Dengeler değişiyor! Yeniden masaya oturdular

2003’te ABD gözetiminde Kerkük başta olmak üzere Türkmen beldelerini işgal eden Peşmerge, bağımsızlık konusunda ters düştüğü ABD zoruyla geçen yıl terk etmek zorunda kaldığı tartışmalı bölgeler konusunda anlaşma masasına oturdu.

Dengeler değişiyor! Yeniden masaya oturdular
Dengeler değişiyor! Yeniden masaya oturdular
GİRİŞ 04.07.2018 09:35 GÜNCELLEME 04.07.2018 10:04
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Irak’ın kuzeyinde ABD ile IKBY Yönetimi’nin “Tartışmalı Bölgeler” pazarlığı devam ediyor. Geçen yıl bağımsızlık referandumu yüzünden ters düşen ABD ve Barzani Yönetimi arasında devam eden pazarlıklar son aşamaya geldi. Irak Merkezi Yönetimi’nin ilgilenmediği bölgelerde DAEŞ tehdidini bahane eden Peşmerge, bölgeye yeniden girmek üzere.

“GÜVENLİK” BAHANESİ İLE TOPLANTI

 

 

Bu bağlamda, Peşmerge Bakanlığı ile DAEŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon yetkilileri arasında IKBY idaresi dışında kalan “Tartışmalı Bölgeler” konusunda bir toplantı yapıldu. Peşmerge Bakanı Kerim Şengali’nin başkanlığında yapılan toplantıya, koalisyon komutanlarının yanı sıra Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, Genelkurmay Başkanı Cemal Muhammed, Peşmerge Bakanlığı üst düzey yetkilisi Serbest Lezgin katıldı.

ABD’Lİ KOMUTANDAN PEŞMERGE’YE ÖVGÜ

Tartışmalı bölgelerde devam ettiği iddia edilen DAEŞ tehdidinin masaya yatırıldığı toplantıda, konusu bölgeler için acil bir şekilde güvenlik ve savunma planı yapılması üzerine görüş birliğine varıldığı bildirildi. Toplantıda konuşan Uluslararası Koalisyon Komutanı Yardımcısı General Walter Piatt, DAEŞ’e karşı düzenlenen son operasyonlara değinerek, Peşmerge’nin operasyonlarda elde edilen başarıda büyük pay sahibi olduğuna vurgu yaparak operasyonda tüm hedeflerinin gerçekleştiğini dile getirdi. Görüşmede, askeri ilişkilerin güçlendirilmesi noktasında görüş birliğine varıldı.

BİTTİ DENİLEN DAEŞ’E 5 YIL ÖMÜR BİÇTİ

DAEŞ’in bölgedeki durumu hakkında bir değerlendirme yapan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, daha önce tamamen bitirildiği açıklanan terör örgütü DAEŞ’in Irak’taki mali ve diğer kaynaklarının kurutulması için 5 yıla ihtiyaç olduğunu belirtti. Örgütün askeri alanda büyük bir darbe almasından sonra, yeniden yapılanma içerisine girdiğini dile getiren Yaver, DAEŞ’in özellikle Kerkük-Bağdat karayolu ve çevresindeki eylemlerinde bariz bir artışın meydana geldiğini aktardı.

ABD’NİN EMRİYLE BÖLGEYİ BOŞALTMIŞLARDI

25 Eylül 2017’de yapılan IKBY referandumunda ABD’nin “Sırası değil” çağrılarına kulak tıkayan IKBY eski Başkanı Mesud Barzani ABD zoruyla bölgeden çekilmiş ve 16 Ekim 2017’de işgal ettiği tartışmalı bölgeleri Irak Yönetimi’ne bırakmak zorunda kalmıştı.

YORUMLAR 2
  • Demir Ersoy 5 yıl önce Şikayet Et
    Yine besliyecekler tam kıvamına geldimi satacaklar ne zaman akıllanacak bu adamlar
    Cevapla
  • senol 5 yıl önce Şikayet Et
    bir daeş filmiyle gene dünyayı kandırma peşindeler bu abd akıllanmayacak gene para ve nüfuz kaybedecek son zamanlarda kaybetmekten zevk alan bir abd görüyoruz görmeyede devam edeceğiz...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!
Rekabet kızıştı, kasko fiyatları dip yaptı!