Bogota'da "Filistin Devleti Caddesi" açıldı

Kolombiya'yı ziyaret eden Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ile görüşmesinin ardından başkent Bogota'daki "Filistin Devleti Caddesi" açılışına katıldı.

Bogota'da "Filistin Devleti Caddesi" açıldı
Bogota'da "Filistin Devleti Caddesi" açıldı
GİRİŞ 14.09.2023 09:20 GÜNCELLEME 14.09.2023 09:20

Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narino'da Petro tarafından kabul edilen Dışişleri Bakanı Maliki başkanlığındaki Filistin heyeti, Kolombiya ile 4 ikili anlaşmaya imza attı.

Filistin heyetinden Cumhurbaşkanı Petro ile görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, iki ülke diplomatik ilişkilerinin yeniden yakınlaştığı belirtilerek, "Diplomatik vize muafiyeti, teknik işbirliği, akademik işbirliği ve politik konularda istişare" alanında 4 farklı ikili anlaşmaya imza atıldığı bildirildi.

Açıklamada, Kolombiya hükümetine misafirperverlik için teşekkür edilerek, "200 yıldan beri katkıda bulunan ve dayanışmayı güçlendiren iki halkın karşılıklı desteği ile yeni bir yakınlaşma başlıyor. Caddenin açılış töreni, her iki halk arasındaki kardeşliğin bir işareti ve anlayışın göstergesidir" ifadesine yer verildi.

Filistin heyeti ve Kolombiyalı yetkililer, gün içinde Bogota'nın kuzeyinde bir caddeye ismi verilen Filistin Devleti Caddesi'nin açılış kurdelesini birlikte kesti.

Kolombiya basınına göre, Filistin heyetinin ziyareti ve caddenin açılışı iki ülke diplomatik ilişkilerinde yakınlaşmaya vesile olacak.

SON YILLARDA DEĞİŞEN KOLOMBİYA-FİLİSTİN İLİŞKİLERİ

Kolombiya'nın eski Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, görev süresi dolmasına kısa süre kala 9 Ağustos 2018'de Filistin'i devlet olarak tanıdığını açıklamıştı.

Santos'dan sonra göreve gelen bir önceki Cumhurbaşkanı Ivan Duque ise İsrail ile yakınlaştığı gibi bu ülkeye Kasım 2021'de yaptığı resmi ziyarette Kudüs'te diplomatik temsilciliği olan ticari ofisin açılışını gerçekleştirmişti.

Gelişmelerin ardından Filistin Ulusal Otoritesi (PNA), Duque'yi eleştiren bir açıklamada bulunmuştu.

Kolombiya'da Ağustos 2022'deki seçimleri kazanan Petro, nisan ayında X sosyal medya hesabındaki paylaşımında, "Filistin'in egemen, bağımsız ve özgür bir devlet olma hakkı var" ifadesini kullanmıştı.

Petro, Filistin'e ilişkin daha önceki açıklamasında ise "Filistin devlet olarak tanındığı zaman neden ciddi diplomatik sonuçlara yol açsın ki" diye konuşmuştu.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Filistin bayrağı açan Türk sporcuya madalya tehdidi
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasındaki sürpriz görüşme sona erdi!