Eski İngiliz Bakan'dan itiraf: AB'ye girmemelilerdi, tek çözüm KKTC'yi de tanımak

Eski Dışişleri Bakanı Straw, yıllar önce Kıbrıs Rum Kesimi'ni AB'ye alarak büyük bir hata yaptıklarını, bu saatten sonra Birleşik Krallık'ın Ada'da iki devletli çözümü destekleyerek diğer ortaklarını da buna ikna etmesi gerektiğini yazdı.

Eski İngiliz Bakan'dan itiraf: AB'ye girmemelilerdi, tek çözüm KKTC'yi de tanımak
Eski İngiliz Bakan'dan itiraf: AB'ye girmemelilerdi, tek çözüm KKTC'yi de tanımak
GİRİŞ 07.09.2023 09:59 GÜNCELLEME 07.09.2023 10:41
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

2001-2006 yılları arasında İngiltere Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Jack Straw, Politico için kaleme aldığı görüş yazısında, Kıbrıs'la alakalı çarpıcı nesajlar verdi.

Ada'nın ciddi bir bölünmüşlük içinde olduğunu kaydeden Straw, "Türkiye'nin, kuzeyi güvence altına almak için neden harekat yaptığına dair anlatılar büyük farklılıklar gösteriyor. Ancak o dönemde Yunanistan'ı neofaşist albaylar yönetiyordu ve Kıbrıs'ın anakarayla birleşmesi anlamına gelen 'enosis' politikasını izliyordu. Birleşik Krallık'tan bağımsızlık kazanıldığında, 1960 yılında kabul edilen iki toplumlu, iki meclisli anayasa çökmüştü; korkunç bir toplumsal şiddet vardı ve pek çok Kıbrıslı Türk hayatından endişe ediyordu." dedi.

İZLEDİKLERİ POLİTİKANIN YANLIŞ OLDUĞUNU İTİRAF ETTİ

Birleşmiş Milletler'in (BM) yıllarca Kıbrıs Türk ve Rum toplumları arasında bir barış anlaşması ve yeni bir anayasa yapılmasına aracılık etmeye çalıştığını ancak bunun başarısızlıkla sonuçlandığını yazan eski bakan, 2004'teki referanduma Kıbrıslı Türklerin "evet" oyu verdiğini, Rumların ise daha büyük bir farkla "hayır" dediğini hatırlatarak, "Bu sürece tanık olan çoğumuz, Kıbrıslı Rum müzakerecilerin ciddi bir ikiyüzlülük yaptığına inanıyorduk. Geriye dönüp baktığımızda, bu aşamada Kıbrıs'ın (Rum tarafı) katılımını askıya alabilirdik, almalıydık ve AB'ye yalnızca birleşik bir Ada'nın katılmasına izin verileceğini her iki tarafa da açıkça göstermeliydik." ifadelerini kullandı.

"BİRLEŞİK KRALLIK İKİ DEVLETİ DE TANIYARAK SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜ BAŞLATMALI"

Kıbrıs'taki çıkmaza giren sürecin tek bir çıkış yolu olduğunu söyleyen Straw, Londra'nın izlemesi gereken politikayı da şu sözlerle açıkladı:

"Bana göre bu çıkmazdan kurtulmanın tek bir yolu var: Birleşik bir Ada için yürütülen müzakerelerinin bir kez daha başarısızlığa uğraması halinde, uluslararası toplumun iki devletli bir çözüme kendini adaması olacaktır.

Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan ile birlikte Kıbrıs'ın üç garantör ülkesinden biri. Ayrıca Kıbrıs Rum Kesimi'nde iki üs bölgesi var. Elbette İngiltere, Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü tek başına etkileyemez. Ancak yapabileceği ve yapması gereken şey; Kıbrıs üzerindeki büyüyü bozmak, iki devletli çözümü masaya koymak ve diğer ortaklarını da bu çatışmayı çözmenin en iyi yolunun bu olduğuna ikna etmeye çalışmak olmalı."

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 5
  • saga 7 ay önce Şikayet Et
    Batının şarlatanları emekli olunca konuşuyor
    Cevapla
  • Hayrettin Alemdağ 7 ay önce Şikayet Et
    bunlar işin hikaye kısmı. samimiysen hemen kktc yi tanı , sorun çözülür.
    Cevapla
  • Hedik 7 ay önce Şikayet Et
    Batıdan nadirde olsa doğruyu söyleyenler çıkıyor.
    Cevapla
  • Mehmet 7 ay önce Şikayet Et
    Basın gidin Türk ve müslüman topraklarından.
    Cevapla
  • zeki 7 ay önce Şikayet Et
    İngiltere tüm işgal ettiği dünyaya ikilik kavga kargaşa bırakarak çıkmıştır.Ebedi bir birleriyle kavga etmekten başka şeyler yapmaya zamanları olmasın diye..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yerli uçak gemisinde ilk adım: Türkiye'nin savunma gücünü artıracak...
IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza