Musk'ın sözlerine Tayvan'dan sert yanıt: Biz satılık değiliz

Milyarder Elon Musk'ın, Çin'le ABD arasındaki en büyük çekişme alanlarından olan Tayvan'ın Pekin'in bir parçası olduğunu söylemesi, Tayvan tarafından yapılan iğneli bir açıklamayla sert karşılandı.

Musk'ın sözlerine Tayvan'dan sert yanıt: Biz satılık değiliz
Musk'ın sözlerine Tayvan'dan sert yanıt: Biz satılık değiliz
GİRİŞ 14.09.2023 11:04 GÜNCELLEME 14.09.2023 11:57
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

SpaceX, Tesla ve X'in (eski adıyla Twitter) sahibi Amerikalı milyarder Elon Musk, Tayvan'ı kızdıran bir çıkış yaptı. 

Katıldığı bir podcast yayınında konuşan Musk, Çin'e destek vererek, "Onların (Çin) hedefi Tayvan'la yeniden birleştirmekti. Çin'e göre Tayvan, Hawaii'ye ya da bu tip bir şeye benziyor. Çin'in ayrılmaz bir parçası." ifadelerini kullandı.

Elon Musk'ın bu çıkışına ise, Tayvan Dışişleri Bakanlığı'ndan cevap geldi. Musk'ın, Ukrayna'nın Rus filosuna saldırısını engellemek için Starlink'i kapatmasına değinen ve iğneli bir cevap veren Bakanlık, "Umarız Elon Musk, Çin Komünist Partisi'nden X'i halkın kullanımına açmasını isteyebilir. Belki de yasakların iyi bir politika olduğunu düşünüyordur, tıpkı Ukrayna'nın Rusya'ya karşı saldırısını engellemek için Starlink'i kapattığında olduğu gibi. Dinle; Tayvan, Çin'in bir parçası değil ve kesinlikle satılık değil!" ifadelerini kullandı.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor.

Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 3
  • eski türk 7 ay önce Şikayet Et
    Elon pare versiniz her şeyi yapar, çünkü onun doğum yeri Afrika.
    Cevapla
  • Selam 7 ay önce Şikayet Et
    uslu durursan Rusya’nın işini bitirinçeye kadar Tayvan Çin in ayrılmaz parçası köprüyü geçtikten sonra Tayvan egemen devlet
    Cevapla
  • abd = çin 7 ay önce Şikayet Et
    Doğru, siz abd tarafından alınmış satılıklarsınız.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kurbanlık pazarlığı başladı! İşte büyükbaş küçükbaş hisse fiyatları...
TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!