BRICS'ten 6 ülkeye üyelik daveti! Putin'den açıklama!

Gelişmekte olan 5 ekonominin oluşturduğu BRICS grubu 2010 yılından beri ilk kez genişliyor. BRICS'e altı yeni üye katılacak. Rus lider Putin, örgütün daha da büyüyebileceği sinyalini verdi.

GİRİŞ 24.08.2023 17:50 GÜNCELLEME 24.08.2023 17:50
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Güney Afrika'nın ev sahipliğinde Johannesburg şehrinde düzenlenen 15. BRICS Zirvesi'nde BRICS ülkeleri, topluluğa yeni üye alımları konusunda anlaşmaya vardı.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, bu kapsamda Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya'nın BRICS üyeliğine davet edildiğini açıkladı.

Ramaphosa, topluluğa davet edilen ülkelerin tam üyeliklerinin 1 Ocak 2024'ten itibaren başlayacağını duyurdu.

Johannesburg'da düzenlenen 15. BRICS Zirvesi'nde alınan bu kararla BRICS'e üye ülke sayısı, yeni yıl itibarıyla 11'e yükselecek.

BRICS'in halihazırdaki üyeleri ise şöyle: Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti.

PUTİN'DEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, video konferans yoluyla zirveye katıldı. Putin neo-liberal politikaların yeni dünya düzenine karşı bir tehdit olduğunu söyledi. Rus lider ayrıca BRICS'in daha da büyüyebileceğine dair yorumlarda bulundu.

BRICS nezdinde ortak para birimi kullanılmasının önemli bir konu olduğunu vurgulayan Putin, “Hepimiz için önemli konulardan birisi de ortak bir para kullanılması. Bu karmaşık bir konu ancak bu sorunları çözmek için öyle ya da böyle ilerleyeceğiz.” dedi.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 72
  • Erhan 8 ay önce Şikayet Et
    Ortak para birimi olacak ve bu Dolar, Euro belasından kurtulacaksak bence bizde katılmalıyız .
    Cevapla
  • hüsnü 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede katılsın
    Cevapla
  • Huseyn Aliyev 8 ay önce Şikayet Et
    Ruslardan daha büyük düşman yok. Turk dunyasina musallat olmuş. Var oldugu ve etkin oldugu butun cografya yüzdə yüz Turk topraklari.
    Cevapla
  • Kamil 8 ay önce Şikayet Et
    Turan Birliği diyorsunuz , Türkmenistan birliğe katılmıyor , Musallat olmuş , Rusya'yı def edemiyorsunuz . Coğrafya kaderdir . Türkistan , endüstrileşmemiştir . Bir tarafta Rusya'nın askeri müdahale gücü var , Diğer tarafta Çin'in endüstriyel gücü var . AB ve ABD'ye yanaşan Rusya'yı karşısına alıyor . Bölgede ABD'nin esamesi okunmamaktadır .
    Cevapla
  • Ahmet Y 8 ay önce Şikayet Et
    Bir zaman sonra biz isteyeceğiz fakat bu sefer de onlar bizi almayacak AB de olduğu gibi, AB nin durumu bitiktir, Fransa Afrikada ki etkinliğini kaybediyor, ABD hala çok güçlü ama eskisi gibi değil o da gücünü büyük oranda yitiriyor. Neyse devlet büyükleri daha iyisini bilir diyelim ne diyelim. Gerçi daha iyisini bilmediklerini hatta hiç bir şey bilmediklerini her seferinde gösteriyolar
    Cevapla
  • Kamil 8 ay önce Şikayet Et
    BRICS'e katılmayı zaruri görüyorum ; Türkistan coğrafyası , Çin ile Rusya'nın etki bölgesinde arada kalmıştır . Körfez Petrol zengini BAE , Suudi ve İran da katılırsa BRICS güçlenecektir . Bölgemizde yanlızlaşmamalıyız . Türk - İslam Medeniyeti güç birliği uğruna BRICS'e üye olmalıyız . BRICS ülkelerinin desteği olmaksızın , Dolar Hegemonyasının üstesinden gelemeyiz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bölgeden son dakika haberi geldi! İsrail boşaltmaya başladı...
Bakan Hakan Fidan'dan son dakika Gazze açıklaması: Bu son savaş olmayacak!