Azeriler ve Gürcüler neden karşı?

Dün bağımsızlığı ilan eden Kosova, Kafkas cephesinden veto yedi. Azerbayacan ve Gürcistan 'Kosova'yı tanımayacağız' açıklaması yaptı. İşte iki ülkenin gerekçesi:

Azeriler ve Gürcüler neden karşı?
Azeriler ve Gürcüler neden karşı?
GİRİŞ 18.02.2008 23:10 GÜNCELLEME 15.11.2017 18:41
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Şubesi Başkanı Hazar İbrahim, 'Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi uluslararası ilkelere aykırı ve yasa dışı' dedi.

 

İbrahim, yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın Kosova'ya yaklaşımının başka ülkelerin tutumlarına göre değil, kendi ulusal çıkarları doğrultusunda olduğunu belirterek, 'Bu konuda Rusya veya ABD yanlısı tutum diye bir şey yok, her ülkenin kendine göre ayrı bir tavrı var' diye konuştu.

 

 

Kosova'nın bağımsızlığının, uluslararası kamuoyunun Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili soruna yaklaşımda olumsuz etki yapmasının söz konusu olmadığını belirten İbrahim, 'Kimseden korkumuz yok, Yukarı Karabağ'ın bağımsızlığının tanınabileceği gibi bir endişemiz de bulunmuyor. Bugüne kadar Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıyan hiçbir ülke, Yukarı Karabağ'ı bağımsız olarak tanımadı' dedi.

 

 

Kosova'nın bağımsızlığı konusu Azerbaycan Milli Meclisi oturumlarında da gündeme gelmiş, oturumda söz alan milletvekilleri, 'Bakü'nün şu an için tarafsız kalmasının daha uygun olacağı' yönünde görüş bildirmişti.

 

 

Yukarı Karabağ sorunu, Ermenistan'ın toprak talebiyle Sovyetler Birliği'nin son döneminde Azerbaycan'ı hedef alan çatışmalar başlatması, her iki ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinden sonra savaşa dönüşmesiyle daha da büyüdü. Taraflar 1994 yılında ateşkes imzaladı ve barış amaçlı müzakereler başladı.

 

 

Ancak Ermenistan'ın Yukarı Karabağ dahil olmak üzere Azerbaycan topraklarının yaklaşık yüzde 20'sindeki işgali sürüyor. Yukarı Karabağ ve Ermeni işgali altındaki diğer bölgelerde yaşayan sivil halk zor kullanılarak bu bölgelerden çıkarıldı, zaman zaman da Hocalı katliamı gibi kıyımlarla karşılaştı. Azerbaycan toprak bütünlüğünün sağlanmasını isterken, Ermenistan Yukarı Karabağ'ın bağımsız olması veya Erivan'a bağlanmasını talep ediyor.

 

 

GÜRCİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI BAKRADZE: "GÜRCİSTAN, KOSOVA'YI TANIMAYI PLANLAMIYOR"

 

 

Gürcistan Dışişleri Bakanı David Bakradze, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanıma yönünde bir hazırlıkları olmadığını açıkladı. David Bakradze, Rustavi-2 Televizyonu'na yaptığı açıklamada, "Bir diplomat olarak, Kosova'nın bağımsızlığının tanınması konusunu ele almadığımızı söyleyebilirim" dedi.

 

 

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de Kosova'nın, Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesinin çok önemli bir sorun olmadığını, daha çok Rusya'nın son açıklamalarıyla ortaya çıkabilecek tehditlerden endişe duyduklarını açıklamıştı

 

 

İLİŞKİLİ HABER:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR 51
  • Cemil Cemal 16 yıl önce Şikayet Et
    gürcistan neden tanımıyor. çünkü gürcistan topraklarında bulunan abhazya ve osetya da bağımsızlık peşindedir de ondan.
    Cevapla
  • FENERCAN 16 yıl önce Şikayet Et
    ILK ONCE. Karabag nasil kaybedildi! Onu arastirmak lazim degil mi??? Karabag savasinda neredeydiler!? Savas yillari erkek nufusu neden azaldi da, savas sonrasi tekrar cikti? Ne Abd si tum Turki cumhuriyetlerde Rusya ne derse o olur...
    Cevapla
  • Hasan Polat 16 yıl önce Şikayet Et
    KKTC Azerbaycan. KKTC ye gelince Azerbaycan devleti bu konuda herzaman Turkiye\'nin yaninda olmustur. KKTC pasaportuyla diger ulkelere gidilemezken Azerbaycan bu konuda acilim yapmish ve Ercan havaalanina ilk direk ucush duzenlemish ulkedir. Ayrica Azerbaycan okullarinda KKTC bir devlet olarak ders kitaplarinda yer almaktadir. Lutfen yorum yazmadan biraz arashtirma yapin.
    Cevapla
  • Hasan Polat 16 yıl önce Şikayet Et
    Lutfen... Yukari Karabag. Yorumlara bakiyorum da birileri azerbaycani kardeslikten cikarmish, digeri hainlikle suclamish, bir digeri rus hayrani demish ama nedense kimse Azerbaycan\'in bu konuda hassasiyetini anlayamamish. Yukari Karabag Azerbaycanin en buyuk yarasidir ve en hassas noktasidir. Diplomatik zeminde Azerbaycanin kendi elini zayiflaticak herhangi bir adim atmaktan cekinmesi de gayet dogaldir.
    Cevapla
  • RESHAD BABA 16 yıl önce Şikayet Et
    Ne Rusyasi?. 1.Amerika şuan Azerbaycanda Rusyadan daha güçlü bir konumda. 2.Azerbaycan icin Karabag\'mı daha ön planda yoksa Kosovanın Bağımsılıgımı? Kosovanın bağımsızlıgını kabul etmesi hala devam etmekte olan Karabag sorununda Azerbaycan icin ilerde nasil bir sonuc doguracagını neden düsünmuyorsunuz? bugun biz Azerbaycanı severiz,kardeşimizdir diyoruz.amma kac tane gazete veya tv Kanalı HOCALI katliamı ve ya 20 Ocak Bakü katliamı ile ilgili program veya bilgi veriyor?onlarda bizim din kardeşimiz.onlarda TURK.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail askerlerini pusuya düşürdü! Çok sayıda İsrail askeri öldü
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi