Kurban derisini satmak caiz mi?

Kurbanlıklardan elde edilen derilerin para karşılığında satılması veya kesim ücreti olarak verilmesi caiz değil...

Kurban derisini satmak caiz mi?
Kurban derisini satmak caiz mi?
GİRİŞ 21.09.2015 12:57 GÜNCELLEME 21.09.2015 12:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Malatya Müftüsü Ümit Çimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban ibadetinin, insanlık tarihi boyunca var olduğunu, son din İslam ile asli kimliğine kavuştuğunu söyledi. Kurbanın Allah'a yakınlaşmanın, fedakarlığın ifadesi anlamına geldiğini aktaran Çimen, bu ibadeti yerine getirmenin de sorumluluklarının bulunduğuna işaret etti.

Tüm ibadetlerin şekli, hikmeti ve hükmünün olduğunu vurgulayan Çimen, şöyle devam etti:

"İbadetin şeklini, keyfiyetini bizim belirleme yetkimiz yoktur. Allah'ın kurban ibadeti konusundaki emrini sevgili Peygamberimiz bizzat, usulüne uygun, şartlarını taşıyan bir hayvanı kurban ederek yerine getirmiştir. Kurbanı kesmeden, kan akıtmadan herhangi bir şekilde onun bedelini vererek veya karşılığında sadaka vererek kurban kesmiş olmayız. Mutlaka kurbanın kesilmesi lazım."

"Kurbanın derisi hiçbir şekilde satılmamalı"

Çimen, kurban eti ve derisinin de doğru değerlendirilmesi gerektiğini anlatarak, Hazreti Muhammed'in kesilen kurbanlığın etinin üçe ayrılmasını tavsiye ettiğini hatırlattı.

Kurbanlığın bir kısmının fakire, bir kısmının eş, dost, akrabalara bir kısmının da eve ayrılması gerektiğini belirten Çimen, "Kurban etlerini bu şekilde paylaşırsak güzel olur. Deri konusunda ise kurbanın derisi hiçbir şekilde satılmamalı, kesim ücreti gibi de verilmemelidir. Kurban da derisi de ancak fakir, fukaraya veya hayır kurumuna sadaka olarak verilebilir" diye konuştu.

Müftü Çimen, Kurban Bayramı'nın insanları birbirine yakınlaştırmasını temenni ederek, bayram vesilesiyle bu mevsimin, sevgiyi, saygıyı, kardeşliği, muhabbeti çoğaltma ve büyütme mevsimi olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

Müslüman'ın, bulunduğu yerde hayrı, huzuru, iyiliği, güzelliği, kardeşliği üreten insanın adı olduğunu vurgulayan Çimen, "Başkalarının mutluluğundan beslenen insanın adıdır Müslüman. Kurban Bayramı'nda sevince ihtiyacı olan insanların gönüllerine muhabbet aşılamanın gayreti içerisinde olalım" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Vatandaşın biri... 8 yıl önce Şikayet Et
    Yani her sene aynı sorular.Cevap vereyim külliyen değil...İbadete ticaret katılır mı?.Verin bir camiye veya hayır kurumuna hem sevp hem dua kazanın...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yerli uçak gemisinde ilk adım: Türkiye'nin savunma gücünü artıracak...
AK Parti yerel seçimlerde neden oy kaybetti? İşte en çok verilen cevap