Rusya'nın savaş uçağı teklifine Bakan Varank'tan cevap

Rusya Askeri Teknik İş birliği Federal Servisi (FSVTS), geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye Su-35 ve Su-57 savaş uçaklarının sevkiyatını teklif etmişti. Konu ile alakalı konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Moskova'nın bu alanda iş birliği teklifini olumlu değerlendirebileceklerini belirterek, Rusya'dan bu jetlerin alınabileceğini söyledi.

Rusya'nın savaş uçağı teklifine Bakan Varank'tan cevap
Rusya'nın savaş uçağı teklifine Bakan Varank'tan cevap
GİRİŞ 12.03.2021 12:47 GÜNCELLEME 13.03.2021 08:45
Bu Habere 141 Yorum Yapılmış
  • Türkiye, ABD Patriotları satmayınca Rusya'dan S-400 satın aldı.
  • Bu sebepten ötürü Washington Ankara'yı F-35 programından çıkardı.
  • Ankara milli savaş uçağını geliştirirken, aynı zamanda diğer jetleri de radarına aldı. 
  • Türkiye ile gelişen ilişkiler çerçevesinde Moskova, Su-35 ve Su-57 tedarikini teklif etti.
  • Ankara bu teklife sıcak baktığını açıkladı.
  • Ancak şu ana kadar herhangi bir resmi anlaşma imzalanmadı.

Rusya'dan S-400 alımı sebebiyle Türkiye'nin F-35 programından çıkartılması, "Ankara yeni bir savaş uçağı mı alacak?" sorularının sorulmasına neden oldu.

ERDOĞAN BİZZAT İNCELEMİŞTİ

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da bir araya gelmiş ve ikili 5. nesil savaş uçağı Su-57'yi yakından incelemişti.

HENÜZ RESMİ BİR ANLAŞMA YOK

Daha sonra yapılan açıklamalarda iki ülke de Rus savaş jetlerinin Türkiye'ye tedariki konusunda olumlu sinyaller vermişti.

Ancak bugüne kadar herhangi bir resmi anlaşma imzalanmadı.

İLK ÖNCELİK YERLİ UÇAĞI GELİŞTİRMEK

Türkiye motivasyonunun büyük bir bölümünü yerli savaş uçağını geliştirmeye verdi.

Rusya'dan Türkiye'ye sürpriz savaş uçağı teklifi

VARANK: TEKLİFE SICAK BAKIYORUZ

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Rusya Askeri Teknik İş birliği Federal Servisi (FSVTS) yetkilileri, Türkiye'ye Su-57 ya da Su-35 satmaya ve görüşmeleri ilerletmeye hazır olduklarını söylemişti.

Bu açıklamadan günler sonra Rus Sputnik haber ajansına konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, başta Su-35 ve Su-57 olmak üzere Rusya'nın yeni nesil savaş uçakları ve Rusya'nın bu alanda iş birliği teklifini olumlu değerlendirebileceklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Ülkelerle işbirliklerimizi kendi ihtiyaçlarımız ve iki ülkenin karşılıklı çıkarları temelinde değerlendiriyoruz. Şu anda bizim asgari olarak havacılık alanında neye ihtiyacımız olduğu, gelecekte bir ihtiyaç karşımıza çıkar mı şeklindeki değerlendirmeler, Savunma Sanayii Başkanlığımız ile askerlerimizin ortaklaşa planlamaları ile oluyor. Kategorik olarak bizim, 'X ülkesinin uçağına karşıyız, Y ülkesinin uçağına karşıyız' dememiz mevzu bahis olamaz. Eğer mevcut ihtiyaçlarımıza dönük Rusya'da bir uçak varsa ve bizim bunu kendi sistemimize sokup çalıştırma manasında zorluk olmayacaksa biz tabii bu uçağı Rusya'dan ya da Avrupa'da başka bir ülkeden de alabiliriz."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 141
  • Uğur Ur 2 yıl önce Şikayet Et
    5-10 tane Rus uçağı teknoloji çeşitlendirmeye yarar. Ukrayna ve Balkanlara İHA satışını da kolaylaştırır...Adamlar ileri teknolojide iyi..Biraz Esad'a karşı adım atsalar..Bir o sıkıntı var arada...
    Cevapla
  • Dobrowski 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya kendi çıkarını düşünecek tabiki...uçağıda mühümmatı da benden alacaksın diyor...
    Cevapla
  • murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye rusyadan su 57 almasi sart hava gucumuz yerli ucaga bekliyecek bir gucde degil 10 yil bir sure var bir an once hava gucumuzu artirmaliyiz tabi abd hemen karsi cikacak cesii oyunlqr yapcak qma biz bir annonce bu ucaklari hava kuvetlerimizin hizmetine sunmaliyiz ayni zamanda teknoliji gelistirmwk icin qnlasmis olcaz
    Cevapla
  • nihat 3 yıl önce Şikayet Et
    bizi f 35 projesinden çıardıkları an iş bitmiştir nerden istersek alırız veya kendimiz yaparız halkımız abd nin yunandan daha düşman olduğunu sanırım anladı f 35 için diğer ülkeşlerin açıklamaları 800 adet kusuru abd li generalin f35 e ucube demesi bizim için ayrı şans
    Cevapla
  • Çavuş 3 yıl önce Şikayet Et
    Niyetleri Belli oluyor, Türkiye Hem siyaseten, Hem Askeri gücünün zayıf olmasını isteyen Adı müttefik!! Bunların Dostları Dağdaki Terörist, Sen önce bunlara silah ve yardımları kes. O beslediğiniz köpekler eninde sonunda sizleri kapacak İnşaallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!