Tolstoy'un torununun kızı, Ukraynalı sığınmacılara evini açtı

Tolstoy'un torununun kızı Marta Albertini, İsviçre'deki evini savaştan kaçan Ukraynalı sığınmacılara açtı.

Tolstoy'un torununun kızı, Ukraynalı sığınmacılara evini açtı
Tolstoy'un torununun kızı, Ukraynalı sığınmacılara evini açtı
GİRİŞ 05.04.2022 18:36 GÜNCELLEME 05.04.2022 18:36

Rus yazar Lev Tolstoy'un torununun kızı Marta Albertini, İsviçre'de Valais kantonundaki Crans-Montana'da yer alan Lens köyündeki evinde, Ukrayna'daki çatışmalardan kaçan Anastasya Şekludko ve annesini ağırladı.

24 Şubat'ta başlayan savaşın ardından ülkeden kaçan Ukraynalı sığınmacılara yardım etmek için harekete geçtiğini anlatan 84 yaşındaki Albertini, "Avrupa ve dünya bu savaştan sonra aynı kalmayacak. Bazen rüyada olduğumu düşünüyorum. İnanılmaz geliyor" dedi.

24 yaşındaki Şekludko, annesiyle birlikte Mıkolayiv şehrindeki çatışmalardan kaçarak 13 Mart'ta Lens köyüne geldiklerini belirtti.

Şekludko, Ukraynalı sığınmacıların İsviçre'ye geçişine yardım eden ve kimliği açıklanmayan bir kişinin, Albertini'yle iletişime geçmelerini sağladığını söyledi.

Aileyle ilk görüşmesinin "çok ama çok duygulu olduğunu" anlatan Albertini, 1853-1856'daki Kırım Savaşı'nı ve 1854-1855'teki Sivastopol Kuşatması'nı gören Lev Tolstoy'un şimdiki savaş karşısında "tamamıyla mahvolacağını" ifade etti.

Kendisine kantona bağlı Sierre ilçesinde üniversite eğitimine devam etme imkanı sağlandığını söyleyen Şekludko ise Rus ordusunun bombardımanı başladığında 10 gün boyunca evin bodrum katında saklanmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Şekludko, "Bir gün uyanıyorsunuz ve şehrinizdeki havalimanı 05.00'de bombalandığı için artık hayatınızın eskisi gibi olmayacağını fark ediyorsunuz" dedi.

Albertini'nin "cömert ve sıcak karşılamasından ötürü minnettar olduğunu" belirten Şekludko, İsviçre'ye sağ salim vardıklarında büyük bir rahatlama yaşadıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e savaşı durdurması için mektup yazan ve Tolstoy'un soyundan gelen kişilerin arasında yer alan Albertini, "Şu anda yaşanan korkunçluklara, masum bir ülkenin istila edilmesine karşıyız" dedi.

Kiev ve Kremlin güçleri arasındaki çatışmalar, savaşın 41. gününde de devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNCHR) 31 Mart'taki verilerine göre çatışmalar nedeniyle yaklaşık 10 milyon Ukraynalı yerinden oldu. 

İsviçre'deyse resmi rakamlara göre 20 binden fazla Ukraynalı sığınmacı var.

KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'i korku sardı: Netanyahu her kapıyı çalıyor Biden sessiz...
Yerli uçak gemisinde ilk adım: Türkiye'nin savunma gücünü artıracak...