'Türkiye gelirse Rusya bölgeden çekilir'

Rusya Devlet Akademisi Başkan Yardımcısı ve Asiapol (Asya Polis Teşkilatı) kurucusu Talat Çetin, Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur'a konuştu. Çetin, "Türk askeri Libya'da Rus ordusu ile karşı karşıya gelir mi" sorusuna, "Eğer aynı bölgeye gelirlerse, Afrin'de olduğu gibi Rus askeri çekilir" diye konuştu.

'Türkiye gelirse Rusya bölgeden çekilir'
'Türkiye gelirse Rusya bölgeden çekilir'
GİRİŞ 03.01.2020 11:32 GÜNCELLEME 03.01.2020 22:11
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, Rusya'nın Kanal İstanbul'a bakışını ve gündeme dair konuları Rusya Devlet Akademisi Başkan Yardımcısı ve Asiapol (Asya Polis Teşkilatı) kurucusu Talat Çetin'le konuştu. 

 

 

Çetin, Libya ile alakalı önemli değerlendirmelerde bulundu. Çetin'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

RUSYA LİBYA’DA SIRTIMIZDAN MI HANÇERLEDİ?
 
Bakıyorsunuz pek çok konuda ittifak yaptığımız Rusya’yı Libya’da karşımızda buluyoruz. Wagner ordusu olarak anılan Rus paralı askerleri, CIA ajanı da olduğu bilinen Halife Hafter’i destekliyor orada. Zaten Talat Çetin’e de “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” diye yönelttim sorumu.

 

 

Soru - Nedir bu Wagner askerleri?

Cevap-Rusya uluslararası ilişkilerde ayna yöntemi kullanır. Faaliyet gösterdiği coğrafyada karşısına paralı askerler mi çıkıyor, aynı şekilde onlar da paralı askerlerden oluşan bir ordu kurabilir. Türkiye de kurabilir. Hatta Rusya ile birlikte kurması daha da iyi olur.

Soru - Kurdu, peki neden orada?

Cevap-Hafter’in kontrol ettiği bölgede zengin petrol yatakları var. Hafter CIA ajanı ama Trablus kuşatmasından başarısızlıkla geri çekilince, ABD de desteğini çektiği için Rusya oraya geldi.

TÜRK ASKERİ LİBYA’DA RUS ORDUSU İLE KARŞI KARŞIYA GELİR Mİ?
 
Soru - İyi de Türkiye uluslararası tanınırlığı olan Libya merkezi hükûmetiyle ilişki içinde ve şimdi oraya bu Hafter’in saldırılarına karşı asker gönderecek. Ya Wagner askerleri ile çatışma yaşanırsa?

Cevap-Mümkün değil. Eğer aynı bölgeye gelirlerse ve çatışma çıkacak bölge olursa aynen Afrin’de olduğu gibi Rus askeri çekilir. Rusya tabii ki bölgedeki varlığını korumak isteyecek ama bunu yaparken de asla Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemeyecektir. Çünkü Türkiye ile hayalleri, umutları ve amaçları buradaki çıkarımdan çok daha büyük.  Türkiye’yi saçma sapan bir petrol bölgesi için feda etmez.
 
İDLİB; SORUNUN KAYNAĞI TÜRKİYE’NİN TERÖR ÖRGÜTLERİNİ TEMİZLEYEMEMESİ Mİ?
 
Talat Enveroviç Çetin, İdlib’de 20 Aralık’ta başlayan atak ve bombardımanın asıl sebebinin, Türkiye tarafından söz verildiği ve aradan bir yıl geçtiği hâlde çözülmediğini belirttiği El Kaide kökenli, sürekli isim değiştiren terör örgütlerinden kaynaklı olduğunu belirtiyor.

Soru-Bu konuda Türkiye büyük ilerleme sağlamadı mı?

Cevap-Sağladı, büyük miktarda silahları teslim alındı ama hâlâ kalanlar ABD’li karanlık güçlerin desteğiyle provokasyonlarını sürdürmekte. Aradan bir yıl geçti ve Rusya bu konuda şikâyetçi.

Soru-Rusya ne istiyor peki?

Cevap-Çözülemeyen mesele terör örgütlerinin tanımıdır. Türkiye’deki FETÖ’nün PKK’nın eylemlerinin Rusya’da terör eylemi sayılıyor ama resmî olarak terör örgütü olarak tasnif edilmiyor. Türkiye de İdlib’deki örgütleri resmen terör örgütü olarak tanımıyor. Kısaca bu sorun karşılıklı çözümlenmeli. Buna Suriye halkının çoğunluğu tarafından desteklenen Suriye Milli Ordusu dâhil değil.

YORUMLAR 15
  • Ayhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Libyada türk askerinin karşısında batının piyonları chp,ip,fetö,sp ve israil var.
    Cevapla
  • yerli milli silah 4 yıl önce Şikayet Et
    ülkemizin milli uçağı TFX lerin aynı milli otomobilimiz gibi 2020 de 5. (akıllı) hatta 6. (insansız) nesil prototipleri çıkarılıp sonrada 2023-2025 dönemine kadar 7. (6-9 mach üzeri hızlı laser ve manyetik silah) ve 8. nesil 10-13 mach üzeri hızlı ve elektrikli hibrit) düzeyinde dünyanın en ileri teknolojisi savaş uçaklarına sahip oluruz inşallah siper ve hizsar hava savunma sistemimizde en az 800 -1200 km menzilli balistik füzelerimizde 16000 ile 20000 km menzilli çok ileri versiyonları çıkarılır inşallah..... inşallah yerli ve millilik oranımız %100 leride aşar
    Cevapla
  • Selim Abi 4 yıl önce Şikayet Et
    Tren kaçmış,nükleerin yoksa hiç bir güç ve caydırıcılığın yok demektir.
    Cevapla
  • ------ 4 yıl önce Şikayet Et
    sen bu işleri çocuk oyuncağı sanıyorsun galiba .
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ülkesinin menfatleri çıkarları için orda Türkiye'ye karşı karşıya gelirse çekilmez diplomatik olarak menfatlerini garanti altına alırsa geri çekilir yoksa geri adım atmaz turkiyemi güçlü rusyami önce olaya burdan bakmak lazım Rusyayi asıl biz karşımıza almaya cesaret edemeyiz kendi menfatlerini gore hareket etcek bizimde yapmamız gereken bu kendi çıkar menfatlerimize göre hareket etmek oraya gidip düze çıkartıp elimiz boş gelmemeliyiz petrol sahaları işletme arama hakkı almalıyız libayada ülke menfaatleri icin
    Cevapla
  • tunctunc 4 yıl önce Şikayet Et
    Durmamasida lazim..Libya icin Türkiye ve Türkiye ile gelecekte kim bilir yapilcak olan daha neler varsa tehlikeye atmasi kaybetmesi !! yanli$ olur Türkiyede meclisden cikan karari dogru bulmayan Rusya aslinda bunu demek aciklamak zorundada olmamali..Ayin 8 inde Reis Putinin kulagini ceker ayarani verir bence..
    Cevapla
  • Nerusneabdneçin 4 yıl önce Şikayet Et
    Nede başka ülke hiç bir ülke Turklerle çatışmak istemez Çönki sonlarını. Kötü olmalarını. Îstemezler
    Cevapla
  • Doğubey 4 yıl önce Şikayet Et
    Biraz tarih kitapları oku istersen.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Altaylı’dan 1 Mayıs'taki provokasyona tepki çeken yorum!
İsrail'den ABD'ye 'UCM' tehdidi: Filistin'i cezalandırırız