Rusya'dan Zelenskiy'nin Kırım çıkışına tepki! Bir açıklama da Türkiye'den

Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in Kırım'la ilgili son açıklamalarını, "Rusya'ya yönelik doğrudan tehdit olarak görüyoruz" dedi. Türkiye'den de iki ülke arasındaki kriz ile ilgili açıklama geldi.

GİRİŞ 02.12.2021 18:07 GÜNCELLEME 04.12.2021 05:56
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, günlük basın toplantısında, Ukrayna ile yaşanan gerilime değindi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Kırım'la ilgili son açıklamalarına değinen Peskov, "Parlamentoda konuşan Zelenskiy, Kırım'ın geri dönmesinin Ukrayna'nın ana hedefi ve felsefesi olması gerektiğini söyledi. Bunu Rusya'ya yöneltilen doğrudan bir tehdit olarak görüyoruz. Bu tür ifadeler Kiev'in, Rusya'nın bir bölgesine tecavüz etmek için güç de dahil mevcut tüm imkanları kullanmaya niyetli olduğu anlamına geliyor. Biz bunu böyle algılama eğilimindeyiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın önerisi sonrası Rusya'dan son dakika Türkiye açıklamasıErdoğan'ın Ukrayna önerisi sonrası Rusya'dan Türkiye'ye ılımlı mesaj

PESKOV'DAN DONBASS MESAJI

Kiev'in Donbass sorununu askeri yolla çözme girişimlerini de dışlamadığını ve bunun Moskova'da endişeyle karşılandığını kaydeden Peskov, "Ukrayna hükümeti tarafından oldukça saldırgan bir söylem kullandığını, Donbass'taki kesişme hattında provokatif eylemlerin arttığını görüyoruz. Bu, Ukrayna yönetiminin Donbass'ta çözüm için askeri senaryoyu dışlamadığı, yani tek taraflı bağımsızlık ilan eden cumhuriyetlere karşı askeri faaliyetlere başlamayı dışlamadığı düşüncesini doğuruyor" ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY NE DEMİŞTİ?

Zelenskiy parlamentoda dün yaptığı açıklamada, Kırım'ı geri almayı planladıklarını belirterek, Rusya'yla direkt görüşmeler olmadan savaşı durduramayacaklarını ifade etmiş ve ordusuz savaşı durduramayacaklarını vurgulamıştı.

Zelenskiy, Donbass için ise, "Eğer Donbas'ı geri döndürmek istiyorsak, birbirimizle gerçeği konuşmaktan korkmamalıyız" dedi.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA: KRİZ DİPLOMASİYLE ÇÖZÜLMELİ, KIRIM'IN İLHAKINI TANIMIYORUZ

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 28. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ukrayna'daki kriz diplomasi yöntemiyle çözülmeli. Bu çerçevede Minsk Anlaşması ve uluslararası hukuk son derece önemli. Kırım'ın yasadışı ilhakını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Kırım Tatarlarına karşı uygulanan insan hakları ihlallerinin de endişe verici olduğunu dile getirmek istiyoruz" dedi.

AGİT toplantısı için İsveç'e geçmeden önce Letonya'nın başkenti Riga'da basın mensuplarına konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Her iki tarafla da temas halindeyiz ve sükunet ve gerilimi azaltma tavsiyesinde bulunduk. Geçenlerde her iki ülkenin dışişleri bakanları Lavrov ve Dmitro Kuleba ile görüştüm. Cuma günü, Cumhurbaşkanım, Rusya Devlet Başkan Putin ile konuşacak. Bugün ve yarın Stockholm'de Dmitro'yu göreceğim, Lavrov'u da yarın Stockholm'de göreceğim. Bu yüzden her iki tarafla da sükunet ve gerilimin azaltılmasını tavsiye eden temaslar halindeyiz" demişti.

ABD'DEN UKRAYNA'YA DESTEK, RUSYA'YA GÖZDAĞI: AĞIR BEDEL ÖDETMEYE HAZIRIZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO toplantısının ardından Rusya'ya sert mesajlar verdi.

Rusya'nın son haftalarda Ukrayna'da potansiyel bir askeri operasyon planı için hazırlıklarını artırdığını ifade eden Blinken, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı önemli agresif hamleler için planlar yaptığına dair işaretlerden derinden endişe duyuyoruz" dedi.

Blinken, aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna karşıtı sosyal medya propagandasının da 10 katından fazla bir seviyeye ulaştığının gözlemlendiğini aktararak, bunun 2014'te Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği dönem öncesindeki duruma yaklaştığına dikkati çekti.

"Şu anda Başkan (Vladimir) Putin'in işgal kararı alıp almadığını bilmiyoruz" diyen Blinken, Putin de dahil olmak üzere ABD'nin ilgili herkesle yoğun temasta olduğunu vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

Blinken, "Ukrayna'ya karşı daha fazla saldırgan davranması durumunda Rusya'ya ağır bedeller ödetmeye hazırız" ifadesini kullandı ve şöyle devam etti:

"Rusya'yı, kuvvetlerini normal, barış zamanı konumlarına döndürmek için son askeri yığınağını tersine çevirmeye, ağır silahları ve kuvvetleri doğu Ukrayna'daki temas hattından geri çekmeye, daha fazla yıldırma ve Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaya yönelik girişimlerden kaçınmaya ve askeri eylem planlarından vazgeçmeye çağırıyoruz."

Blinken, "Rusya, Ukrayna konusunda çatışma yolunu izlerse, geçmişte kaçındığımız bir dizi yüksek etkili ekonomik önlemi almak da dahil olmak üzere kararlı bir şekilde yanıt vereceğimizi açıkça belirttik" değerlendirmesini yaptı ancak tedbirlerle ilgili detay vermekten kaçındı.

KAYNAK: HABER7, AA, SPUTNİK
YORUMLAR 79
  • Namyelüs 2 yıl önce Şikayet Et
    Putin'in Ukrayna'ya demokrasi getirmesi için Rusya ile işbirliği yapan bir Ukrayna muhalefeti var mı?Ukrayna'ya gelecek yabancı sermayeyi tehdit eden bir muhalefeti var mı?Ukrayna ekonomisi zora girsin diye uğraşan hainleri var mı?...Yok diyorsanız bu savaşı Rusya eninde sonunda kaybedecektir.
    Cevapla
  • Tubitak 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu bir tuzak sonunda türkiyeyi rusya yada abd arasında seçim yapmaya zorlayacaklar ve oklar o zaman bize dönecek. Onun için türkiye olarak buna karışma, taraf tutma gibi bir lüksümüz yetkimiz yok. Kendimize bakalım. Ekonomimize ihracatımıza sağlık sektörümüze savunma sanayiimize turizim gelirlerimize bakalım. Bizim kendimizi toparlamamızıa gelişmemize odaklanmamız lazım.
    Cevapla
  • 2 yıl önce Şikayet Et
    Önce komşunla iyi olacaksın.
    Cevapla
  • İbrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD boşver...Biz sadece Rusya ile anlaşalım yeter turizm için ...ve Avrupa ülkeleri ile anlaşalım...ABD ortamı germeyi sever müsade etmeyelim... Arabuluculuk her zaman iyidir...Kaldı ki Rusya şu an Ukraynayi çıtır niyetine sabah kahvaltısında yer...
    Cevapla
  • Muhsın 2 yıl önce Şikayet Et
    Ulan. Ukrayna. Bi. Rat. Dur ya. Sen. Rusyayı. Cem ere. Al. Her. Tarafını. NATO. Kuçatsın. Rusya. Eli. Bali. Duracak. Ha. ABD. Sabah. Akşam. Silah. Yınanı. Yapıyor. Yunanca. Bizde. Beyin. Yok. Ama. Rusya. Ne. Anlamına. Geldi i. İyi. Biyo. Lan. Zelinski. 2.3 siha. Aldındıye. ABD. Nin.gazına.geldın. Bak. Şakaşvili. Deli. Hastanesinde. Sen. Nere de. Olacaksım şakaşviliyle. Okey. Oynarsınız. D. Hastanesinde. Rusy. Duman.
    Cevapla
  • Tarık 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş çok doğru söylüyorsun.
    Cevapla
  • Kılıççı Fevzi 2 yıl önce Şikayet Et
    Kırım'a özgürlük..!!
    Cevapla
  • Tarık Baykal 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben kırımda bulundum. Git sor hiç bir kırımntürkü devlet olmak istemez. Hepsi Rusya ile birleşmek istiyor. Söyledikleri şey güvenlikleri için Rusya diyorlar. Hiç birisi Amerika köpeği olmak istemiyor. Bırakın bu boş lafları. Bugüne kadar Nato hangi müslüman yada mazlumu tutmuş. Faydası olmayan hiç bir şey yapmaz.
    Cevapla
  • Muhammet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunların işine karışmamak en iyisi. Bırak bir birlerini yesinler. Dünyaya bir huzur vermediler. Biz bekle gör politikası izlemeli ve ilk fırsatta gidişatı lehimize çevirmenin yollarını aramalıyız. Musul, Kerkük, Ege adaları Dağlık Karabağ, Batum, Selanik ve daha niceleri.....bizi bekler. Ve tabi ki Kudüs.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...