CHP'nin tezkere iddialarına AK Parti kaynaklarından cevap

Tezkere süresinin 2 yıl olarak belirlenmesinin 2023 seçimleriyle alakası olmadığını belirten AK Parti kaynakları, bu durumu, "Türkiye'nin, Suriye sorunu konusunda denklemin içinde yer alma kararlılığı" ile açıkladı.

CHP'nin tezkere iddialarına AK Parti kaynaklarından cevap
CHP'nin tezkere iddialarına AK Parti kaynaklarından cevap
GİRİŞ 29.10.2021 08:17 GÜNCELLEME 29.10.2021 08:17
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Suriye ve Irak'a asker gönderme yetkisi ilk kez 2 yıllık olmak üzere yedinci kez uzatıldı.

AK Parti, MHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edilen tezkereye, HDP'nin yanı sıra, CHP de ilk kez "hayır" oyu kullandı.

CHP sözcüleri iktidarı, tezkerenin 2 yıl uzatılmasıyla 2023 seçimleri ile yenilenecek TBMM'nin "iradesine ipotek koymakla" eleştiriyor.

CHP ayrıca, Suriye'ye yönelik bir operasyonun gerekçe gösterilerek, iktidarın "seçimleri erteleme" olasılığını da "hayır" kararına gerekçe olarak gösteriyor.

AK PARTİ KAYNAKLARINDAN CHP'NİN KURUNTULARINA YANIT

AK Parti kaynakları, süre uzatımının 2 yıla çıkarılmasının bir iç politika konusu değil, Suriye konusunda bölgede varlık gösteren ülkelere yönelik bir mesaj olduğu vurgusu yaptı.

Tezkere süresinin 2 yıl olarak belirlenmesi "Türkiye'nin, Suriye sorunu konusunda denklemin içinde yer alma kararlığına" dayandırıldı:

"Bu tezkereler üzerinden aslında uluslararası kamuoyuna ve bölgedeki muhataplara mesaj veriliyor. Şu an, bölgede karşılıklı çatışma, çekişme ve aynı zamanda uzlaşma içinde olduğumuz yapılar var.

Yakın gelecekte, Türkiye'nin Suriye politikasında bir seçim ihtimali nedeniyle zafiyet olduğu izlenimi verecek ve oralarda birilerine mevzi kazandıracak bir şansı vermemek lazım.

Rusya'nın bölgede son dönemde attığı adımların dikkatle takip edilmesi lazım. Suriye üzerinde birtakım ters gelişmelerin ortaya çıkabileceği bir süreçten geçiyoruz. Suriye'de de bir hareketlenme var. Rejim güçleri Tel Rıfat'a yürümeye başladı.

Bu durumda da Türkiye'nin kendi varlığını herhangi bir masada hakim kılabilme ihtimali yok. Masa diye de bir şey yok. Cenevre Görüşmeleri zaten kadük kaldı. Burada Türkiye varlığını gücüyle göstermek durumunda."

"OPERASYON DOLAYISIYLA SEÇİM YAPILMADIĞI TÜRKİYE'DE VAKİ DEĞİL"

CHP'nin, Suriye'ye yönelik bir operasyon gerekçe gösterilerek "seçimlerin ertelenebileceği" kuruntusu ise, iktidar kanadında gerçekçi görülmüyor ve "Türkiye'de operasyon gerekçesiyle seçim ertelemek vaki değildir" yanıtı veriliyor.

"O MADDE TEZKERE RUTİNİ"

Tezkeredeki, "yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması ve bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılacağına" yönelik ifadeler de muhalefet tarafından eleştirildi.

AK Parti ve ittifak ortağı MHP ise bu ifadelerin, "tezkere rutini" olduğuna dikkat çekiyor. Tezkereyle cumhurbaşkanına yetki verilmesi ise hükümet sistemi değişikliğine bağlanıyor:

"Yetkinin hükümetten alınıp Cumhurbaşkanı'na verilmesi, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum düzenlemesidir. Parlamenter sistemde yürütmenin başındaki kişi o zaman başbakandı ve yetki talebi Bakanlar Kurulu'ndan geliyor. Şimdi ise yürütmenin başı Cumhurbaşkanı, dolayısıyla yetki de Cumhurbaşkanlığı tezkeresiyle isteniyor."

"BİZ ORADA OLMADIĞIMIZ ZAMAN BOMBALAR ATILIYOR"

AK Parti kaynakları, muhalefetin Suriye-Irak tezkeresiyle ilgili "süre" üzerinden tartışma başlatmasının doğru bir argüman olmadığını savunurken, Suriye konusunda "katkı-maliyet" yapıldığına dikkat çekiyor:

"Burada bizim önemsediğimiz tezkerenin süresi değil, Türk askerinin orada bulunmasının maliyeti. Türk askerinin orada bulunmasının maliyeti ile getireceği fayda dengesi önemlidir. Eğer Türkiye'nin bekasına sağlayacağı katkı, maliyetinden yüksekse, orada bulunmanız gerekir. Türkiye orada olmadığında, bizde bombalar patlıyor."

KAYNAK: BBC TÜRKÇE / AYŞE SAYIN
YORUMLAR 12
  • Kürşad Tigin 2 yıl önce Şikayet Et
    İstedikleri kadar hayır desinler biz dostu düşmanı görmüş olduk inşallah CHP tabanida görmüştür lafla Atatürkçü olunmuyor. Vatanını milletini seven herkesin dik durması aynı safta durup güvenlik görevlilerimizin arkasında olması lazım birlikte her türlü zorluğun üstesinden geliriz EvelAllah!
    Cevapla
  • Hamdi 2 yıl önce Şikayet Et
    Ağzına yüreğine sağlık
    Cevapla
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    Vatan ve millet düşmanlarının şerrinden ALLAH C.C ya sığınırız. Ya RABB'i dinine hizmet eden atalarımızın hürmetine SEN bizleri koru. Amin.
    Cevapla
  • Haci rahmeli 2 yıl önce Şikayet Et
    Kemal arkadaşlarina verdiği sozu yerine getirmiş zorunlu olarak.
    Cevapla
  • Ramo 2 yıl önce Şikayet Et
    Chp ihanetine mazeret arıyor . Bu Millet bu zırvaları yemez.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Chpkk belasından tez zamanda kurtar bu ülkeyi Ya Rabbim..
    Cevapla
  • Hamdi 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu duaya âmin denir
    Cevapla
  • Gazi 2 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da izlettiği 'Gerçek belediyecilik' klibi ses getirdi...
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"