Kerbela olayı bale sahnesinde

İslam tarihindeki önemli olaylardan Kerbala'yı baleyle sanatseverlere sunmaya hazırlanan İzmir Devlet Opera ve Balesi, dünya prömiyerini bugün yapacak.

Kerbela olayı bale sahnesinde
Kerbela olayı bale sahnesinde
GİRİŞ 12.03.2014 11:32 GÜNCELLEME 12.03.2014 12:13

Konusunu İslam tarihinde ayrışmaya neden olan Kerbela olayından alan eserde Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hüseyin'in katledilişi anlatılıyor. Gösteride, Hz. Ali'nin, Hariciler tarafından öldürülmesi ve sonrasında Muaviye'nin iktidarı anlatılıyor. Kerbela'da oğlu Yezit'in iktidarını sağlamak adına önlemler alan Muaviye'nin dönemin önemli yöneticilerini ikna etmesi sahneye aktarılıyor.

Eserde, Kufelilerin kendisini halife olarak görmek istediklerini belirten mektuplara güvenerek az sayıda taraftarı ve ailesiyle Kufe'ye giden Hüseyin'in, Yezit'in askerleri tarafından Kerbela'da katledilişi sahneleniyor.

Koregrafisi ve dansçıları

Konusu Ali Berktay'ın aynı adlı tiyatro oyununda alınan, müziği ve librettosu Can Atilla'ya ait eserin koreografisini Mehmet Balkan üstleniyor.

Lale Balkan tarafından sahneye konan eserin dekorlarını Tayfun Çebi, kostümlerini Gülay Korkut, ışık tasarımlarını da Tarı Deniz yaptı.

Kerbela'nın başlıca rollerini de Dolun Doyran, Doruk Demirdirek, Emre Kaynarsu, Bora Acar Zöngür, Yasemin Altınel, Aslı Kaynarsu, Burcu Olguner, Gamze Yıldırım, Tolga İyiuyarlar, Cihan Genek, Serhat Nüfusçu, Güçlü Kılıç, Bülent Özdemir, Barış Türksever, Asena Ökte, Egemen Kement, Timur Varlıklı, Sertan Yetkinoğlu, Cüneyt Şekercioğlu canlandırıyor.

"Yaşanmışlığı dans diliyle sahneye getirmeyi amaçlıyoruz"

Koreograf Mehmet Balkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Can Atilla'nın müziğinden çok etkilenerek Kerbala'yı hazırladığını belirtti.

Sanatçıların toplumun önde giden insanları olması gerektiğini söyleyen Balkan, "Bu konunun bıçak sırtı olduğunu biliyoruz. Tarihimizde övüneceğimiz ve üzüldüğümüz çok şey var. Üstünü kapatmak 2014 yılında artık olası değil. Özgün eserlerin çıkması lazım" dedi.

Türk bestecilerin, Türk sanatçıların yer aldığı eserlerin seyirci tarafından daha çabuk kabul gördüğünü kaydeden Balkan, "Balede vücut dilini kullanıyoruz.Tarihsel bir olayı, yaşanmışlığı sahneye getirmeyi amaçlıyoruz. Arkasında kimsenin bir amaç aramaması gerekiyor. Geçmişten alacağımız çok dersler var. Geçmişi olmayan toplumların geleceği de olamaz" diye konuştu.

Sahnede Hz. Hüseyin'i canlandıran Dolun Doyran, eser için 1 ay çalıştıklarını ve 12 Mart'ta seyirciyle buluşmayı beklediklerini ifade etti.

Hz. Hüseyin'in eşi Şehr-i Banu'yu sahneye aktaran Yasemin Altınel de hazin bir eserde yer aldığını ve aynı hüznü hissettiğini dile getirdi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin 12 Mart 2014 Çarşamba günü saat 20.00'de Dünya Prömiyeri'ni Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştireceği Kerbela balesi 13 ve 15 Mart tarihlerinde yinelenecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!