına bağlı olarak emeklilik maaşı bağlar.  Tüm bunlar sayesinde vatandaş SSK-SGK’ya bağlı olan kurumlardan herhangi birine bağlı olduğu sürede ve emeklilik döneminde vatandaşlar başka kişilere muhtaç olmadan hayatına devam edebilir. SSK-SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak vatandaş hem devlet güvencesi altına girmiş hem de sırtını devlete yaslamış olacaktır.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas'ın ateşkes yanıtı sonrası Refah'a yoğun hava saldırısı başladı!
Rusya'dan İngiltere'ye tehdit: İngiliz askeri unsurlarını vururuz