Bakan uyardı! Maalesef durumumuz çok kötü

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, büyüyen tehlikeye dikkat çekti, "Obezite konusunda maalesef durumumuz çok kötü." dedi. Bakan zayıflamak isteyenlere tavsiyede de bulundu.

Bakan uyardı! Maalesef durumumuz çok kötü
Bakan uyardı! Maalesef durumumuz çok kötü
GİRİŞ 29.01.2017 13:12 GÜNCELLEME 29.01.2017 13:12
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de her üç kişiden birinin obez olduğunu belirterek, "Toplumun üçte biri obez, üçte biri kilo fazlası, üçte biri de normal. Bu durumda dünyada 10 ülke ancak var. Biz de o 10 ülke içine girdik. Kötü 10'dayız." dedi.

Bakan Akdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerli ilaç sanayinin teşvik edilmesi kararı sonrasında yaşanan gelişmelere ilişkin, eş değer ilacı üretilmiş bir formülün Türkiye'de üretilenlerinin özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından satın alınması üzerindeki çalışmaların hemen hemen sonuna gelindiğini belirtti.

"MAALESEF DURUMUMUZ ÇOK KÖTÜ"

Obezite konusunda Türkiye'nin dünyadaki yerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Akdağ, şu görüşlerini aktardı:

"Maalesef durumumuz çok kötü. Türkiye'de her üç kişiden biri obez. Ben niye zayıflamaya çalışıyorum? Ben de son bir-iki yıldır obez sınıfına girdim. Vücut kitle endeksim 30'un az bir şey üzerine çıkmıştı. Şimdi 80 kiloya geri döndüğüm zaman obez olmaktan çıkıyorum ama yine aşırı kilolu oluyorum. Oysa bana birçok kişi de 'Yok siz de çok şişman değilsiniz' diyor. Dolayısıyla bunun zor bir iş olduğunu bilelim. Toplumun üçte biri obez, üçte biri kilo fazlası, üçte biri de normal. Bu durumda dünyada kaç ülke var derseniz? 10 ülke ancak var. Biz de o 10 ülke içine girdik. Kötü 10'dayız. Bir taraftan hareketsiz bir toplumuz.

"HAREKETSİZLİK, ŞİŞMANLIK, SİGARA..."

Obeziteyle mücadele zor ancak bu konudan vazgeçemeyiz. Türkiye'nin sağlıkla ilgili geleceğini konuşacaksak, en önemli konuşacağımız üç husus var, hareketsizlik, şişmanlık ve sigara... Bunun yanına alkolü ekleyebiliriz. Her ne kadar Avrupalılara kıyasla yüzde 20 oranında alkol tüketimimiz varsa da. Bunları 10 maddeye de çıkarabiliriz ama 10'unu saysak biraz daha mücadelemizi zayıflatacağız. Türk nüfusunun düzenli biçimde hareket eden oranı yüzde 20'nin altında. Finlandiya'da bu, yüzde 80'in üzerinde."

ZAYIFLAMAK İSTEYENLERE TAVSİYE

Zayıflama konusunda, "Sabah kahvaltısını krallar gibi, akyam yemeğini yoksulmuş gibi yiyin" ifadesini kullanan Akdağ, Hz. Peygamber'in "Midenizin üçte birini yiyecekle, üçte birini suyla doldurun, üçte birini de boş bırakın. Sofradan doymadan kalkın" tavsiyesini de anımsattı.

Her gıdadan az yemenin önemli olduğuna değinen Bakan Akdağ, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Kompleks önerilerde bulunuyor meşhur diyetisyenler, popüler insanlar var toplum önüne çıkan. Olabilir. Herkesin bir düşüncesi var ama bunun en basiti az yemek. 'Protein diyeti, şunu yemeyin, bunu yemeyin' dediğiniz zaman hayat biraz daha içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Ben şimdi bugünlerde yediğimin yarısını yiyerek hayatımı çok daha rahat idame ettirebilirim. Bütün mesele iradeye hakim olmak, bütün mesele ağzının fermuarını çekebilmek. Daha az yiyelim, daha çok hareket edelim."

"BİZİM YAŞLARDA EN İYİSİ YÜRÜMEK"

Kış turizmine katkı için kayak yapıp yapmayacağı, Erzurum'un kış turizmine katkı için tesislere bir davet yapmayı düşünüp düşünmediği de sorulan Akdağ, "Erzurumlu olup kaymamak aslında bir ayıp. Bu sene oğlumu gönderdim, bir saatte kaymayı öğrenmiş. Doğrusu bu yaşa kadar kayak yapmaya vakit bulamadık. İkincisi belli bir yaştan sonra ağır sporlardan biraz kaçınmak lazım. Kayamaz mıyım bu yaştan sonra? Evet kayabiliriz ama biraz riskli olabilirim. En azından idman yaparak kaymak lazım. Bizim yaşlardan sonra en doğrusu yürümek, bir takım aletlerle ya da aletsiz olarak egzersiz yapmak, imkan varsa da yüzmek. Bunlar en doğrusu. Yani mücadele sporlarında, düzenli antrenman yapmıyorsanız riski var. Ama idman yapsanız bu yaşlarda da bu sporları rahatlıkla yapabilirsiniz." değerledirmesini yaptı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Ali Osman 7 yıl önce Şikayet Et
    Üçte bir 26 milyon eder abartı var gibi yani kilo konusunda her üç kişiden ikisi sorunlu ben sokakta böyle bir problem göremedim
    Cevapla
  • PIRASACI NACI 7 yıl önce Şikayet Et
    Geleneksel yemeklerimiz yerine bati tarzi yerler acilali millet kilo almaya basladi!
    Cevapla
  • Osmanlı1453 7 yıl önce Şikayet Et
    Sağlığın en büyük düşmanı beyaz un ve onun türevleri yasaklanmalı. Yaşasın tam buğday unu
    Cevapla
  • SONUMUZ GELMEDEN 7 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakan bu mıllet öluyor şeker kanser sadece obez degıl butun hastalıklar almış başını gıdıyor adam gıbı bır muhalefet yok gelecek ıcın saglık lı Insanlar bullamayacaksınız denetım yok kansorejen madeler sahte gıdalar Allâh aşkına sayın edıtör bu mesaj ları ıletın eskıden zabıtalar beynırı salamı kontrol edıyorlar dı şımdı hıc bır şey yapılmıyor zıra şu anda cocuklarımıza aldıgımız oyuncaklar bıle kansorejen madeler ıcerıyor
    Cevapla
  • Abdullah 7 yıl önce Şikayet Et
    yurt dışında kaldığım için kıyaslam yapıyorum. Avrupada insanlar yediğine içtiğine dikkat ediyor, spor yapıyorlar. Tatile Konyaya gittiğimde bir Allah kulunu koştğunu görmedim. Beyaz ekmek çok tüketiliyor burda 20 çeşit ekmek var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakanlık resmen açıkladı! İstanbul, Ankara ve İzmir'de başıboş köpeklerin korkunç sayısı
Sokak köpekleri Ardeşen'de vatandaşların hayvanlarını telef etti