Almanya'nın 1915 kararıyla ilgili ilginç gelişme!

Alman Federal Meclisi'nin sözde soykırım kararının iptaline yönelik Türkiye'den Alman Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu geldi.

Almanya'nın 1915 kararıyla ilgili ilginç gelişme!
Almanya'nın 1915 kararıyla ilgili ilginç gelişme!
GİRİŞ 09.06.2016 23:25 GÜNCELLEME 10.06.2016 09:46
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Ankaralı avukat Melih Akkurt, Alman Federal Meclisi'nde 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan kararın iptali için Alman Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

"YETKİLİ TEK ORGAN MAHKEMELER"

Konuyla ilgili açıklama yapan Akkurt, itirazın BM'nin Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına Dair Sözleşmesi'nin 6'ncı maddesine dayandığını belirterek, "Bu maddeye göre soykırım konusunda karar vermeye yetkili tek organ mahkemelerdir. Bu anlamda parlamento tarafından verilen karar yok hükmündedir. Bizim de en temel dayanaklarımızdan biri budur" dedi.

DW'deki habere göre; söz konusu madde, soykırım fiilini işlediğine dair hakkında suç isnadı bulunan kişilerin, suçun işlendiği ülkedeki devletin yetkili bir mahkemesi, veya yargılama yetkisi söz konusu ülkeler tarafından kabul edilmiş uluslararası bir ceza mahkemesi tarafından yargılanabileceğini belirtiyor.

BİR İLKE İMZA ATTI, EMSALİ BULUNMUYOR

Ancak Alman Anayasa Mahkemesi'nin başvuruyu kabul etmemesi olasılık dahilinde. Öncelikle Alman Federal Meclisi'nin 1915 olaylarını soykırım olarak tanıması sadece bir meclis kararı. Yasa hükmünde değil, cezai yaptırımı, yargı iddiası bulunmuyor.

Ayrıca Anayasa Mahkemesi'ne başvurular sadece kanunlarla ilgili olarak yapılabiliyor. Dolayısıyla bir meclis kararının Anayasa Mahkemesi'ne taşınmasının emsali bulunmuyor.

"AYM REDDEDERSE AİHM'E BAŞVURACAĞIZ"

Avukat Melih Akkurt, bu pürüzün farkında olduklarını belirterek, "Tabii Anayasa Mahkemesi'ne kanunlarla ilgili gidilmesi söz konusu. Fakat söz konusu karar neticesinde artık icrai sonuçlar doğmuş, sonuçta Osmanlı Devleti'nin ardılı olan Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşları soykırımcı olarak ilan edilmiştir. Söz konusu kararın da dava konusu kılınabileceğinden bahisle Anayasa Mahkemesi'nde davamızı açtık. Bunun incelenerek önkoşullar açısından sakınca yoktur şeklinde değerlendirildikten sonra uyuşmazlığın esasında inceleneceğini düşünüyoruz" dedi.

Meclis kararı ile ilgili gidilebilecek başka bir kurum bulunmadığına dikkat çeken Akkurt, Anayasa Mahkemesi'nin başvuruyu reddetmesi durumunda konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi.

YORUMLAR 27
  • Osmanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu karar Türkiye için bizim için yok hükmündedir. Ne kadar kabul ederlerse etsinler. Amerikanın dünyanın çeşitli yerlerinde yaptıkları ingilterenin israilin fransanın almanyanın ve daha niceleri onları tanımaları lazım önce köpek soylarının
    Cevapla
  • alp er tunga 7 yıl önce Şikayet Et
    Avukat Melih Akkurt yanındayız...
    Cevapla
  • Ramo 7 yıl önce Şikayet Et
    Bakalım alman mahkemeleri ne kadar hukuka uygun karar alabiliyor. Ya da AİHM
    Cevapla
  • ömer 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne şimdi mahkemeler kararı onarsa Türkiye kabul mü edecek ?
    Cevapla
  • Osmanlı38 7 yıl önce Şikayet Et
    Almanya Soykırım yaptığı Yahudi Ailelerine aylık Maaş ödüyor. kişi 1600 Euro.
    Cevapla
  • bilge 7 yıl önce Şikayet Et
    soykirim yapti diye odemiyor kole gibi calistirildigi icin odeniyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Seçimi ve koltuğu kaybetti, köşe yazarı oldu! Kılıçdaroğlu’nun ilk yazısı yayınlandı
İstanbul’da trafikte kahkahaya boğan kaza: Motosikletine çarpan kişi annesi çıktı