ABD Dışişlerinden HDP ve Gergerlioğlu açıklaması, Türkiye'den tepki

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, HDP'li milletvekili Ömer Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP'ye kapatılma davasının açılmasının endişeyle takip edildiği bildirildi. Türkiye'den konu ile alakalı açıklama geldi.

GİRİŞ 18.03.2021 11:31 GÜNCELLEME 18.03.2021 12:55
Bu Habere 141 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yayımladığı açıklamada, HDP'li milletvekili Ömer Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili, "17 Mart'ta milletvekili Ömer Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi gibi kaygı verici adımlar dahil Türkiye'deki olayları yakından takip ediyoruz" ifadesini kullandı.

Çok çarpıcı ifadeler: HDP'ye sahip çıkan CHP neyi amaçlıyor?

HDP'nin kapatılmasına ilişkin süreci de yakından izlediklerini belirten Price, bu adımı "Türk seçmeninin iradesini haksız yere yok saymak" ve "Türk demokrasisinin altını oymak" olarak nitelendirdi.

Sözcü Price, "Türk hükümetine, Anayasa'da yer alan güvencelere ve Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerine paralel olarak ifade özgürlüğüne saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

AB'DEN KINAMA

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve TBMM-AP Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Sergey Lagodinsky, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesini ortak bir bildiriyle kınadı.

Gergerlioğlu'nun vekilliği düşürüldü

VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

TBMM Genel Kurulunda, HDP'li Gergerlioğlu hakkında mahkemece verilen ve kesinleşmiş cezaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okunmuştu.

Anayasa gereğince, Genel Kurulda okunan tezkerenin ardından Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşmüştü.

HDP'li Gergerlioğlu, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Gergerlioğlu'nun cezası, Yargıtay 16. Ceza Dairesince onanmıştı.

HDP'ye kapatma davası açıldı! Süreç nasıl işleyecek? Olası senaryolar

HDP'YE KAPATMA DAVASI AÇILDI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Başsavcılığın iddianamesi Anayasa Mahkemesi'nde dava iddianamesi olarak kabul edilecek. Bu iddianame üzerinden Anayasa Mahkemesi belirleyeceği bir tarihte yargılamaya başlayacak.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Dışişlerinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bazı ülkelerin TBMM'deki gelişmelere ilişkin açıklamaları hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır.

Hakkında kesinleşmiş yargı hükmü bulunan Gergerlioğlu'nun milletvekilliği, Anayasa ve TBMM İçtüzüğüyle uyumlu bir şekilde, söz konusu kesinleşmiş mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle düşmüştür. Süreç, başka parlamentolarda da görüldüğü gibi hukuk kurallarının uygulanmasından ibarettir.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ise, Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu çerçevesinde, beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle, HDP'nin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesine dava açmıştır.

Bu süreçte herkes Anayasa Mahkemesinin vereceği kararı beklemek durumundadır. Devam eden hukuk süreciyle ilgili yorum yapmak hukuka müdahaledir.

Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarındandır. Bununla birlikte, faaliyetlerini evrensel ve demokratik hukuk kuralları çerçevesinde barışçıl yollarla gerçekleştirmeleri esastır.

Tutarsız ve içişlerine müdahaleye yeltenen çevreleri, bağımsız mahkemelerce yürütülen yargı süreçlerine saygı duymaya davet ediyoruz."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 141
  • FATİH 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD endişe duyuyorsa işler yolundadır sıkıntı yok.Aynen devam
    Cevapla
  • Paol 3 yıl önce Şikayet Et
    Terörist abd herhalde teröristi savunur...
    Cevapla
  • hasan elçin 3 yıl önce Şikayet Et
    siz kendi işinize bakın. noldu şu pentagon baskını apar topar geçiştirdiniz. er geç yıkılacaksınız az kaldı.
    Cevapla
  • alara 3 yıl önce Şikayet Et
    Şunun sıfatına bakın hiç bizden biri ya da müslüman gibi görünüyor mu?
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın lâneti ABD'nin üzerine olsun inşaallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"
Başkan Erdoğan 'Kapımız açık' demişti! Özgür Özel'den açıklama!