Taksi davasında emsal karar

İstanbul’da bir taksi şoförü, kiraladığı ve bir süre çalıştırdıktan sonra iade ettiği taksinin sahibine açtığı 100 bin liralık tazminat davasını kaybetti. İlk kez bir taksi sahibinin davayı kazanmasının emsal bir durum olduğu öğrenildi.

Taksi davasında emsal karar
Taksi davasında emsal karar
GİRİŞ 01.09.2021 14:18 GÜNCELLEME 01.09.2021 14:26
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İstanbul'da A.R.Ç isimli taksi şoförü, H.K. isimli taksi sahibinden taksiyi kiraladı. Günlük kira bedeli veren taksi şoförü bir müddet sonra taksiyi sahibine verdi. Ardından taksi sahibini mahkemeye veren taksi şoförü, İstanbul 24. İş Mahkemesine başvurarak 100 bin liralık tazminat davası açtı.

Bunun üzerine taksi sahibi, Avukatı Kaan Çetinkaya ile birlikte mahkemeye itiraz ederek bu durumun yanlış olduğunu açıkladı. Deliller ve tanıklarla mahkemeye giden taksi sahibi, taksi şoförü ile arasında maaşlı bir çalışma olmadığını, taksiyi kiraladığını ve karşılığında ücret aldığını beyan etti. Bir iş ilişkisi içerisinde olmadıklarını kanıtlayan taksi sahibi emsal bir kararla davayı kazandı. Davanın binlerce taksi sahibi ve şoför tarafından yakından takip edildiği öğrenildi. İlk kez bir taksi sahibinin davayı kazanmasının ise emsal bir durum olduğu öğrenildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Avukat Kaan Çetinkaya emsal bir karar verildiğini ifade ederek, “Taksi şoförlerini ve taksi sahiplerini ilgilendiren somut uyuşmazlıklarda çokça problem olan bir hususla ilgili emsal bir karar aldık. Taksi şoförlerinin işten ayrıldıktan sonra taksi sahiplerine karşı açtıkları tazminat davalarında iş mahkemeleri hep görevli kabul edilip bu yönde fazladan tazminat davaları kabul ediliyordu. Biz bu davada somut olayda olması gereken hususları tek tek hakime anlatarak sunduğumuz dilekçelerle de bu durumu belirterek taksi sahipleri ve taksi şoförleri arasındaki ilişkinin, iş ilişkisine dayalı bir iş olmadığını dolayısıyla bundan sonra asliye hukuk mahkemelerinin görevli olacağı yönünde bir emsal karar aldık. Bu kararla ilgili istinaf aşaması devam ediyor” dedi.

"KİRALIYORLAR SONRA TAZMİNAT İSTİYORLAR" 

Taksilerin günlük kiralama usulü ile çalıştığını ifade eden Avukat Çetinkaya, “Uygulamada olan bir sıkıntı var. Taksi sahipleri günlük kiralama şeklinde taksi şoförlerine araçlarını veriyorlar. Taksi şoförleri ise gün içerisinde ne kadar çalışırlarsa bu çalışma sonucunda elde ettikleri kazancı kendilerine ayırıyorlar. Taksi sahiplerine ödedikleri miktar sabit oluyor. Bu durumda bir iş ilişkisi, maaşlı çalışma söz konusu değil. Böyle bir çalışma olmadan sonradan taksi şoförlerinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti gibi taksi sahiplerinden alacak talep ettikleri görülüyor. Bu durumun böyle olmadığı iki taraf arasında kira söz konusu olduğunu mahkemeye dile getirdik. Buna ilişkin delillerimiz ve tanık beyanlarımızı da ortaya koyduk. Bunun sonucunda mahkeme bu tip bir ilişkide taraflar arasında kira ilişkisi bulunduğuna hükmetti. Bu nedenle de belirtilen tazminatların yerinde olmadığına hükmetti. Bu kararla birlikte taksi sahipleri ve taksi şoförleri arasında çokça problem yaşanan sigorta hususları tazminat alacak verecek ilişkisi bunlar artık ortadan kalkmış olacak bu kararla birlikte. Taksi sahiplerinin fazladan ödediği tazminat tutarları artık tarih olacak” şeklinde konuştu.

Çetinkaya sözlerine şöyle devam etti:

“Taksi sahipleri ile taksi şoförleri arasındaki ilişki genelde taksi sahipleri araçları kendileri kullanmıyorlar. Bizim ülkemizde taksi plakası zor alınan bir plaka olduğu için taksi sahipleri bu plakaları çok uzun yıllar önce almış artık yaş olarak ta ileri yaşlardaki insanlar oluyorlar. Bu nedenle de taksi şoförlüğünü daha genç olanlar yapıyor. Buradaki ilişkide taksi şoförleri taksi sahiplerine çalışılan ile ve konuma göre belli bir miktar belirleniyor. Buna yevmiye usulü de diyebiliriz. Yevmiye usulüne göre taksi şoförü aracı alırken taksi sahibine kira parasını veriyor ve kazandığı bütün tutar kendi cebine kalıyor. Taksi şoförü ve sahibi arasındaki ilişki bu şekilde. Burada maaşlı çalışma veya düzenli bir ücret ödenmesi gibi bir durum söz konusu değil. Taksi sahibi her zaman o günlük yevmiye ücreti ne kadarsa onu alır. Taksinin yakıt giderleri olsun, aracın masrafları olsun bunların hepsi taksi şoförüne aittir."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 3
  • fahri 2 yıl önce Şikayet Et
    bu haberden anladığım, emsal karar çıkartmak istemişler ve çıkartmışlar ve bu kararı daha sonraki davalarda kullanmak istiyorlar. bende işyerinde yaptıracağım paketleme işini kiraya verip bir elemana yaptırmak istiyorum , kira bedeli, vereyim sigortasına yeme içme tazminat masrafına karışmayayım. varmı böyle bir sistem. taksinin ne farkı var. çözüm i taksi gibi uygulamalar. herkes kazandığının vergisini ödesin çalışan kayıt altına alınsın sigortası yatsın emekli olsun.
    Cevapla
  • Mehmetoğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Toplum Kur'an da anlatılan Medyen kavminin haline dönmüş. Medyen ahalisi Ayet şöyle açıklar.''Onlar tartarken eksik verir ama alırken fazla alırlardı. Haram helal demez bu bizim hakkımızdır derlerdi. Kendilerini uyaran Hz. Şuayp Peygamberi ise tehdit etmişlerdi. YANİ. o taksileri kiralayıp sonrada tazminat isteyenler, alsaydılar o para kendilerine helal mi olacaktı. Şimdi kimse çıkıp Plaka sahibini kötülemesin. O tipler az sayıda kalan bireysel Plaka (yani gerçek taksici) sahiplerini gözlerine kestirip bu tuzakları kuruyorlar. Yoksa elinde 50 plaka olan babalara böyle tuzak kurmaya yürekleri yetmez.
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    peki günlük 500-600 tl gibi kira rakamlarından bahsediliyor. mahkemeye bunların vergi dairelerine beyanlarını ve ödediği vergileri de bildirdinizmi. yoksa hiç vergi ödemedinizmi? vergi dairesi evini kiraya verenin peşine kartal,şahin gibi düşerken böylelerini neden sorgulamaz anlaşılır gibi değil. bu plaka sorununa kalıcı ve kesin bir çözüm bulmanın zamanı çoktan geldi geçiyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MİT'ten Hakurk'ta nokta atışı operasyonlar: 15 terörist etkisiz hale getirildi
Bombalı saldırı hazırlığındaki DEAŞ'lı yakalandı