Güneş sisteminin en büyük gezegeni bulundu

Bilim adamları, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'den 13 kat daha büyük bir gezegen buldu.

Güneş sisteminin en büyük gezegeni bulundu
Güneş sisteminin en büyük gezegeni bulundu
GİRİŞ 20.11.2012 11:29 GÜNCELLEME 20.11.2012 14:25
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

"Astrophysical Journal Letters" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre dev gezegen, Dünya'dan 170 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve Güneş'ten 2,5 kat daha büyük Kappa Andromedae yıldızının yörüngesinde yer alıyor.

Jüpiter'den büyük olduğu için "Süper Jüpiter" adı verilen gezegenin, gezegenlerin oluşumu ile ilgili önemli bilgiler sağlayacağına dikkati çeken bilim adamları, Süper Jüpiter'in diğer düşük kütleli gezegenler gibi oluşumunu tamamlamamış bir yıldızın yörüngesinde yer alan ön gezegen diskinden doğduğunu söyledi.

Daha önce genç ve büyük yıldızların ön gezegen diskinden gezegen doğurabildiği ile ilgili çalışmalar yapıldığına işaret eden bilim adamları, Süper Jüpiter'in bu varsayımın doğru olduğunu ispatladığını kaydetti.

Hawaii'deki Mauna Kea Dağı'nın zirvesinde bulunan Japonya'ya ait Subaru teleskobunu kullanarak Süper Jüpiter'i keşfeden bilim adamları, gezegenin yörüngesinde döndüğü yıldızın, 5 milyar yaşındaki Güneş'e oranla oldukça genç bir yıldız olduğunu söyledi.

Andromeda Takımyıldızı'nda yer alan Kappa Andromedae yıldızının, yaklaşık 30 milyon yaşında olduğu sanılıyor.

Bilim adamları, Süper Jüpiter'in şimdiye kadar keşfedilen en büyük gezegen olduğunu belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • günçiçek 9 yıl önce Şikayet Et
    bence bu site çok iyi
    Cevapla
  • Mehdi Talebesi 11 yıl önce Şikayet Et
    bize öğretilen kavramlar ve gerçekler..... büyüklük insana kıyasla ifade verir.bir astronot uzaydan dünyaya bakerken bütün dünya beyninin içinde anında tüm gerçekliğiyle sadece küçültülmüş olarak yaratılır, hatta uzaydaki gezegenlere dahi baktığı zaman gördüğü nokta büyüklüğündeki galaksi dahi beyninin içinde oluşur...yani gören göz değil, beyne gönderilen elektirk dalgalarını yorumlayan ruhdur....inşaALLAH anlamışsınızdır....görme merkezi yaratılan herşeyi içine sığdırabilir....örneğin ALLAH (cc) 1 atomun içine tüm evreni sığdırabilir, insan vücudunda 100 tirilyon hücre her hücrede 250 milyar galaksi var ve karşındaki insanın vücudunda bulunan bütün atomlara ayrı ayrı sığdırıp sanada izletebilir.....herşey rabbimizin elinde ve bize izin verdiği ölçüde ilminden yararlanabiliriz...
    Cevapla
  • Nusy 4 yıl önce Şikayet Et
    :-)))))) komedi
    Cevapla
  • mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    Herseye dinen bakarsan hicbir ilerleme saglayamazsin. Bir veya birden fazla yaratici olabilir, bilemeyiz. Sen ona Allah, Hiristiyanlar Tanri vs, ben ise yaratici guc veya doga demekteyim. Bilimsel olarak ne kadar cok ögrenirsek gerceklere o kadar yaklasiriz!!!
    Cevapla
  • mert 11 yıl önce Şikayet Et
    baslikda yanlislik yokki. "bizim" günes sistemimizde demiyorki zaten. biliyoruzki her yildiz kendi günes sistemini olusturuyor. baslikla kandirmaca yapmis cok degerli sayin editör. dimi yani ;-)
    Cevapla
  • kartal tibet 11 yıl önce Şikayet Et
    astronomide çığır açıldı kepler galile hubble mezarında ters döndü adamlar yazık . bu kadar bilimsellik olamaz. beynimizi bu kadar yormaya hakkınız yok.
    Cevapla
  • sen yilmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    bu haberde birşey var:. haber önce dünyanın en büyük gezegeni diye çıktı. şimdi de güneş sisteminin oldu. adı da jüpiter kemal olsun bitsin artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
Son dakika haberi: Okullardaki yeni müfredat modeli açıklandı