Yeni kimliklere ehliyet ibaresi mağduriyet doğurdu

Çipli kimlik kartlarına, sürücü belgesi yüklenebilmesi vatandaşları ehliyet taşıma zorunluluğundan kurtardı. Ancak uygulamada bazı mağduriyetler yaşanıyor.

GİRİŞ 23.09.2023 16:13 GÜNCELLEME 23.09.2023 16:47
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Çipli kimlik kartlarına yüklenen sürücü belgeleri, vatandaşların yanlarında ehliyet bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldırmayı amaçlıyordu. Ancak uygulamada sorunlar ve mağduriyet yaşandığı ortaya çıktı.

Yeni kimlik kartlarında, kimlik sahibinin sürücü belgesi sahibi olduğunu gösteren bir ibare bulunmaması, özellikle araç kiralama ve yurt dışında araç kullanma konusunda vatandaşları zor durumda bıraktı.

Ehliyet bilgilerinin bulunduğu çipli kimlik kartlarını sadece güvenlik birimlerindeki araçlar okuyup görebiliyor. Araç kiralama şirketlerinin bu bilgilere ulaşamadıkları belirtildi. Yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi için güncellenmesi gerekiyor. Vatandaşın sürücü belgesi ibraz edememesinden dolayı araç kiralamalarında rezervasyon iptali yapmak zorunda kaldığını ve yurt dışında araç kullanırken ehliyetsiz sürücü muamelesi gördüğünü söyleyen kurumsal araç kiralama şirketi yöneticisi Mehmet Aslan yaşanan mağduriyetlerin giderilebilmesi için yeni kimlik kartlarının üzerine sürücü ibaresi eklenmeli veya başka bir yöntemle bu sorun giderilmeli’ dedi.

ŞİRKETLER ÇİPİ OKUYAMIYOR

Araç kiralama şirketleri ve sürücü belgesi ibrazı isteyen özel işletmeler yeni tip kimlik kartlarında bulunan çipi okuyamıyor. Kimlik kartları üzerinde sürücü belgesi sahibi olunduğuna dair herhangi bir ibare bulunmaması da kimlik sahibinin sürücü belgesi belgelemesini imkansız kılıyor. Kimlik kartlarındaki çip yalnızca Türkiye’deki güvenlik birimleri tarafından okunabiliyor. Kimlik sahibine ait sürücü belgesi bilgilerine yalnızca Türkiye’deki güvenlik birimleri ulaşabiliyor. Aracıyla yurt dışına çıkan sürücüler ehliyet kontrollerinde kimlik üzerinde sürücü belgesi olduğuna dair bir ibare bulunmaması nedeniyle ehliyetsiz sürücü muamelesine maruz kalıyor.

EHLİYETSİZ MUAMELESİ

Yaşanan sorunun araç kiralamalarında rezervasyon iptallerine neden olduğunu ve yurt dışındaki araç kullanımlarında mağduriyetler oluşturduğunu söyleyen araç kiralama şirketi yöneticisi Mehmet Aslan çözüm önerisi olarak şunu söyledi: “Yeni kimlik kartlarının üzerine, kimlik sahibinin aynı zamanda ehliyet sınıfını gösteren bir ibare eklenebilir. Böylece araç kiralamalarda da yurtdışında araç kullanımlarında da sürücü belgesi ibrazı sorunu ortadan kalkabilir.”

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sorunun çözümü için yeni bir uygulama başlattı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK - YUSUF ÖZDEMİR
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 74
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Kimliklerin üzerinde ehliyet yerinde geçer diye yazı olsa sorun kökten biter
    Cevapla
  • ........ 7 ay önce Şikayet Et
    Herkesin kendini düşündüğü bu zamanda güzel bir örnek. Araç kiralamacı kendini düşünmüş. İki dakikanı alır. Aç e-devleti bak. Zor mu? Yurt dışına giderkende ehliyet yanında olsun ne olur ki. Ben birleştirdim. Zaman ve para harcadım. Şimdi üç tane araç kiralamacı vatandaş zorluk çekiyor diye milyonlarca ehliyetli tekrar zaman ve para harcayıp ehliyet alacak.
    Cevapla
  • Muhammet Bayraktar 7 ay önce Şikayet Et
    E devletten nufus müdürlüğü diye girildiğinde kimlikte işlenip islenmedigi görülüyor iki dakikanızı alır o kadar zor mu
    Cevapla
  • Taner Yıldız 7 ay önce Şikayet Et
    Terör örgütüpkk-kck ve iş birlikci terör örgütü fetö üyeleri yakınlarının kimlikleri ile dolaşıyor, Terörle etkin mücadele için parmak izi eşleştirmeli kimlik kontrolü zarurî
    Cevapla
  • Haluk 7 ay önce Şikayet Et
    Alel acele düşünülmeden alınmış karar bence
    Cevapla
  • sedat onar 7 ay önce Şikayet Et
    Düşünmek mi imam hatip mezunlarının yönettiği bir ülke ne düşünmesi liyakat yok haliyle kapasiteleri belli yapabilecekleri bu kadar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Protestolara katılan Dekan Yardımcısı Elizabeth Dunn: Büyük ihtimal kovulacağım
Çelik kanatların kahraman pilotları konuştu... 'Meydan okuyoruz'