Biden imzayı attı, İsrail'e 45 gün süre verdi

ABD, askeri yardımda bulunduğu ülkelerden savaş hukukuna uyma garantisi isteyecek. Biden'ın imzaladığı kararnameye göre, İsrail'in yazılı taahhütte bulunmak için 45 günü var. Kararnamenin İsrail üzerindeki baskıyı artıracağı düşünülüyor.

GİRİŞ 10.02.2024 11:05 GÜNCELLEME 10.02.2024 11:20
Bu Habere 103 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Joe Biden, bundan böyle ABD'nin askeri yardımda bulunduğu ülkelerden savaş hukukuna uyma garantisi isteyeceklerini açıkladı.

Biden'ın imzaladığı başkanlık kararnamesine göre bu ülkelerden 180 gün içinde yazılı taahhüt talep edilecek.

İsrail gibi aktif çatışma içindeki ülkeler içinse bu süre 45 gün olarak belirlendi.

Biden bu kararname öncesinde, İsrail'in Gazze'de "sınırı aştığını" söylemişti.

ABD 100 ülkeye askeri yardımda bulunuyor. 1950'den bu yana en çok yardım alan ülkeler listesinin başında İsrail geliyor.

ABD, İsrail'e her yıl 3,8 milyar dolar değerinde silah ve teçhizat hibe ediyor.

Kararnameye göre, ABD'den silah yardımı alan ülkelerin, çatışma durumunda sivillere ABD'nin göndereceği yardımların teslim edilmesine dair bir güvence vermesi de gerekecek.

Bu ülkelerin düzenli bir şekilde Kongre ve Beyaz Saray'a bilgi vermesi gerekecek.

Bu politikayı destekleyen senatörlerden Chris Van Hollen, Biden'ın böylece İsrail hükümetine daha fazla baskı uygulayabileceğini söyledi.

Gazze'nin uydu görüntüleri, bölgedeki binaların en az yarısının hasar aldığını veya yıkıldığını gösteriyor.

Gazze nüfusunun yüzde 80'ini oluşturan 1,7 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı düşünülüyor.

ABD, REFAH'A SALDIRIYI DESTELEMİYOR

İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'nin kuzey ve orta kesimlerine girmiş olan İsrail ordusunun kısa süre içinde en güneydeki Refah'a kadar ineceğini açıklamıştı. Gazze'nin nüfusunun yarısından fazlası, Mısır ile sınırda bulunan Refah'ta hayata tutunmaya çalışıyor.

Bunun üzerine Beyaz Saray dün, Refah'ta bulunan mülteciler düşünülmeden yapılacak herhangi büyük bir operasyonu desteklemeyeceklerini belirtti.

İsrail ordusu ise bu uyarıya rağmen Cuma sabahı Refah'a hava saldırısı düzenledi.

Netanyahu Cuma günü İsrail ordusuna, bölgedeki "sivillerin tahliyesi ve Hamas'ın geriye kalan örgüt yapısının çökertilmesi" için iki aşamalı bir plan hazırlanması yönünde emir verdiğini duyurdu.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 103
  • Salih 2 ay önce Şikayet Et
    Halen insan haklarını ihlal eden çocuk katillerine neyin 45 günlük müddetini veriyor abd ab Filistinli bir tane kurşun atmayan savunmasız insanlara karşı 45 günlük müddet veren israille aynı hainligin ve soykırımın destekleyen abd nin neyin peşinde olduğunu anlamamak çok da zor değil
    Cevapla
  • Ahmet 2 ay önce Şikayet Et
    abd,ab ve israil kendilerine yakışanı görevlerini icra ediyor, Allah cc mühlet verir ama ihmal etmez. Ben Müslüman yönetici'lere kızıyorum. Neyi bekliyorsunuz???
    Cevapla
  • Mizah 2 ay önce Şikayet Et
    Zaman kazandırma manevrası.
    Cevapla
  • YENİÇERİ 2 ay önce Şikayet Et
    hepsi yalan 45 günde bu kafir ordusu kimbilir kaç yavruyu masumu sehit edecek
    Cevapla
  • Ahmet 2 ay önce Şikayet Et
    45 gün daha istediğini yapabilirsin onayı bu. Hepsinin Allah belasını versin inşallah. Zulüm ile bir yere varamayacaklarini hala anlamışlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan o tarihi bekliyor! 'Rapor' gelince...
Kenya’da baraj çöktü: 42 ölü