İngiltere çip tasarım yazılımı üreten şirketin Çin'e satışını engelledi

İngiltere hükümeti, ulusal güvenliği gerekçe göstererek bir İngiliz çip tasarım yazılımı üreten şirketin Çinli bir şirkete satışını engelledi.

İngiltere çip tasarım yazılımı üreten şirketin Çin'e satışını engelledi
İngiltere çip tasarım yazılımı üreten şirketin Çin'e satışını engelledi
GİRİŞ 19.08.2022 16:52 GÜNCELLEME 19.08.2022 16:53
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Karar, Birleşik Krallık İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı Kwasi Kwarteng'in imzasını taşıyan, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı'nın (BEIS) web sitesinde yayınlanan resmi bir duyuruyla ilan edildi.

Kwarteng, kısa duyurusunda bu yılın başında yürürlüğe giren 2021 Ulusal Güvenlik ve Yatırım Yasası (NSIA) kapsamında nihai emri verdiğini belirtiyor.

Karar sonrası İngiltere merkezli Pulsic Limited'in Pulsic isimli şirketi satın almak isteyen Çin merkezli Super Orange HK Holding amacına ulaşamadı.

Pulsic, elektronik bilgisayar destekli tasarım olarak da adlandırılan elektronik tasarım otomasyonu (EDA) üreten bir şirket. EDA yazılımları entegre devreler ve baskılı devre kartları gibi elektronik sistemleri tasarlamak için kullanılıyor.

BEIS'in resmi duyurusunda, Pulsic tarafından geliştirilen yazılımın sivil veya askeri tedarik zincirinde kullanılabilecek devreler üretebilme ihtimalinden dolayı satışın ulusal güvenlik için potansiyel bir tehdit kapsamında değerlendirildiği belirtiliyor.

Satışın engellemesindeki başka bir neden ise Super Orange Holding'in 2014 yılında hayata geçen ve çip üretimini geliştirmeyi amaçlayan "Büyük Fon" olarak bilinen Çin'e ait bir fondan destek alıyor olması. 

Ulusal Güvenlik ve Yatırım Yasası henüz bu yılın başında İngiltere'de yürürlüğe girmiş olsa da İngiltere hükümeti şimdiden bu yasayı gerekçe göstererek birçok satışı engelledi.

KAYNAK: HABER7, THE REGISTER
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 2
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne oldugu degil Ulusal Güvenlik ve Yatırım Yasası onemli bize de bunun millisi lazım.
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    cok ønemli sanki cin daha iyisini yapar belki yapti bile ayni anroid gibi o zaman vermedi ne oldu daha iyisini ypiyor nerde ise
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim
Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu