Gebze Teknik Üniversitesindeki tanı merkezi çalışmalarına başladı

Gebze Teknik Üniversitesinde kurulan COVID-19 Tanı Merkezi sayesinde sanayi kuruluşlarında çalışan işçilerden alınan örneklerin taraması yapılacak.

Gebze Teknik Üniversitesindeki tanı merkezi çalışmalarına başladı
Gebze Teknik Üniversitesindeki tanı merkezi çalışmalarına başladı
GİRİŞ 01.05.2020 18:09 GÜNCELLEME 01.05.2020 18:09

COVID-19 Tanı Merkezi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) iş birliğiyle GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde kuruldu.

Rektör Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu'nun girişimleriyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında çalışma başlatıldığını belirterek, çalışmanın TÜSEB'e devredilmesi sonucu kendileriyle ortaklaşa faaliyet yürütüldüğünü söyledi.

"Ülkemizin başlattığı seferberlikte görev almaktan gurur duyuyoruz"

Rektör Aslan, "Etrafımızda yaklaşık 19 OSB var. Bu OSB'lerde çalışan sayısı yaklaşık 200 binleri buluyor. Bu çalışanların taramasının yapılması gerekiyor. Bu taramayı üniversitemizde kendi altyapımız, TÜSEB'in kurmuş olduğu bu laboratuvar ve insan kaynağımızla beraber sürdürmekteyiz. Ülkemizin başlattığı seferberlikte GTÜ olarak görev almaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Aslan, koronavirüsle ilgili GTÜ olarak başka çalışmaları da olduğunu belirterek, ilaç ham maddesi ve antikor oluşturulması gibi çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

"GTÜ olarak koronavirüs salgınında aktif olarak Ar-Ge çalışmalarını başlattık" diyen Aslan, şunları söyledi:

"Çalışmalar devam ediyor. Özellikle ham madde üretiminde belki gelecek 6 ay içinde ilk prototipini de gerçekleştirmiş olacağız."

"Tanı 3 saat sonra elimizde oluyor"

GTÜ COVID-19 Tanı Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Ferruh Özcan da TÜSEB ve OSB iştirakleriyle oluşturulan gezici bir aracın bulunduğunu belirterek, fabrikalardan alınan örneklerin toplanarak bu araçla kendilerine getirildiğini söyledi.

Günde 2 bin örneği çalışabildiklerini vurgulayan Özcan, şunları anlattı:

"Çok yaygın olarak floresan bazlı PCR yöntemini kullanıyoruz. Boğaz sürüntüleri alındıktan sonra virüs olup olmadığına bakıyoruz. Yaklaşık 6 bin sürüntü örneği geldi. Şu ana kadar bin örneğe baktık. Bu bin sürüntü örneğinden pozitif bir duruma rastlamadık. Burası bir tarama laboratuvarı. Burayı hastanelerdeki semptomlu hastalarla karıştırmayalım. Bu toplum taraması olduğu için bunu normalizasyon konumunda değerlendirebiliriz. Bu anlamda yüksek oranlar beklemiyoruz. Sayılar da bunu gösteriyor. Burada biz toplumu tarıyoruz. Ülkenin normalleşmesi açısından da testlerin artık bir kısmının bu tarafa dönmesi gerekiyor. İleride turizm açılacak. Belirli yerler de taramayı geniş kapsamlı yaparsak eğer toplumun normal hayatına dönmesi açısından da değerli. Bu onun bir ilk adımı. Tanı, örnek elimize geldiği andan itibaren 3 saat sonra elimizde oluyor."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
3. Dünya savaşı çıkarsa müttefikimiz kim olsun? İşte dikkat çeken Türkiye detayı...
Togg, SsangYong ve BMW X1'e fark attı