Macron'un Putin'e çözüm teklifi belli oldu: Ukrayna için Finlandiyalaşma seçeneği

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rus lider Putin'e Ukrayna için Finlandiyalaşma seçeneğini önerdiğini ancak Macron'un Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşmesi sonrasında bu söylemden vazgeçtiği ortaya çıktı.

Macron'un Putin'e çözüm teklifi belli oldu: Ukrayna için Finlandiyalaşma seçeneği
Macron'un Putin'e çözüm teklifi belli oldu: Ukrayna için Finlandiyalaşma seçeneği
GİRİŞ 14.02.2022 23:03 GÜNCELLEME 14.02.2022 23:03

Soğuk Savaş yıllarında Moskova ile anlaşan Finlandiya, NATO'ya katılmamayı taahhüt ederek Sovyet işgalinden kurtuldu. Bu durum "Finlandiyalaşma" olarak terminolojide yerini aldı. Macron, Ukrayna krizinin çözümü için bu kavramı gündeme getirdi.
Rusya, Ukrayna'yı işgal edecek mi? Kiev yönetimi, Moskova'nın baskısı karşısında NATO üyeliğinden vazgeçecek mi? Ukrayna krizinin nasıl çözüleceği merak konusu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Moskova dönüşü, "Finlandiyalaşma" seçeneğinin krizinin çözümünde masada olduğunu söyledi.

ZELENSKİY İLE GÖRÜŞMESİ SONRASINDA MACRON GERİ ADIM ATTI

Macron, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşmesi sonrasında ise bu söylemden geri adım attı.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Doç Dr. Toğrul İsmayıl, 'Finlandiyalaşma' konusu hakkında bilgi verdi.

"Finlandiyalaşma, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra, Finlandiya’nın, Sovyetler Birliği ile ABD ve batılı ülkeler arasındaki mücadelede tarafsız olma ve sert tarafsız olması anlamına gelen bir meseledir."

"FİNLANDİYALAŞMA BİR ÇÖZÜM YOLU OLMAYACAK"

Finlandiya'nın 2. Dünya Savaşı sırasında Moskova ile yaptığı anlaşmaya dikkati çeken Profesör Doktor İsmayıl, Ukrayna-Rusya krizinde, Finlandiyalaşma'nın bir çözüm yolu olamayacağı görüşünde.

"Burada en önemli meseleler unutuluyor. İşgal edilmiş Kırım’ın durumu ne olacak? Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar devam ediyor, onların durumu ne olacak? Ukrayna tarafsızlığını ilan ettiğinde Rusya Kırım’dan çıkar mı? Çıkmaz."

Profesör Doktor İsmayıl, Ukrayna'nın nihai hedefinin Batı ile entegrasyon olduğuna dikkati çekti. Mevcut krizinin, Ukrayna'nın NATO'ya daha da yakınlaşmasının temelini attığı vurgusu yaptı.

KAYNAK: TRT HABER
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Lexus LBX Türkiye'de satışta! B-SUV markanın en ucuz modeli oldu
Başkan Erdoğan o tarihi bekliyor! 'Rapor' gelince...