Türkiye 7 yılda 5’e katladı!

Dünyanın dört bir yanından gelerek Türkiye’de öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı son 7 yılda 25 binden 115 bine yükseldi.

Türkiye 7 yılda 5’e katladı!
Türkiye 7 yılda 5’e katladı!
GİRİŞ 27.04.2018 12:58 GÜNCELLEME 27.04.2018 12:58

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 350 bin hedefinin yerine gelmesi için öğrencileri muhatap alan resmi bir kuruluşa ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de eğitim alan 115 bin uluslararası öğrenci sayısının 350 bine yükselmesi gerektiğine vurguda bulunmuştu. UDEF, Türkiye’nin tüm dünyada gönül köprüleri kurmasını ve ülkemizin gelecek vizyonunu zenginleştirmesini sağlayacak olan bu hedef doğrultusundaki çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. 

Bu yıl “Onlarca renk, yüzlerce kültür, dünya beşten büyüktür” temasıyla Türkiye’deki buluşmalarda kendi gelenek ve kültürlerini tanıtacak olan öğrencilerin sayısı her yıl daha da artıyor. 2010 yılı sonlarında 25 bin olan öğrenci sayısının 7 yıl içerisinde 115 bine yükselmesi söz konusu hedefe ulaşmanın imkânsız olmadığını gösterdi. 

Ancak her şeye rağmen bu alanda atılacak daha çok adım olduğuna değinen UDEF Başkanı Mehmet Ali Bolat bu sayının daha da yükselebilmesi için devlet kontrolünde resmi bir kuruluşun devreye girmesi gerektiğine işaret etti. Kendilerinin de 2004 yılında gönüllü dernek olarak çıktıkları yolda büyük emeklerin bir araya gelmesiyle federasyona dönüştüklerini ve bugün hâlihazırda 35 bin öğrenciye hizmet verdiklerine dikkati çeken Bolat, bu alanda yapılacak çalışmalarda izlenmesi gereken formül hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“ÖĞRENCİLERİ TEK MERKEZDE TOPLAMALIYIZ”

Türkiye son 7 yıl içerisinde uluslararası öğrenci sayısını 25 binden 115 bine çıkarmayı başardı. Ancak Türkiye’nin potansiyeline göre bu rakam oldukça düşük olduğunu söyleyen Bolat, “Şuan ülkemizde en az 200 bin uluslar arası öğrencinin eğitim alması gerektiğini düşünüyorum. Son 7 yıl içerisinde başarı sağladığımız alanları sayarsak eksiklerimiz ortaya çıkar ve bu sayede kapasitemizi artıracak yollar bulabiliriz. 2010 yılının sonuna kadar uluslar arası öğrencilerin muhatap alan resmi bir kuruluşumuz bulunmuyordu. Başbakanlık YTB’nin burslu öğrencileri muhatap almasıyla birlikte ülkemize giriş yapan öğrenci sayımızın arttığını görebiliyoruz. Bakın bu ayrıcalığı burslu olarak gelen öğrenciler kullanabiliyor. Birde kendi masraflarını karşılamak isteyen öğrenci Türkiye’de okumak isterse adeta engel olurmuşçasına birçok süreçten geçmek zorunda kalıyor. Tüm bu işlemleri tek merkezden yapılmasını sağlayabilirsek misafir öğrenci alanında büyük başarılar sağlayacağız.” diye konuştu. 

GÖNÜLLÜ DESTEK VERİYORLAR

Uluslararası öğrencilere Türkiye’ye ilk gelişlerinden itibaren rehberlik ve danışmanlık hizmeti verdiklerini söyleyen UDEF Başkanı Bolat şöyle konuştu: 

“Örneğin öğrenci geliyor, Türkçeyi nerede öğreneceği konusunda yol gösteriyor ya da derneklerimizde bulunan Türkçe seminer merkezlerine yönlendiriyoruz. Öğrenci ülkeye ilk giriş yaptığında oturma izni, sigorta, kalacak yer gibi temel ihtiyaçlarına yardımcı oluyoruz. Sonraki etapta ise okuduğu bölüme göre staj yapmalarını sağlıyoruz. Ülkemizin tanıtılması ve eğitimlerini başarılı şekilde almaları için gönüllü olarak elimizden gelen tüm desteği sağlıyoruz. Yine her yıl ortalama bin öğrenci üniversiteye hazırlık seminerlerimize katılarak eğitim hayatına başlıyorlar. Öğrencilerin Türkiye’de geçirdiği 5 yıllık süre dilimi içerisinde maddi-manevi ihtiyaçlarını karşılamaya gayret ediyoruz.”

BÜYÜKŞEHİRLERDE İLETİŞİM SORUNU YAŞANIYOR

2004 yılında ilk dernek olarak hizmet vermeye başlayan UDEF, 100 öğrenci ile temas kurarak çıktığı yolda bugün çatısı altındaki yüzlerce dernek eliyle Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde binlerce uluslararası öğrenciye kucak açıyor. Türkiye’ye okuma hayaliyle gelen öğrencileri “yabancı” değil “misafir” kabul ettiklerini belirten Bolat, “Federasyon çatısı altında 35 bin öğrenci barındırıyoruz. Büyükşehirlerde öğrencilere ulaşmak federasyonumuz açısından zorlaşıyor. Sivas’ta yaklaşık 200 kadar öğrenim gören misafir öğrencilerin tümünü tanıyoruz. Bunun sebebi öğrenciler yurtdışından Türkiye’ye gelirken henüz standart bir kanal oluşturulamadı. Bazen öğrenciler kendileri turist olarak geliyor, bazen üniversiteler aracılığı ile giriş yapıyor. Maalesef bu alanlarda devletimizin ve sivil toplum kuruluşlarının yeterli anlamda çalışmaları bulunmuyor. FETÖ’nün uluslar arası öğrencileri kontrolü altına almasının sebeplerinden biriside bu alanın boş bırakılmasından kaynaklanmıştır.” sözleriyle bu alanda oluşan boşlukları doldurmanın ne kadar hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi. 

ETNOSPOR MEYDANLARA ÇADIR KURUYOR

Bu yıl final programı yine uluslararası çapta gerçekleştirilen Etnospor ile birlikte düzenlenecek olan 11. Uluslararası Öğrenci Buluşmaları dünyanın tüm renklerinin buluştuğu daha büyük bir kültürel şölene dönüşecek. Özellikle UDEF etkinliklerinde Etnospor’da meydanlarda çadırlar kurarak öğrenciler arasında geleneksel spor müsabakaları yapılmasına imkân sağlayacak.  41 ülke ve 75 şehirde gerçekleştirilecek etkinliklerde uluslararası öğrenciler, geleneksel kıyafetleri ile ziyaretçileri karşılarken geleneksel masa oyunları ile kültür vurgusu yapılacak. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bursa'da 3 sokak köpeği 3 çocuğa saldırdı: Hastaneye kaldırıldılar!
Netanyahu: Saldırıların sonlandırılması talebini reddediyoruz