Gizli tutuyorlardı! ABD 13 ülkede...

Afrika’da kontrolü sağlamaya çalışan Washington’ın gizli tuttuğu operasyonlar ortaya çıkıyor. Operasyonların Afrika’yı kontrol etmekte stratejik önemi olan Sahel bölgesi ve Afrika Boynuzu’nda yoğunlaştığı görülüyor. ABD özel operasyon güçleri, 2013-2017 arasında en az 13 Afrika ülkesinde doğrudan çatışmalara katıldı.

Gizli tutuyorlardı! ABD 13 ülkede...
Gizli tutuyorlardı! ABD 13 ülkede...
GİRİŞ 28.04.2019 11:04 GÜNCELLEME 28.04.2019 11:05
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

ABD’nin uzun yıllardır gizli yürüttüğü Afrika operasyonları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Yahoo News’in Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası ile elde ettiği belgelere, röportajara, yayınlanan raporlar ve internete sızan Savunma Bakanlığı listelere dayanarak hazırladığı habere göre, ABD’nin Afrika’da devam eden ya da yakın zamana kadar devam etmiş 36 operasyonu bulunuyor. Operasyonların Afrika’yı kontrol etmekte stratejik önemi olan Sahel bölgesi ve Afrika Boynuzu’nda yoğunlaştığı görülüyor.

 

 

13 ÜLKEDE AKTİF

Operasyonların çoğunun, ABD’nin muharebe sahası olarak tanımadığı yerlerde gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Yahoo'ya konuşan emekli Tuğgeneral Don Bolduc’a göre, ABD özel operasyon güçleri, 2013 ila 2017 arasında en az 13 Afrika ülkesinde çatışmalara katıldı. Bu ülkeleri Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya, Libya, Mali, Moritanya, Nijer, Somali, Güney Sudan ve Tunus olarak sıralayan Bolduc, bazı Amerikan askerlerinin bu ülkelerde girdikleri çatışmalarda yaralandığını ya da hayatını kaybettiğini söyledi.

 

 

PSİKOLOJİK OPERASYONLAR

Kod adlarıyla yürütülen operasyonlar, sadece doğrudan çatışma değil, psikolojik operasyonlardan terörle mücadeleye kadar çeşitli görevler içeriyor. 36 operasyondan sekizinin, 127e programı dahilinde olduğu ifade ediliyor. 127e programları, ABD özel harekat kuvvetlerinin terörle mücadele görevlerinde bazı ev sahibi askeri birlikleri vekil olarak kullanmalarına izin veren bütçe yetkisine verilen isim. 127e programları, ABD Donanması’nın özel kuvvetleri SEAL’a bağlı Takım 6, ordunun Delta Kuvvetleri ve diğer özep görevler birimlerini kontrol eden Ortak Özel Operasyonlar Komutanlığı (JSOC) veya “saha özel harekat kuvvetleri” tarafından yürütülebiliyor. 

HAFTER'E ASKER YETİŞTİRDİ

Yahoo haberine göre ABD komandoları, “Obsidian Lotus” kod adıyla yürütülen 127e programında Libya özel harekatlarını eğitti ve onlara askeri ekipman sağladı. Emekli Tuğgeneral Bolduc, eğitilen birliklerden birinin, ülkenin başkenti Trablus’a saldırı düzenleyen General Hafter Halife’nin kontrolüne geçtiğini ifade etti.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 23
  • şahin 4 yıl önce Şikayet Et
    dünyada ortalık karışırsa ilk olarak amerikan askerlerini bulduğu yerde infaz etme yarışı başlar benden söylemesi
    Cevapla
  • Erdoğan 4 yıl önce Şikayet Et
    terörist abd yakında bitecek yerinde yeller esecek
    Cevapla
  • Ayder Ayder 4 yıl önce Şikayet Et
    Saddam,Muammer el Kaddafi vs vs.hep ABD nin dalaverasıyla yok ettiler
    Cevapla
  • Xye 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarihimizi bilmeden yasamak ne aci!!!!!!
    Cevapla
  • Yorgun adam 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd dupeduz teror estirerek zorbalik ve katliyam ile insanlarin topraklarindan petrol altin gibi yer alti madenlerini caliyor birde demokrasi kilifi uyduruyor abd. Fransa. Ingiltere in gittigi yerlerde insanlar acliktan oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı