Ankaralı'ya panik yaptıran gizemli koku

Sincan, Kazan, Etimesgut, Eryaman ve Batıkent sakinleri dün panik ile uyandı Başkentgaz’ı telefon yağmurunu tuttular.

Ankaralı'ya panik yaptıran gizemli koku
Ankaralı'ya panik yaptıran gizemli koku
GİRİŞ 08.09.2015 16:57 GÜNCELLEME 08.09.2015 16:57

Sincan, Kazan, Etimesgut, Eryaman ve Batıkent sakinleri dün sabah güne doğalgaza benzettikleri yoğun bir kokuyla uyandı. Evlerin içine kadar giren koku üzerine panik olan vatandaşlar gün boyu Başkentgaz’ın ihbar hattını telefon yağmuruna tuttu. Başkentgaz yetkilileri gaz kaçağı olmadığını belirterek, kokunun bölgedeki fabrika atıklarından kaynaklandığını öne sürdü.

Kentte, dün sabah güne doğalgaza benzer bir kokuyla uyanan Sincan, Etimesgut, Eryaman ve Batıkent sakinleri büyük panik yaşadı.

Başkentgaz’a çok sayıda ihbarda bulunan vatandaşlar, sabah saatlerinde itibaren Ankara Hürriyet’i de arayarak bölgelerinde yoğun koku olduğunu bildirdi.  

Ankara Hürriyet’i arayanlarda Halil Öcalan, gece saat 03.00 sıralarında koku nedeniyle uyandığını ve büyük bir panikle doğalgaz vanasını indirdiğini belirterek, “Kokuyu fark edip, yataktan fırladım. Hemen doğalgaz vanasını kapatıp, elektrik sigortalarını indirdim. Başkentgaz’ı aradık, kaçak yok dediler. Organize sanayi bölgesindeki bir fabrikadan gelmiş olabilir” dedi. 

Törekent Mahallesi’ndeki koku nedeniyle gece boyunca uyuyamadıklarını belirten Nesrin Terzi ise şunları söyledi: 

“Biz bu gece sabaha kadar kokudan yatamadık. Organize bölgesinden geldiği söylendi. Ama nedenini bilemedik. Gece sabaha kadar çok yoğun koku vardı. Öğleden sonra rahat nefes alabildik.”

Kokunun etkili olduğu bölgelerde yaşayanlar, dün öğle saatlerine kadar Twitter’dan paylaşımlarda bulundu. Yoğun kokunun kaynağı kesinleşmeyince Ankara Hürriyet, vatandaşlardan gelen şikayetleri ilgili kurumlara sordu.

FARKLI AÇIKLAMALAR YAPILDI

Başkentgaz, bölgede doğalgaz kaçağına rastlanmadığını duyururken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, “Kanalizasyondan yayılıyor diye tahmin ediyoruz” dedi. ASKİ yetkilileri, kanalizasyonla ilgili “Biz de o yönde herhangi bir tespit veya şikayet yok” açıklamasını yaparken Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, “Bu büyük ihtimalle kimyasal maddedir ve kimse tespit edemiyor çok tuhaf” yorumunda bulundu. Kurumların açıklamaları şöyle:

İNTERNETTEN DUYURU YAPTI

Bölgede doğalgaz kaçağına rastlanmadığını belirten Başkentgaz, internet sitesinde şu duyuruya yer verdi: 

“Kazan, Yenimahalle, Etimesgut ve Sincan ilçelerinde hissedilen ve sebebi henüz belirlenemeyen bir koku nedeniyle yoğun ihbar almaktayız. Yapılan ilk incelemelerde herhangi bir doğalgaz kaçağına rastlanmamış olup, kokunun bölgedeki fabrika atıklarından kaynaklandığı öngörülmektedir. Kokuya sebebiyet veren faktörlerin tespiti için diğer kurumlara da gerekli uyarılar yapılmış olup, Başkent Doğalgaz olarak incelemelerimize aralıksız devam etmekteyiz.”

KOKUNUN ÇIKTIĞI YER TÖREKENT

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden bir yetkili şöyle konuştu: 

“Çok sayıda kişi ilk önce gaz kaçağı diyerek 187’yi aramış. Bize bilgi gelince kendi çevre ekiplerimizi de gönderdik. Bu orada mahalle yerleşimlerinin arasında olan bir koku. Sanayi veya fabrikadan kaynaklı değil. Kanalizasyondan yayılan bir koku diye tahmin ediyoruz. Sıcaklıkla reaksiyon verip oluşan bir koku olabilir. Şu ana kadar da sağlıkla ilgili ulaşan bir bilgi de ulaşmadı. Ekipler inceliyor. Kokunun çıkışı Sincan

Törekent Mahallesi. Fabrika olsaydı kaynağı çoktan bulunup bir çözüm üretilirdi. Muhtemelen kanalizasyondan yayılıyor diye tahmin ediyoruz. Törekent’ten başlayıp, Sincan Eryaman Bölgesi’ne yayılmış.”

KANALİZASYONDA ARIZA YOK

SORUNUN kanalizasyon kaynaklı olamayacağını belirten ASKİ yetkilileri, “Geçtiğimiz haftalarda daha şiddetli sıcaklıklar yaşandı ama herhangi bir koku problemi olmadı. Bizim kanalizasyon hatlarımızda havalandırma sistemi iyi. O bölgede değişik işletmeler var. Onların atıklarından kaynaklanabilir. Bizim kanalizasyon sisteminde herhangi bir arıza yok. Biz de o yönde herhangi bir tespit veya şikayet yok. Olsa diğer bölgelerde de olurdu” dedi.

KİMSE TESPİT EDEMİYOR ÇOK TUHAF

Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu da konuyla ilgili şunları söyledi: 

“Bu kadar geniş bir alanı etkilediği için havadan kaynaklı bir kirlilik olduğunu öngörüyoruz. Dökümcüler sanayi bölgesi ya da Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’nden olabilir. Çadırtepe’deki tıbbi atık sahasından kaynaklı bir kirlilik de olabilir.

Bu hava ile yayılan bir koku. Hakim rüzgar yönü eğer o tarafa doğruysa o anda Sincan Çadırtepe’deki tıbbi atık tesisinde bir yakma olduysa oradan o bölgeye bir koku geçişi olmuş olabilir. Kötü bir koku varsa bu hava kirliliğidir. Bir an önce Çevre Bakanlığı’nın mobil araçlarla ve mobil cihazlarla havadaki kirlilik miktarını ölçen sistemler kurması gerekiyor. Kirliliğin boyutu nedir? Bu insanları nasıl etkileyecek bunu tespit etmesi lazım. Şu an nedeninin ne olduğunu bulamamak çok geri kalmış bir ülke olduğumuzu gösteriyor. Bu büyük ihtimalle kimyasal maddedir ve kimse tespit edemiyor çok tuhaf.”

11 SATTE 4 BİN ÇAĞRI

Başkentgaz, önceki gece 12 ile dün sabah 11.00 saatleri arasında Acil 187 çağrı merkezine yaklaşık 4 bin çağrı geldiğinin bilgisini verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fatih Altaylı’dan 1 Mayıs'taki provokasyona tepki çeken yorum!
Para ve sermaye piyasalarına vergi müdahalesi