Navalny, Moskova'da toprağa verildi

Cezaevinde hayatını kaybeden Rus muhalif lider Aleksey Navalny, Moskova'da son yolculuğuna uğurlandı. Binlerce kişi Navalny'e veda etmek için başkent Moskova'da bir araya geldi.

Navalny, Moskova'da toprağa verildi
Navalny, Moskova'da toprağa verildi
GİRİŞ 01.03.2024 17:16 GÜNCELLEME 01.03.2024 17:16

Rus muhalif Aleksey Navalny'nin destekçileri, Rus muhalif lideri son yolculuğuna uğurlamak için başkent Moskova'da bir araya geldi. Binlerce kişi, ellerinde çiçeklerle Navalny'e veda etti.

ÇOK SAYIDA POLİS GÖREVLENDİRİLDİ

Tören için Rus vatandaşlar bekleyişini sürdürürken, polisler de başkentte konuşlandırıldı. Binaların çatılarında da polisler bekletildi. Rusya basınının bildirdiğine göre yetkililer, cenazenin gerçekleşeceği kilisenin çevresine ve Navalni'nin defnedileceği yakınlardaki mezarlığa metal dedektörler, güvenlik kameraları ve metal çitler yerleştirdi. Ostorozhno Novosti haber kanalına göre polisler bölgede at sırtında devriye gezdi.

"OĞLUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ"

Navalny'nin annesi Ludmila Navalnaya'nın tören alanına gedliği anlar ajanslar tarafından paylaşıldı. Destekçileri, Navalny'nin annesine ve babası Anatoly Navalny'e, anma töreninin yapıldığı kilisenin önünde, "Oğlunuz için teşekkür ederiz." dedi.

KİLİSEDE UĞURLANDI

Navalny'nin ekibinin, muhalif liderin naaşının Meryem Ana Kilisesi'ne ulaştığını duyurmasının ardından cenaze töreni başladı. Rus muhalifin tabutu, kilisedeki törenin ardından defnedilmek üzere Borisovskoye Mezarlığı'na götürüldü.

"O SON KAHRAMANIMIZDI"

Fransa merkezli AFP haber ajansına konuşan bir cenaze katılımcısı şu ifadeleri kullandı: "O bir kahramandı, anavatanımızın son kahramanıydı."

Navalny'nin tabutu, Moskova Nehri kıyısındaki Borisovskoye mezarlığına götürülürken, kalabalıktan "Seni unutmayacağız!" ve "Bizi affet!" sloganları yükseldi. Navalny, burada toprağa verildi.

KREMLİN'DEN GÖZDAĞI

Moskova'dan cenazeye ilişkin ilk açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Navalny'nin ailesine söyleyecek bir şeyi olmadığını" ifade etti. Peskov ayrıca, Navalny için yapılacak "izinsiz toplantıların" yasaları ihlal edeceği uyarısını yaptı. Peskov, "Bu eylemlere kim katılırsa sorumlu tutulacak" dedi.

EŞİ YULIA'DAN MESAJ

Navalny'nin eşi Yulia Navalnaya ise tören alanında görülmedi ancak sosyal medyada bir paylaşım yaptı. Navalnaya, "26 yıllık mutlak mutluluk için teşekkür ederim.  Bir gün mutlaka buluşacağız" ifadelerini kullandı. Navalnaya ve ekibi, Navalni'nin ölümünden Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sorumlu tutuyor. Navalnaya, eşinin ölümünün ardından sosyal medyada yayınladığı bir videoda, "özgür Rusya için mücadele edeceğini" söylemişti.

ENGELLERLE KARŞILAŞMIŞTI

Navalny'nin vedası için tören alanı ve naaşını taşıyacak cenaze aracı bulunamamıştı. Navalny'nin sözcüsü Yarmiş, dün yaptığı açıklamada, "Aleksey'in veda edeceği bir yer arıyoruz. Çeşitli özel ve kamu cenaze ajanslarına, ticari mekanlara ve cenaze salonlarına başvurduk. Ancak bir yerde, doğrudan cenaze ajanslarının bizimle çalışmasının yasaklandığını söylediler." demişti.

CEZAEVİNDE HAYATINI KAYBETTİ

47 yaşındaki Aleksey Navalny, 2021'den bu yana, Moskova'ya 1900 kilometre uzaklıktaki Kutup Kurdu ceza kolonisinde tutuluyordu. Rus cezaevi yetkilileri, 16 Şubat'ta, Navalny'nin yürüyüş yaptıktan sonra rahatsızlandığını ve bilincini kaybettiğini, doktorların müdahalesine rağmen hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Navalny, 19 yıl ceza almıştı.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kalkınma Yolu Projesi'nin yıllık getirisi 600 milyar dolar! 'Ticarete yeni nefes borusu'
AK Parti yerel seçimlerde neden oy kaybetti? İşte en çok verilen cevap