Çin'den Çin aşıları ile ilgili açıklamaya düzeltme: Yanlış anlaşıldı

Çin Hastalık Kontrol Merkezleri Başkanı Gao Fu, Çin aşılarının yüksek bir korumaya sahip olmadığı yönündeki sözlerinin tamamen yanlış anlaşıldığını açıkladı.

Çin'den Çin aşıları ile ilgili açıklamaya düzeltme: Yanlış anlaşıldı
Çin'den Çin aşıları ile ilgili açıklamaya düzeltme: Yanlış anlaşıldı
GİRİŞ 12.04.2021 12:59 GÜNCELLEME 12.04.2021 13:00
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Çin Hastalık Kontrol Merkezleri Direktörü (CDC) Gao Fu, Cumartesi günü yaptığı açıklamalar üzerine dünya genelindeki çok sayıda basın ve yayın organı, "Çinli yetkilinin Çin'de üretilen aşıların yüksek koruma özelliği taşımadığını itiraf ettiği" yönünde haberlere yer vermişti.

Konu ile ilgili Global Times'a Pazar günü açıklamalarda bulunan Gao Fu sözlerine açıklık getirdi.

"ÜRETİLEN TÜM KORONA AŞILARI HAKKINDA ÇOK FAZLA BİLİNMEZLİK OLDUĞU İÇİN, BU AŞILARIN ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASI İÇİN DAHA FAZLA ÇALIŞILMALI DEMEK İSTEDİM"

Dünyanın dört bir yanında bilim insanlarının aşıların etkinliğini tartışırken, kendisinin de bilimsel bir vizyon sunduğunu belirten Gao, bu bağlamda aşıların etkinliğini artırmak için, aşılama prosedürlerini düzenlemek ve çeşitli aşı türlerini karıştırmanın seçenekler arasında olabileceğini vurguladığını söyledi.

Gao Fu, "Dünyadaki tüm aşıların koruma oranları bazen yüksek ve bazen düşüktür. Etkinliklerinin nasıl geliştirileceği, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları tarafından dikkate alınması gereken bir sorudur" dedi.

Çinli uzman, "Bu bağlamda, doz ve aşı aralıkları gibi aşılama süreçleriyle ilgili prosedürleri düzenlemeyi  ve farklı aşı türleriyle sıralı aşılamayı benimsemeyi düşünebileceğimizi önerdim" diye konuştu.

Gao Fu, insanların ilk kez Kovid-19'a karşı aşılandıklarını ve aşılarla ilgili çok sayıda bilinmeyen hususun bulunduğunu belirterek, "Şimdiye kadar kabul ettiğimiz tüm aşılama prosedürleri, önceki ekstrapolasyonlara (geçmiş değerlerden hareketle tahminde bulunma) dayanıyor ve bu ekstrapolasyonlar oldukça iyi işledi. Ancak gelecekte iyileştirmeler yapmamız gerekiyorsa, yeni koronavirüsün özelliklerine ve aşılama durumuna göre ayarlamalar yapmalıyız" dedi.

TÜRKİYE'DE DE UYGULANIYOR

Brezilya'da yapılan klinik deneylerde Çin'de üretilen Sinovac aşısının yüzde 50 dolayında koruma sağladığı ortaya çıkmıştı. Ancak şirketin açıklamasına göre, aşı hastalığın hastanede tedavi gerektirecek şekilde ağır seyretmesi olasılığını yüzde 80 oranında düşürüyor.

Çin'de geçen yıl başlayan aşı kampanyası çerçevesinde şu ana kadar 161 milyon doz aşı yapıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre, Sinovac ve Sinopharm tarafından üretilen Çin aşıları aralarında Türkiye, Endonezya, Macaristan, Brezilya ve Meksika'nın da bulunduğu 22 ülkeye ihraç ediliyor.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE
YORUMLAR 6
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu it kendi ülkesinin düşmanı ,akşamdan sabaha idamı şart oldu. Bir şey değil sosyal medya da " kendi ülkesinin aşısına çinliler bile güvenmiyor " diye çalkalanıyor. Bizi bile etkiledi. Bir çok ülkenin verisi var,sinovac yüzde 95 koruyor diye.
    Cevapla
  • sonecz. 3 yıl önce Şikayet Et
    galiba adamın haklılık payı var. yakında medyada bu haberlere sıklıkla rastlamamız kaçınılmaz olacak gibi görünüyor ,ancak sebep olarak virüsün devamlı suş değiştirmesi (mutasyon) ve aşının (ve hastalık geçirenlerin) antikor seviyelerinin istenen yoğunlukta ve yeteri kadar bir süre insan bedeninde kalamamasından kaynaklı sorunlar dan dolayı olacak. aşıları geliştirme çalışmalarına devam, ancak şimdilik halihazırda aslolan TEDBİR, TEDBİR, TEDBİR.
    Cevapla
  • ismayil 3 yıl önce Şikayet Et
    eşimle ben ilk dozu bugun vurulduk cok mutlu ve heyecanlıyiz.hayırlisi..
    Cevapla
  • Hüseyin Turab 3 yıl önce Şikayet Et
    Gayet doğru anlaşılmış. Bilinen pek çok virüsün menşei : Çin. Covid 19 tanı kitinin menşei: Çin Dünya vakalarla kırılırken vaka görülmeyen tek ülke: Çin Wuhan'da çevirilen tiyatronun farkındayız. DSÖ'nün çevirdiği fırıldakların da...
    Cevapla
  • Ahmet bjk 3 yıl önce Şikayet Et
    Kendilerinin aşı olduğuna dair resmi bir belge var mı acaba?
    Cevapla
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    KolpaÇiNolar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
New York Times: Kar eden Türkiye'ydi; İsrail yalnızlaşıyor
Aliyev imzaladı... Azerbaycan ile Türkiye arasında gelirde çifte vergilendirme kaldırıldı