Rusya-Ukrayna krizinde son dakika: Rusya'yı vurun! Şimdi daha güçlü vurun!

Rus lider Putin'in Donetsk ve Luhansk'ı tanıma kararı sonrası gerginlik had safhaya çıkmış durumda. Rus birliklerinin Ukrayna'ya girmesi talimatı verilirken, Batı bloğundan da peş peşe açıklamalar geliyor.

GİRİŞ 23.02.2022 14:39 GÜNCELLEME 23.02.2022 22:58
Bu Habere 304 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle savaş pozisyonuna gelmiş durumda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün akşam yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı aldı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürdü.

Putin'in NATO'yu ve Batı'yı da hedef aldığı toplantı sonrası başta ABD olmak üzere çok sayıda ülkeden açıklama geldi.

İçlerinde Türkiye'nin de olduğu ülkeler, Rusya'nın "Donetsk ve Luhansk'ı tanıma" kararının "kabul edilemez" olduğunu söylerken, Moskova'ya karşı ekonomik olarak yaptırım uygulayacaklarını ifade ettiler.

Tüm bunlar yaşanırken Putin, Rus asklerinin sınırı geçerek Ukrayna'ya girmesini içeren talimatı verdi. Rus birliklerinin, ayrılıkçıların elinde olan Donetsk ve Luhansk'a girdiği ifade edildi. Ancak konu hakkında henüz resmi açıklama bulunmuyor.

İşte dakika dakika bölgeden son gelişmeler

22:55 Ukrayna Parlamentosu, ülkede gece yarısından itibaren başlayacak olağanüstü hal kararını kabul etti.

20:00 Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Batı'ya yalan söylemekle suçlayarak, "Bir hafta önce ‘A’ dediysen ve şimdi tersini yaptıysan, doğruyu söylemedin ya da yalan söyledin demektir” dedi.

19.29: Ukrayna Parlamentosu Rada'da dahil birçok devlet kurumunun internet sitelerine siber saldırılar yapıldığı açıklandı.

16:25 Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin, yaptırımlarla kendi çıkarlarına zarar verdiğini açıkladı. Rusya'ya yönelik yaptırımların hassas ve ağırlaştırılmış şekilde, güçlü bir karşılık bulacağı aktarıldı.

17:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki ülke ilişkilerinin ele alındığı zirvede, barışın korunması, gerginliğin azaltılması konuları da ele alındı.

15:25 Rus haber ajansı TASS'ta yer alan son dakika gelişmesine göre, Rusya, Kiev Büyükelçiliği'nde görevli diplomatik çalışanlarını tahliye etmeye başladı. Rusya'nın ayrıca Kiev elçiliğinde bulunan bayrağını da indirdiği açıklandı.

14:35 Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini doğruladı.

13:25 Ukrayna'da Kiev Yönetimi 1 ay süreyle olağanüstü hal ilan etti.  Buna göre, söz konusu OHAL 30 gün sürecek ve sonra 30 gün daha uzatılabilecek.

Donetsk ve Luhansk bölgeleri ise karar kapsamında yer almayacak.

12:20 Papa, Ukrayna'da "giderek artan endişe verici senaryolar" karşısında itidal çağrısında bulundu.

11:25 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'da bulunan vatandaşlarından ülkeyi derhal terk etmelerini istedi.

Öte yandan ABD'de bir takım temaslarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Rusya'yı daha sert yaptırımlarla vurma çağrısı yaptı:

"Putin'in daha fazla saldırı düzenlemesini önlemek için ortaklarımıza Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulamaya çağırıyoruz. Dün ilk sert adımlar atıldı. Minnettarız. Şimdi baskıyı artırmak zorundayız. Rus ekonomisini ve Putin'in çevresini hedef alın. Güçlü vurun. Ve bunu şimdi yapın."

09:42 Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vahan Hunanyan, Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığının tanınması meselesinin şu an için Erivan'ın gündeminde olmadığını belirtti. Sözcü, Erivan'ın, iki dost ülke arasındaki mevcut sorunların BM kararları de dahil olmak üzere uluslararası norm ve ilkelere dayalı diyalog ve müzakereler yoluyla çözülmesini istediğini de sözlerine ekledi.

08:23 ABD, Almanya, İngiltere ve AB'nin ardından Avustralya, Japonya ve Kanada'dan da Rusya'ya yaptırım açıklamaları geldi. Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Donetsk ve Luhansk'tan resmi yetkililere vize tahsisini askıya alınacağını ve bu kişilerin mal varlıklarının dondurulacağını ve bu bölgelere ticaretin askıya alınacağını açıkladı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Donetsk ve Luhansk bölgeleriyle ticari işlemlerin gerçekleştirilmeyeceğini söyledi. Kanada ayrıca müttefikleriyle paralel olarak Rusya'nın dış borçlarını yaptırım listesine aldı. İki devlet bankası da yaptırım listesine girerken Kanada hükümeti Litvanya'ya 460 asker daha göndereceklerini söyledi.  Avustralya da Rus bankalarını hedef aldı. 

ALMANYA, TÜRKİYE VE UKRAYNA ARASINDA ZİRVE YAPILMASI KARARI

07:03 Ulusa sesleniş konuşması yapan Vladimir Zelensky, "Rusya tarafından Donetsk ve Lugans Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıkları kabul edildi. Aralarında imzalanan sözde anlaşmalar doğrultusunda Rusya'nın Ukrayna toprağı olan Donbass'a girmesinin önü açıldı. Bu kararla Rusya Minsk anlaşmalarından çıkmış oldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri, Almanya, Türkiye ve Ukrayna arasında bir zirve düzenlenmesi konularında çalışıyorlar ve Erdoğan da bu zirveyi destekliyor. Partnerlerimizin Rusya'ya karşı yaptırım seçeceğinden başka alternatif olmadığını bilmelerinden mutluyum. Bugün itibariyle genel seferberliğe gerek yoktur. Ancak ben Ukrayna Silahlı Kuvvetleri başkomutanı olarak yedek askerlerin çağırılmasına ilişkin kararname imzaladım. Sayın Ukraynalılar! Barış yanlısı Ukrayna halkı, biz sessizlik istiyoruz. Eğer bugün susarsak yarın yok oluruz. Yaşasın Ukrayna!" ifadelerini kullandı.

22.02.2022

19.00 Rusya lideri Putin basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularına cevap verdi. Putin konuşmasında Minsk anlaşmasının artık kalmadığını, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasının Rusya için tehdit olduğunu belirterek Ukrayna'nın silahsızlandırılmasını istedi.

18:44 AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, "askeri sektördeki" sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

17:38 Erdoğan'ın Afrika programının üçüncü ayağı olan Gine ziyaretini iptal ettiği bildirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu akşam Senegal'den Türkiye'ye dönecek. Diğer yandan Erdoğan yarın çevrimiçi olarak NATO Liderler Zirvesine katılacak.

16:11 NATO-Ukrayna Konseyi, bugün olağanüstü toplantı düzenleyecek.

İNGİLTERE'DEN RUSYA'YA YAPTIRIM

15:38 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "En baştan beri hepimiz elimizden geleni yaptık. Bu krize barışçıl bir çözüm bulmaya çalıştık. Churchill zamanından beri en üst düzet görüşme yapıldı. Bizim Rusya'nın güvenliğini ve endişelerini ne kadar ciddiye aldığımızı kendilerine gösterdik. Putin görüşmemde hem ben hem diğer liderler Putin'e her türlü fırsatı sunduk. Eğer en kötüsü gerçekleşirse Avrupa ulusu kıytırık bir sebep bile olmadan tam teşekküllü bir saldırının hedefi olacaktır. Artık Putin’in sonraki adımları için hazırlıklı olmalıyız" dedi.

5 Rus bankasına (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank, Karadeniz Bankası) ve aralarında Putin'in yakın dostu Gennadi Timçenko'nun da bulunduğu 3 Rus milyardere yaptırım kararı aldıklarını açıklayan Johnson, "Şimdi İngiltere ve müttefikleri Rusyaa'ya yardımları uygulamaya başlayacak. 5 rusya bankasını ve 3 kişiyi yaptırım listesine aldık. Bu kişilerin İngiltere'deki varlıkları dondurulacak. İngiltere'de ticaret yapmalarına izin verilmeyecek" ifadelerini kullandı.

PUTIN'DEN "İMPARATORLUK" AÇIKLAMASI

14:56 Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus İmparatorluğu'nu yeniden kurma niyetinde olduğu iddialarını reddederek, "Rusya, SSCB'den ayrılan cumhuriyetlerin egemenliğini destekliyor. Ukrayna ile ilgili durum ise bir istisna. Bu ülke (Ukrayna) toprakları, üçüncü ülkeler tarafından Rusya'ya karşı tehdit yaratmak için kullanılıyor" dedi.

14:02 Kremlin Dözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın, Luhansk ve Donetsk'e askeri güçlerini gönderip göndermeyeceğine bölgedeki gelişmelere göre karar vereceğini söyledi. Peskov ayrıca, Donetsk ve Luhansk'ın "mevcut sınırları içinde" tanındığını belirtti.

13:59 Rus Dışişleri: "Moskova, Kiev'le diplomatik ilişkileri kesmek istemiyor."

13:46 Rusya Federasyon Konseyi, Rusya ile ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk arasındaki dostluk, işbirliği ve karşılıklı yardım anlaşmalarını onayladı.

12:00 AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin bugün Rusya'ya karşı yaptırımları açıklayacağını söyledi. Borrell ayrıca, "Rusya ordusu, Donbass'a girdi" ifadesini de kullandı.

11:30 Rusya'nın eski başbakanı, mevcut Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, 2008'de Gürcistan'a yaptıkları müdahaleyi hatırlatarak, "NATO ve ABD'ye, Rusya vatandaşlarına karşı saldırganca amaçları olan herkese örnek bir ders verdik" dedi. Medvedev, 2008'deki müdahaleye rağmen NATO'nun bu dersi pek iyi öğrenmeyip Rusya sınırlarına yaklaşmaya devam ettiğini kaydetti.

10:38 Yunanistan Dışişleri Bakanlığı: "Yunanistan, tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına saygı gösterilmesini desteklemekte ve uluslararası hukukun temel ilkelerini ihlal eden her türlü kararı kınanamaktadır."

09:20 Rusya Dışişleri Bakanlığı: "Blinken ile Ukrayna konusunda müzakereleri yapmaya hala hazırız."

ÇİN'DEN İLK AÇIKLAMALAR 

9:18 Çin'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Zhang Jun, tüm tarafları itidal göstermeye ve gerilimi tırmandıracak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırdı. Çin Dışişleri Bakanlığı ise şu açıklamayı yaptı: "Ukrayna'daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Herhangi bir ülkenin meşru güvenlik endişelerine saygı gösterilmelidir."

08:30 Sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Rusya'nın kendi vekilleri tarafından kontrol edilen sözde cumhuriyetlerin 'bağımsızlığını' tanıma hamlesi utanç verici bir eylemdir. Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba'ya da su gece söylediğim gibi, bu eylemleri en güçlü şekilde kınıyor ve Ukrayna'nın yanında olduğumuzu söylüyoruz" dedi.

7:33 Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya, Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmasında Moskova’nın "diplomasiye açık" olduğunu söyledi ancak Ukrayna'yı saldırganlıkla suçlayarak ayrılıkçı bölgeleri bu saldırganlık karşısında savunmak gerektiğini vurguladı. Nebenzya, "Donbass'ta yeni bir kan banyosuna izin vermek niyetinde olmadıklarını" söyledi.

6:50 Fransa, Rusya'yı Donetsk ve Luhansk'ın tanınmasını gözden geçirmeye çağırdı.

6:45 ABD, Rusya'ya yönelik yenş yaptırımlarını salı günü açıklayacağını duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Müttefikler ve ortaklarla birlikte açıklama üzerinde ortak bir çalışma yürütüyoruz" ifadesine yer verildi.

6:30 Rusya'nın BM Elçisi "DPR'nin tanınması ve LPR bağımsızlığı Minsk Anlaşması'nın taraflarını değiştirmez" dedi.

6:09 Rusya'dan yapılan açıklamada Donetsk ve Luhansk (DPR, LPR) halk cumhuriyetlerinin devlet sınırlarının korunmasının Moskova ile ortaklaşa yürütüleceği bilgisine yer verildi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 304
  • Ahmet Dilek 2 yıl önce Şikayet Et
    ulan dangoz zelenskiy seni kim gaza getirdi,ruslara kafa tuttun,güvendiğin abd ve ab gelsinde seni kurtarsın,yada sen gerçekten büyük bir oyuncusun, rolünü iyi oynadın başaramayacağını bile bile ruslara kafa tutup göründün, birkaç gün ruslara direniyor görünüp ukraynayı ruslara teslim edeceksin, iyi tiyatrocusun zelenskiy...
    Cevapla
  • Sinan Can 2 yıl önce Şikayet Et
    En azından kurmaylarımız Ukrayna'ya bir savaş stratejisi verebilirlerdi .Bizim başımıza da gelecek aynısı.
    Cevapla
  • Tual 2 yıl önce Şikayet Et
    Aç gözlü putin beybi shower partisi gibi gösterişli lüks zenginliğini gösterip şov yaptı Dünyaya meydan okudu paranın gücünü gösterdi toprak savaşımı enerji savaşımı yoksa anlaşmalı para savaşımı tüm dünya ukranyanın yanında olmalı Rus halkıda deli putin i durdurmalı uluslar arası hukuku hiç kimse yok sayamaz yeni dünya düzeninde eşkiyalık haydutluk ben yaptım oldu sökmez ukranya halkı putin i şiddetle kınamalı lanetlemeli
    Cevapla
  • Boras 2 yıl önce Şikayet Et
    Onu Abd ortadoğuda Afganistan da ben yaptım oldu zulmünde yapmak gerekiyordu .Rusya nın yaptığının kendi bölgesinde olması nedeniyle gerekçeleri anlaşılır fakat Abd İngiltere Fransa nın Km lerce ötede daha vahşi uygulamalarının gerekçesi anlaşılmaz
    Cevapla
  • Tual 2 yıl önce Şikayet Et
    Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim aç gözlü putin in arkadaşı samimi dostu suriyedeki canavar katil esad
    Cevapla
  • Vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    Burada iki taraf harici devletlerden en zor Türkiye'nin işidir, iki arada bir derede kalmıştır, ukrayna boğazları kapatın der, rusya işgal ettiği bölgeleri tanıyın yoksa karabağ'ı tanımam der, işin kötüsü uzmanların dediğine göre buradan sonra sıra kafkaslara gelecek diyorlar, bu putin megolaman belasını arıyor, başımıza iş açmaz İNŞAALLAH !..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!