Savcı Demir'den İmamoğlu kararına yorum: Muhalefet yargıya talimat veremez

Ülke TV'de konuşan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, mahkemelerin verdiği kararlara karşı miting düzenlenmesinin yargı bağımsızlığına aykırı olduğunu vurgulayarak muhalefetin mahkemeye talimat, telkin ve tavsiyede bulunamayacağını söyledi.

GİRİŞ 18.12.2022 14:04 GÜNCELLEME 18.12.2022 17:02
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, Ülke TV'de katıldığı programda yargı bağımsızlığına gölge düşüren siyasi çıkışlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Arka Plan" programında Ülke TV İstihbarat Şefi Mustafa Yıldız'ın sorularını cevaplandıran Savcı Mehmet Demir, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu davasına ilişkin, mahkemelerin verdiği kararlara karşı miting düzenlenmesinin demokrasiye ve yargı bağımsızlığına aykırı olduğunu söyledi.

Savcı Mehmet Demir, mahkemelere iktidar gibi muhalefetin de emir ve talimat veremeyeceğini vurguladı. Savcı Demir, istinaf mahkemesinin ileri tarihte mahkumiyet kararının bozulmasına yönelik olası bir kararında muhalefetin adalet mekanizmasına yönelik övücü yönde miting düzenleyip düzenlemeyeceğini sorguladı.

MAHKEMEYE İTİRAZ MİTİNGLE YAPILMAZ

Mustafa Demir'in, "Siyasetin gündeminde Ekrem İmamoğlu davası var. Bugün o dava ile ilgili birçok şeyi konuşuyoruz ancak Türkiye bu konuda tabiri caizse şerbetli. 17-25 gibi bir süreç yaşanmış. Yargı eliyle neler yapılabileceği acı bir tecrübeyle yaşanmış. 17-25 Aralık konusunda bugün ile o gün arasında nasıl bir bağ kurarız" şeklindeki sorusunu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, "Ben bir yargı mensubu olarak, yargılama süreci devam eden bir dava ile ilgili herhangi bir açıklama, görüş bildirme, telkin ve tavsiyede bulunamam." ifadelerini kullandığı konuşmasında şöyle cevapladı:

"Ancak şunu bilirim ki hiçbir demokratik ülkede bağımsız mahkemelerce verilen bir karar ve bu karara karşı yapılacak itirazlar miting alanlarında yapılmaz. Yani bağımsız yargının vereceği karar yine bağımsız yargı safahatından geçtikten sonra hüküm haline gelir ve bir anlam ifade eder. Şu an hala yargı süreci devam etmektedir. Bu süreçte yerel mahkeme kararını bildirmiştir. Sonra istinaf süreci başlayacaktır. İstinaf bir karar verdikten sonra taraflar bunu beğenmezlerse Yargıtay'a taşıyacaklardır. Ve nihai yargı olarak Türkiye'nin Yargıtay'ı bu hususta bir karar verecektir."

MUHALEFET DE MAHKEMEYE TALİMAT VEREMEZ

"Mahkeme kararlarına karşı miting düzenlenemez." diyen Savcı Demir, "Bu demokrasiye de aykırı, yargı bağımsızlığına da aykırıdır. Anayasa'mızda ‘mahkemelere ve hakimlere telkin ve tavsiyede bulunulamaz, emir ve talimat verilemez’ denilmektedir. Bunun anlamı şudur; ‘şu şekilde karar ver’ denilemeyeceği gibi, ‘bu şekilde karar ver’ de denilemez. Yani mahkemelere şu yönde de telkinde bulunulamaz, bu yönde de bulunulamaz." sözlerini sarf etti.

Savcı Demir, "Mahkemelere iktidardakiler emir, talimat, telkin ve tavsiyede bulunamadığı gibi muhalefet de bulunamaz. Anayasa çok açıktır." dedi.

EĞER İSTİNAF, KARARI BOZARSA...

Demir, sözlerini şöyle noktaladı:

"Velev ki istinaf mahkemesi önüne gelen bu dosyayı bir ay, iki ay sonra bozdu ve mahkemeye iade etti. Peki şimdi mahkemenin kararına karşı, beğenmedikleri için miting düzenleyenler o zaman da 'yaşasın adalet', 'yaşasın bağımsız mahkemeler', 'bu memlekette hakimler var' diye de miting düzenleyecekler mi? Bunu böyle bilmek lazım. Bu milletin yargısına karşı, bu milletin evlatları olarak saygı göstermemiz lazım. Bu çok önemlidir. Laf bu kadardır. Bundan sonrası lüzumsuz olur."

Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran savcıdan şok cevap! O savcı ilk kez açıkladıHakan Fidan'ı ifadeye çağıran savcıdan şok cevap! O savcı ilk kez açıkladı

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 62
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Coooookk ilginç cooook, ceza alıyorsun, gülmeler elalemin hanımına sarılmalar, bayram kutlamaları gibi, ceza almış bir insan böylemi olur. Bu görüntülerden burada bir bit yeniği var değilmi.
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Bakın açık açık yazıyorum Meral 2. fetö kumpasına kalkıştı. 1.sini de adı gibi biliyodu 15 temmuzda herşey değişecek diye boşuna demedi.Mhp yi Bahçeliyi fetöcü hain hakim savcılarla yıkmak istedi alayında çakıldı deşifre oldu.Devlet tutuklamadı maraz doğdu Şuan yeni bir fitne kaos peşinde acil derdest edilmeli halkı kine ve kaosa sürükleyen meraldir.
    Cevapla
  • halil 1 yıl önce Şikayet Et
    İmamoğlu küfür ediyor ceza alıyor sonra erdoğan ile aynı şekilde secim kazanacak deniliyor enteresan biri söylesin şiir okumadı ülkeye faydalı hizmet için ceza almadı küfür etti ceza alması normal ceza alan insanı nasıl destekliyorsunuz
    Cevapla
  • ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    istinaf bir iki ayda karar veremez, (farklı bir yaklaşım söz konusu olmassa) bence dava normal şartlar da ilerlerse istinafın kararı seçimler sonrasına kalır, yargıtay safhası ise 3 yıldan önce bitmez
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Mahkemenin bu davayı esastan bozması lazımdı. O kadar Cumhurbaşkanımıza hakaret edildiğinde nerdeydiler. Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ifade özgürlüğü demiyor muydu? Şimdi bu ne lahana turşusu ne pehriz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Eda Nur'un cemevindeki cenazesine CHP'den katılım olmadı! İBB kan parası mı teklif etti?
Kurbanlık pazarlığı başladı! İşte büyükbaş küçükbaş hisse fiyatları...